Handig

Lastige keuzes in uw zorg

Soms moet u een lastige keuze maken rondom zorg. Dan helpt het om wat meer tijd te nemen en goed na te denken. Wat is de beste keuze voor u en uw naasten en hoe maakt u die? We geven u hieronder tips hoe u hierbij te werk kunt gaan.

Handig

(Patiënten)organisaties hebben allerlei hulpmiddelen gemaakt om u te ondersteunen bij lastige keuzeproblemen rondom zorg. Om een beeld te krijgen vindt u een aantal hulpmiddelen via de links hieronder, gerangschikt naar thema.

 

Begin van het leven

 • Staat u voor de keuze om een 20 wekenecho te laten maken? De keuzehulp van de NPV Zorg voor het leven geeft u informatie en helpt u om uw overwegingen op een rijtje te krijgen.

 

Leven met een (chronische) ziekte

 • De Nierwijzer van de NVN helpt nierpatiënten bij het maken van een keuze voor een behandeling. In de Nierwijzer staan video’s van mensen die al eerder voor de keuze hebben gestaan. Zij vertellen wat de behandeling voor invloed heeft op hun dagelijks leven. Waarom ze ervoor gekozen hebben, hoe ze zich erbij voelen en wat zij als voor- en nadelen ervaren.

 • De website www.watertoedoet.info helpt u om inzichtelijk te maken wat er toe doet in uw leven. Wat wilt ú eigenlijk met uw gezondheid? De site is een initiatief van De Hart & Vaatgroep.

 • Het Longfonds ontwikkelde onder andere filmpjes om mensen te ondersteunen bij het leven met een longziekte. U vindt ze bijvoorbeeld hier: https://www.longfonds.nl/astma/omgaan-met-astma/omgaan-met-energie 

 • Alzheimer Nederland werkt nauw samen met geestelijk verzorger Tim van Iersel.
 • De IBD-zorgwijzer van de CCUVN helpt mensen bij lastige keuzes rondom hun ziekte: https://www.crohn-colitis.nl/ibd-zorgwijzer/ . Op de website van de CCUVN bloggen mensen over hun leven met een chronische darmziekte: https://www.crohn-colitis.nl/dagelijks-leven/ervaringen/colitis-collectie/ 

 • B-bewust van BVN helpt mensen met borstkanker om stil te staan bij hun voorkeuren, zorgen en (hulp)vragen. En bij wat zij juist wel of niet willen: www.b-bewust.nl 

 • Op de themapagina ‘Chronisch ziek en werk’ geven wij tips aan mensen met een chronische ziekte die aan het werk willen (blijven): https://www.patientenfederatie.nl/themas/chronisch-ziek-en-werk/ 

 • In de brochure ‘Tijd van leven. Zorg voor mensen met een spierziekte’ geeft de VSN belangrijke praktische informatie aan mensen met een spierziekte of hun naasten. Door op tijd stil te staan bij wensen en mogelijkheden wat betreft de zorg, het inzetten van medisch-technische handelingen of hulpmiddelen en de grenzen daarvan, kunnen patiënten duidelijkheid scheppen voor zichzelf, voor de mensen in hun naaste omgeving en aan hulpverleners.

 • Staat u voor de keuze om wel of niet mee te doen aan een bevolkingsonderzoek? Op de website van het RIVM staan filmpjes waarin mensen over hun keuzen en ervaringen vertellen, bijvoorbeeld voor het bevolkingsonderzoek darmkanker en het bevolkingsonderzoek borstkanker.  

 • Gezondheid houdt meer in dan het afwezig zijn van een ziekte of aandoening. Gezondheid heeft ook te maken met hoe u in het leven staat en met uw opvattingen over de kwaliteit van leven. Doe de test ‘Mijn positieve gezondheid’ en ontdek hoe het met u gaat. De test gaat in op hoe het lichamelijk met u gaat, maar bijvoorbeeld ook of u een prettig leven heeft en of u meedoet in de maatschappij.

 

Erfelijkheid

 

Levenseinde

 

Klik hier om een uitgebreide inventarisatie van hulpmiddelen te bekijken (40kB, Excel) >> 

 

 

 

pasplaats front 250px

Met dit boekje willen we u helpen na te denken over lastige keuzes in de zorg. Ons belangrijkste advies is: maak tijd en ruimte voor een zorgvuldige afweging. Vandaar: Pas op de plaats

U kunt de brochure hier downloaden (3,2MB pdf) >>

Bekijk ook de informatiekaart ‘De lastige keuze van Bart’ 

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank