Handig

Gezonde leefstijl

Wilt u ook een gezonde leefstijl? Hier leest u wat een gezonde leefstijl precies is en krijgt u tips over hoe u gezonder kunt leven.

Handig

Vraag hulp aan de huisarts

Wilt u stoppen met ongezonde gewoontes, maar vindt u dat lastig? Uw huisarts kan u helpen en begeleiden. Bespreek samen met uw huisarts uw plannen en doelen. Samen kunt u kijken welke stappen u kunt ondernemen.


Stoppen met roken

Rokeninfo.nl
Rokeninfo.nl is een site van het Trimbos Instituut. Hier vindt u informatie en advies over het stoppen met roken.  De zorgmodule Stoppen met roken kan u helpen bij het stoppen met roken. Ook kunt u contact opnemen via e-mail of via de Roken Infolijn: 0900 1995 (€0,10 p/min).

Gezonde voeding

Voedingscentrum.nl
Voor meer informatie over gezond eten vindt u bij het Voedingscentrum. Uw voedingsgewoonten kunt u nagaan aan de hand van bijvoorbeeld een eetdagboek. Of download de app 'Eetmeter' voor persoonlijke voedingsadviezen.

Etendebaas.nl
Eten de baas; volg online een behandeling als u zich zorgen maakt over uw eetgewoonten.

Alcohol

Anonieme alcoholisten (AA)
AA-deelnemers hebben als doel nuchter te worden en nuchter te blijven. Zij komen regelmatig samen om hun ervaringen te delen. De enige vereiste voor lidmaatschap is de wens te stoppen met drinken.

 • Website: www.aa-nederland.nl
 • E-mail:
 • AA-Hulplijn: 085 1045390 (24 uur per dag bereikbaar).

Alcoholinfo.nl
Alcoholinfo.nl is een website van het Trimbos Instituut. Hier vindt u onder andere informatie over hulp en advies bij stoppen of minderen, omgaan met naasten die drinken en alcohol en medicijnen.

Zelfhulpprogramma’s

 • Minderdrinken.nl is een gratis en anonieme online cursus voor volwassenen die zelfstandig hun alcoholgebruik willen minderen.
 • Drinktest.nl is een korte, anonieme test over uw drinkgewoonten.
 • Zelfhulpwijzer.nl geeft een indicatie van uw alcoholgebruik, test de mate van uw klachten en adviseert u over welke behandelmethode het meest bij u past.
 • Alcoholenzwangerschap.nl: Hier vindt u onder andere  een zelfhulpprogramma voor het stoppen met drinken: 9 Maanden Niet.

Informatie voor naasten
Bent u partner, familie of vriend van iemand die veel alcohol drinkt, dan kunnen deze sites u ondersteuning bieden:

Gezond bewegen

Advies en informatie

 • 30minutenbewegen.nl; praktische site over sportief en gezond bewegen. Met tips, tests en schema’s.
 • Beweegkuur.nl; een combinatie van meer bewegen, gezonder eten en ondersteuning bij kleine veranderingen in gewoonten en gedrag. Onder professionele begeleiding vanuit de huisartsenpraktijk werkt u aan een gezondere en actievere leefstijl.
 • Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen; voor bewegingsadviezen en een beweegtest.
 • Voorkomblessures; handige tips voor als uw wilt starten met wandelen, fietsen of andere beweging.
 • Voedingscentrum; adviezen over bewegen en gezond eten.

Stress

Persoonlijkegezondheidscheck.nl
Wilt u testen hoeveel stress u heeft? Op persoonlijkegezondheidscheck.nl krijgt u inzicht in de mate van stress die u ervaart. Naast adviezen over uw leefstijl krijgt u zo nodig adviezen om stress te verminderen. Met Check je werkstress kunt u testen wat bij u werkstress veroorzaakt. U krijgt ook tips om werkstress te voorkomen.   

Stress verminderen
Op de volgende sites vindt u ontspanningsoefeningen:

Naar 'Volgens Ons' >>

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank