Tips

Gezond op vakantie

U wilt graag onbezorgd en gezond van uw vakantie genieten. In dit thema leest u hoe u zich goed voorbereidt en verzekert. En wat u kunt doen als u tijdens uw vakantie toch ziek wordt.

Tips

1. Zorg voor goede hygiëne
Het is noodzakelijk om uw handen regelmatig te wassen: voordat u eet of het eten klaarmaakt en na elk toiletbezoek. Als er geen water en zeep is, kunt u desinfecterende gel gebruiken. Maar water en zeep doden de meeste bacteriën. Was de vaat ook af in heet water en sop.
Bewaar voedsel verder koel, in een koelkast en niet in een koeltas. En bak vlees, vis en eieren altijd goed door.

> Kijk hier voor meer tips over hygiëne.

KofferEnStrandtas2. Drink veel en kies goed water
Drink bij zomerse temperaturen en tijdens sportieve inspanningen zeker drie liter per dag. Ook bij een droge wind en in de bergen heeft je lichaam extra vocht nodig. Vooral bij diarree en overgeven is uitdrogen een groot risico.
Buiten West-Europa is kraanwater meestal niet drinkbaar. Daar kunt u ook besmet water binnen krijgen via salades, ijsblokjes of fruit. Verder zijn flessen drinkwater, die op straat verkocht worden, regelmatig met (oud) kraanwater gevuld.

3. Zon verstandig
UV-zonnestralen zijn niet goed voor onze huid. Ze veroorzaken huidkanker. Het is daarom verstandig om tussen 12.00 en 15.00 uur de zon te mijden. Smeer u verder om de twee uur in, met een zonnecrème met beschermingsfactor 15 of hoger. Houd jonge kinderen zoveel mogelijk uit de zon en gebruik voor hen een crème met factor 20.
Ook een zonnesteek kan uw vakantie vergallen. Draag een zonnehoed en een zonnebril. Drink behalve veel water ook frisdrank of sportdrank met zout en andere mineralen.

4. Pas op voor teken
Kampeert u of trekt u de natuur in, pas dan op voor teken. Deze beestjes zetten zich vast in uw huid en zuigen zich vol met bloed. Ze kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. Teken in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en de Balkan veroorzaken soms hersenvliesontsteking. Hiertegen kunt u zich laten inenten. Bescherm uw lichaam met een lange broek, sokken en een shirt met lange mouwen. Controleer uzelf of elkaar dagelijks goed op teken en verwijder ze met een tekentang. Kijk voor meer informatie op de site van de Lymevereniging.

5. Toch ziek, bel de alarmcentrale
Wordt u toch ziek en heeft u dure medische hulp nodig? Neem dan altijd binnen 24 uur contact op met de alarmcentrale van uw zorgverzekeraar. Deze kan dan de kosten direct voor u vergoeden. Als u aanvullend verzekerd bent, kan de alarmcentrale ook de zorg voor u organiseren en bijvoorbeeld regelen dat u in een goed ziekenhuis terechtkomt.
Ook handig: de Reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken met reisadviezen per land en adressen van ambassades.

6. Zorg dat een buitenlandse arts u begrijpt
De app Hulp op zak kan u helpen om aan een buitenlandse arts uit te leggen wat u mankeert. De app bevat een medisch woordenboek in het Nederlands, Engels, Spaans, Frans, Duits, Italiaans, Turks, Pools en Russisch. Maar schroom niet om bijvoorbeeld uw buurman op de camping of uw reisleider in te schakelen als tolk. Zo begrijpt u ook wat de arts u vertelt.

 

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank