Fouten voorkomen

Help fouten voorkomen

In de zorg is elke fout er een te veel. Zorgverleners letten daar op. Als patiënt kunt u ook een rol spelen bij het voorkomen van fouten. Door een goede voorbereiding. Als extra paar ogen en oren tijdens de behandeling. En door uw zorgverlener alles te zeggen dat u wilt. Zeker als u merkt dat iets bijna fout gaat . U staat niet alleen. Lees hier ervaringen van anderen, praktische informatie en handige tips.

Help fouten voorkomen

Of u nu naar de huisarts, apotheek, het ziekenhuis, de tandarts of fysio gaat, u verwacht de best mogelijke zorg. Zorgverleners zijn verantwoordelijk voor de medicatie of behandeling die u krijgt. Dat gaat doorgaans goed. Toch krijgt Patiëntenfederatie Nederland nog te vaak meldingen van patiënten over (bijna) missers in de zorg. En dan gaat het meestal niet om grote fouten, maar om kleine missers die grote gevolgen kunnen hebben. Bijna de helft van alle patiënten die wij in mei 2015 om hun ervaringen vroegen, heeft wel eens meegemaakt dat het (bijna) mis ging in de zorg. De aantallen nemen af, maar het gaat ons niet snel genoeg. Wij roepen daarom patiënten op actief te helpen, als hun situatie dit toelaat.

Wat is veilige zorg?
Als uw arts niet weet dat u medicijnen zonder recept slikt, kan hij daardoor de verkeerde pillen voorschrijven. Een verzorgster die vergeet haar handen te wassen, kan een virus meenemen. En een verpleger die niet naar uw geboortedatum vraagt, kan u naar de verkeerde operatiekamer brengen. Natuurlijk moet de zorgverlener zelf proberen deze fouten te voorkomen. Maar u kunt, als uw situatie dit toelaat, een belangrijke bijdrage leveren. Er zijn veel dingen die u op veel verschillende momenten kunt doen om fouten te voorkomen.

 

Eugenie Verschoof

Eugenie Verschoof: "Zet jezelf op nummer 1!"

Lees verder >>

npcf help fouten voorkomen 293x244px ebook

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank