Handig
Waar kunt u terecht met uw klacht?
Instanties voor klachtenopvang
Instanties voor (eerste) klachtenopvang kunnen allerlei namen en vormen hebben. Het kan een bureau zijn, maar ook een persoon. Bij de klachtenopvang kunt u allereerst uw verhaal kwijt. U kunt zelf kiezen of u dat mondeling of schriftelijk doet. Men bekijkt wat u wilt en hoe u verder werk kunt maken van de klacht. U krijgt algemene informatie over de mogelijkheden en als u dat wilt ook een advies.
Klachtenbemiddeling
Wilt u weer in gesprek komen met uw hulpverlener of een probleem oplossen? Dan kan het een goed idee zijn om een bemiddelaar in te schakelen. De bemiddelaar is onpartijdig. Hij spreekt geen oordeel uit over de klacht. Hij probeert vooral klager en aangeklaagde weer met elkaar in gesprek te brengen.
Klachtencommissie
Elke instelling of hulpverlener moet ervoor zorgen dat er een klachtencommissie is waar ‘zijn’ cliënten een klacht kunnen indienen. Dat is bij wet geregeld. Deze commissie is onpartijdig. De klachtencommissie onderzoekt de klacht, geeft een oordeel en doet eventueel aanbevelingen. Deze kunnen bijvoorbeeld bestaan uit een advies aan de hulpverlener of aan de directie om bepaalde maatregelen te nemen.
Belangrijke adressen
Nationale Zorgnummer
Heeft u een vraag of klacht? Neem dan contact op met het Nationale Zorgnummer via telefoonnummer 0900 2356780 (€ 0,20 cent per gesprek) of e-mail.
Inspectie voor de Gezondheidszorg
Stichting Patiëntenvertrouwenspersoon Geestelijke Gezondheidszorg
Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg
Zie: www.tuchtcollege-gezondheidszorg.nl voor gegevens van de vijf regionale tuchtcolleges.
Zorgbelang Nederland
Zie: www.zorgbelang-nederland.nl voor alle gegevens van een zorgbelangorganisatie bij u in de buurt. Deze beschikken over een Adviespunt waar u terecht kunt voor steun en advies.
Civiele rechtbanken
Op de website www.rechtspraak.nl vindt u gegevens over de rechtbank in uw regio.
De Consumentenbond
De SKGZ
De Geschillencommissie Zorginstellingen
Lees onze visie over klachten over de zorg>>