Chronisch ziek en werk

Chronisch ziek en werk

Mensen die chronisch ziek kunnen moeite hebben om aan het werk te komen of blijven. Wij willen dat daar verandering in komt. We vinden het belangrijk dat mensen met een chronische ziekte zo lang mogelijk aan het werk kunnen blijven.

Wat en hoe

Goede informatie draagt bij aan werkbehoud chronisch zieke werkenden

Chronisch zieke werkenden (en ook werkzoekenden) missen kennis en informatie over hun deelname aan de arbeidsmarkt: vooral over vergoedingen en wettelijke regelingen. Een centrale online informatieplek, ook met specifieke informatie per ziekte, kan uitkomst bieden. Recent onderzoek hierover door het Ministerie van SZW toont tevens aan dat zij een vraag hebben naar meer mogelijkheden voor direct persoonlijk contact.

> Lees hier het nieuwsbericht van het Ministerie van SZW bij dit onderzoek

> Lees hier de rapportage van dit onderzoek

In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft Ergo dit onderzoek uitgevoerd onder werkenden en werkzoekenden met een chronische aandoening en onder arboprofessionals die in hun werk met deze groep te maken hebben. Het onderzoek richt zich vooral op de behoefte aan informatie die deze groep heeft rondom chronisch ziek zijn en (het zoeken naar) werk.

Werken met een chronische ziekte

Werknemers die door een chronische ziekte of beperking uitvallen, kunnen in de praktijk vaak lastig terugkeren in het arbeidsproces. Uit onderzoek blijkt dat zij minder vaak een betaalde baan hebben dan mensen die gezond zijn. Ook voor mensen met een ziekte of beperking geldt dat werk belangrijk is. Om geld te verdienen, maar net zo goed voor sociale contacten en het gevoel nuttig te zijn.

Een chronische ziekte kan van invloed zijn op uw werk. Door de ziekte voelt u zich bijvoorbeeld sneller moe. Of heeft u pijn of een langere hersteltijd na een inspanning. Desondanks hoeft een chronische ziekte hoeft zeker geen belemmering te zijn om te werken.

Simpele aanpassingen werk

Mensen met een beperking aan het werk krijgen of houden, is zelfs veel simpeler dan wordt gedacht. Zo blijkt uit onderzoek. Mensen met een beperking die wel een baan hebben, hebben vooral behoefte aan een goede sociale werkomgeving. Steun en begrip van collega’s en leidinggevenden zijn het belangrijkst. Voor mensen die (nog) niet werken, is het belangrijkste dat werktijden en werkinhoud worden aangepast.

Waardevolle werknemers

Mensen met een chronische ziekte kunnen nog steeds waardevol zijn voor hun werkgever. Uit de ervaringsverhalen blijkt dat zij juist extra gemotiveerde arbeidskrachten zijn. Werknemers die niet onder doen voor mensen zonder een chronische ziekte of beperking.

chronisch ziek en werk 3

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank