Geboortezorg

Geboortezorg

Geboortezorg is de zorg voor moeder en kind rondom de zwangerschap en geboorte. Deze zorg begint op het moment dat een vrouw zwanger probeert te worden (preconceptie) en eindigt aan het einde van de kraamperiode. Hierbij zijn verschillende zorgverleners betrokken.

Wat en hoe

Wat is geboortezorg?
Geboortezorg is de zorg voor moeder en kind rondom de zwangerschap en geboorte. Deze zorg begint op het moment dat een vrouw zwanger probeert te worden (preconceptie) en eindigt aan het einde van de kraamperiode. Hierbij zijn verschillende zorgverleners betrokken. Geboortezorg omvat kort gezegd verloskundige zorg en kraamzorg.

Zwanger? Bij welke zorgverleners kunt u terecht? Kijk bij Tips.


Verloskundige zorg

We verstaan onder verloskundige zorg de zorg aan de (aanstaande) moeder en aan haar kind vóór, tijdens en na de bevalling. Onder verloskundige zorg valt ook de zorg voor vrouwen die zwanger willen worden (preconceptiezorg). Voorbeelden van verloskundige zorg zijn:

 • Preconceptieconsult; spreekuur voor vrouwen met een kinderwens.
 • Zwangerschapscontroles.
 • 20 wekenecho.
 • Verloskundige hulp tijdens de bevalling.


Kraamzorg

Kraamzorg is de zorg voor moeder en kind in de kraamtijd, de eerste dagen na de bevalling. Veelal assisteert de kraamverzorgende ook de verloskundige of gynaecoloog bij de bevalling. Kraamzorg omvat onder andere:

 • Toezicht op de gezondheid van moeder en kind.
 • Voorlichting en informatie geven over babyverzorging.
 • Huishoudelijke taken; toilet en douche schoonmaken, bed verschonen, etc.


Wat krijgt u vergoed?

 • Verloskundige zorg
  Verloskundige zorg hoort tot het basispakket van de zorgverzekering. U betaalt geen eigen risico voor verloskundige zorg vóór, tijdens en na de bevalling verleend door de verloskundige, huisarts of gynaecoloog.

 • Ziekenhuisbevalling
  Een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak, wordt volledig vergoed door uw basisverzekering. Wilt u in het ziekenhuis bevallen zonder medische noodzaak, dan betaalt u een eigen bijdrage.

 • Kraamzorg
  Net als voor de kosten voor verloskundige zorg, hoeft u voor kraamzorg geen eigen risico te betalen. De kosten tellen dus niet mee voor het verplicht eigen risico. Voor kraamzorg geldt wel een eigen bijdrage.

Wilt u meer informatie over de kosten van geboortezorg? Kijk dan op de website van Zorginstituut Nederland.


Tip: controleer altijd uw zorgverzekering

Kijk met welke zorgverleners en instanties uw zorgverzekeraar contracten heeft en wat de voorwaarden zijn. Zoek ook altijd goed uit wat onder de basisverzekering valt en of het nodig is om een aanvullende verzekering af te sluiten. Soms kan het voordelig uitpakken om over te stappen van zorgverzekeraar.

 

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank