Ervaringen

Geboortezorg

Geboortezorg is de zorg voor moeder en kind rondom de zwangerschap en geboorte. Deze zorg begint op het moment dat een vrouw zwanger probeert te worden (preconceptie) en eindigt aan het einde van de kraamperiode. Hierbij zijn verschillende zorgverleners betrokken.

Ervaringen

Onderzoek aanstaande moeders

In november 2014 stelden Patiëntenfederatie Nederland samen met Stichting Kind en Ziekenhuis, VSOP en Pharos criteria op waaraan goede geboortezorg moet voldoen. Hiervoor deden we onderzoek bij honderden (aanstaande) moeders. We vroegen ze onder andere: welke eisen stellen (aanstaande) moeders aan de zorg rondom hun zwangerschap en de geboorte van hun kind? Waar hebben (aanstaande) moeders behoefte aan?

Hieruit kwam onder andere naar voren dat (aanstaande) moeders duidelijke voorlichting en begeleiding willen tijdens de zwangerschap. Zij willen zelf keuzes kunnen maken over welke zorg, bevalling en kraamtijd bij hen past en eigen regie kunnen voeren.

Alle kwaliteitscriteria leest u in het rapport ‘Cliëntperspectief kwaliteit integrale geboortezorg’ (PDF).

Ook in 2017 heeft Patiëntenfederatie Nederland onderzoek gedaan naar ervaringen van zwangeren en moeders. Hieruit kwam naar voren dat zij informatie missen over de kwaliteit van de zorg. Ook kan de communicatie en afstemming tussen zorgverleners onderling en met hen beter. Bekijk hier het rapport 'Ervaringen met de geboortezorg 2017' (pdf) >>


Digitaal kraamdossier
Sharmilla Pieper, kraamverzorgster bij Geboortezorg Eigenwijs, vertelt over haar ervaringen met het digitale kraamdossier. Het helpt haar onder andere om de beste zorg samen met ouders vorm te geven. “Ik weet zeker dat onze cliënten door het elektronisch zorgdossier veel meer betrokken zijn.”

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank