Handig

Chronisch ziek en werk

Mensen die chronisch ziek kunnen moeite hebben om aan het werk te komen of blijven. Wij willen dat daar verandering in komt. We vinden het belangrijk dat mensen met een chronische ziekte zo lang mogelijk aan het werk kunnen blijven.

Handig

Trainingsvideo’s 'Maak je sterk voor werk'

“Ik geloof dat het sociaal en economisch gezien voor de hele maatschappij beter is dat iedereen werkt”. Dit zegt Roos Hoelen in de trainingsvideo Maak je sterk voor werk. Ieder(in), Patiëntenfederatie Nederland en MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid hebben drie video’s gemaakt voor belangenbehartigers die zich inzetten voor betere arbeidskansen voor mensen met een beperking.

Naast Roos Hoelen komen nog drie andere belangenbehartigers aan het woord: Arie de Graaf, Andries Lever en Erik Fruytier. Zij vertellen enthousiast over hun werk, wat ze daarin tegenkomen, waarom ze het zo belangrijk vinden en hoe ze het aanpakken.

Tips en adviezen
Tussen de ervaringsverhalen door geeft trainster Jetske de Jong tips en adviezen voor iedereen die zich net als Roos, Arie, Andries en Erik inzet voor betere arbeidskansen voor mensen met een beperking en voor een betere uitvoering van de Participatiewet.

Gemeente, UWV en stappenplan
Er zijn drie video’s gemaakt. De eerste video gaat over contact met de gemeente, de tweede over belangenbehartiging bij het UWV. De derde video laat aan de hand van een stappenplan zien hoe je het proces van belangenbehartiging goed kunt opbouwen. De informatie uit de video’s is ook na te lezen in drie downloads.

Download hier de bijbehorende... 
1 Achtergrondinformatie Gemeente
2 Achtergrondinformatie UWV
3 Achtergrondinformatie Stappenplan


Bekijk hier de video’s


1 Maak je sterk voor werk – Gemeente


2 Maak je sterk voor werk – UWV


 
3 Maak je sterk voor werk – StappenplanContact met lotgenoten

Hoe gaat u op de werkvloer om met uw chronische aandoening? Verschillende patiëntenorganisaties hebben ervaringsdeskundigen die u op weg kunnen helpen met tips en advies. Via het Nationale Zorgnummer kunt u een adviesgesprek met een ervaringsdeskundige aanvragen. Klik hier om een adviesgesprek aan te vragen of bel met het Nationale Zorgnummer: 0900-2356780 (€ 0,20 per gesprek) of e-mail.

Handreiking ‘Organiseer een themabijeenkomst over werken met een beperking’

Hoe ziet het veld van belangenbehartiging eruit op het gebied van arbeid? Welke partijen en personen spelen een rol en hoe breng je die bij elkaar? En wat moet je daar praktisch gezien voor regelen? 

> Op al deze vragen geeft deze handreiking een antwoord.

Patiëntenversie Richtlijn Chronisch Zieken en Werk

Als u werknemer bent en een of meer chronische aandoeningen heeft, krijgt u waarschijnlijk te maken met een bedrijfsarts en/of een verzekeringsarts. Deze artsen begeleiden u om, indien mogelijk, met uw ziekte te blijven werken of weer aan het werk te gaan.

Zij maken daarbij gebruik van de richtlijn Chronisch Zieken en Werk. Uitgangspunt van de richtlijn is dat zij samen met u, en met anderen zoals uw behandelend arts, of werkgever, bepalen welke ondersteuning of maatregelen u daarbij het beste kunnen helpen. De informatie uit de patiëntenversie van deze richtlijn geeft u handvatten om uw eigen inbreng te versterken >>

Basiscursus Effectief communiceren

Help onwetendheid en vooroordelen uit de weg door met uw werkgever en collega’s te praten over uw ziekte. Leer in de online cursus ‘Effectief communiceren’ hoe u dat aanpakt. Deze zelfstudie duurt ongeveer 30-45 minuten. Naar de cursus Effectief communiceren >>

Selecteren zonder beperking

Werkgevers die werknemers met een beperking in dienst willen nemen, weten niet altijd hoe ze dit kunnen aanpakken. Ze hebben vragen als: hoe vind ik mijn weg in het woud van wet- en regelgeving rondom de arbeidsparticipatie van mensen met een beperking, en wat betekenen de banenafspraak en de Quotumwet voor mijn organisatie?

Het College voor de Rechten van de Mens en Ieder(in) bieden een training aan voor werkgevers en HR-professionals. Tijdens deze training onderzoeken de deelnemers hun eigen onbewuste denkbeelden over mensen met een beperking en komen de praktische mogelijkheden aan bod om de werving en selectie inclusiever te maken.

> Lees hier meer over de training en de mogelijkheden

Zoek in de Kennisbank

In onze Kennisbank vindt u informatie over chronisch ziek en werk.

Naar de Kennisbank >>

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank