Lastige keuzes in uw zorg

Lastige keuzes in uw zorg

Soms moet u een lastige keuze maken rondom zorg. Dan helpt het om wat meer tijd te nemen en goed na te denken. Wat is de beste keuze voor u en uw naasten en hoe maakt u die? We geven u hieronder tips hoe u hierbij te werk kunt gaan.

Tips

Hoe komt u tot een weloverwogen besluit bij een lastig keuzeprobleem? Deze stappen helpen u op weg. Als voorbeeld werken we de vraag uit over het wel of niet afnemen van het rijbewijs bij iemand met (beginnende) dementie.

 1. Bepaal wat het keuzeprobleem is
  Waar piekert u over? Wat maakt dat u ’s nachts wakker ligt? Een eerste stap is om de keuze waar u voor staat, duidelijk te omschrijven. Waar gaat het precies over? Wat zijn de feiten? Welke opties zijn er?
  Is het goed om het rijbewijs af te nemen bij mijn partner met (beginnende) dementie?

 2. Analyseer het keuzeprobleem: wat speelt allemaal mee?
  In deze stap bekijkt u wat belangrijk is. Voor u, maar ook voor uw omgeving. Wie zijn er nog meer bij de keuze betrokken? Wat betekent het voor hen? Wat vind ik nu belangrijk? En later? Wat voor een invloed heeft mijn geloof of mijn cultuur op de vraag?
  Aan de ene kant vind ik het belangrijk dat mijn partner zijn/haar zelfstandigheid behoudt. Aan de andere kant vind ik het belangrijk dat er geen ongelukken gebeuren.

 3. Afwegen 
  De volgende stap is om te ontdekken wat voor u het meest belangrijk is. U weegt de opties tegen elkaar af. Wat vinden anderen daarvan? Zijn er tegenstrijdigheden? Wat weegt uiteindelijk het zwaarst voor mij? Probeer dit te onderbouwen met argumenten. Soms is het lastig om een antwoord te geven op de vragen in deze stap. Het kan helpen om er met andere mensen over te praten. Bijvoorbeeld met uw familie, vrienden of collega’s. Maar u kunt ook de hulp inschakelen van uw arts, of een andere hulpverlener. 
  Het belangrijkste vind ik dat er geen ongelukken gebeuren.

 4. Beslissen: antwoord geven op uw vraag bij stap 1
  In de laatste stap werkt u de oplossing uit. En bepaalt u hoe u dat gaat aanpakken. Bij wie gaat u uw oplossing neerleggen en met wie maakt u hier afspraken over? 
  Het is wel goed om het rijbewijs van mijn partner met beginnende dementie af te nemen, want ik vind het belangrijkste dat er geen ongelukken gebeuren.


Bovenstaande stappen staan ook uitgelegd in de informatiekaart 'De lastige keuzes van Bart'.

lastige keuze

Tip:
De CCUVN heeft een beslisboom (pdf) op haar website staan die helpt bij het maken van een lastige keuze.

 

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij het nemen van een weloverwogen beslissing? Het helpt om hier met mensen uit uw omgeving over te praten. U kunt ook gebruik maken van de onderstaande tips:

Zoek contact met een patiëntenorganisatie
Patiëntenorganisaties hebben veel contact met patiënten die in een soortgelijke situatie zitten. Zij kunnen u tips geven over wat wel en niet werkt en waar u aan kunt denken. Of u in contact brengen met andere patiënten, zodat u daarmee kunt overleggen. Ook vindt u op websites van patiëntenorganisaties vaak handige hulpmiddelen. Zoals feitelijke informatie over een aandoening, of praktische tips om met een vraagstuk om te gaan. Hier vindt u een overzicht van de patiëntenorganisaties die lid zijn van Patiëntenfederatie Nederland. Vaak richten patiëntenorganisaties zich op één of meerdere aandoeningen. Er zijn ook patiëntenorganisaties die werken vanuit een overtuiging, bijvoorbeeld vanuit het geloof.

Praat met uw (huis)arts, praktijkondersteuner GGZ, een geestelijk verzorger of een andere hulpverlener
Uw (huis)arts kan u helpen om het keuzeprobleem te verduidelijken en om de opties op een rijtje te zetten. Stel 3 goede vragen om het gesprek op gang te brengen. De praktijkondersteuner GGZ in uw huisartsenpraktijk kan u laagdrempelig en dichtbij psychische hulp geven. Veel zorginstellingen werken met een geestelijk verzorger. Een geestelijk verzorger biedt begeleiding en ondersteuning bij vragen rond levensbeschouwing en zingeving. Bijvoorbeeld bij vragen over gezondheid en ziekte of leven en dood. Vaak wordt een geestelijk verzorger geassocieerd met geloof. Er zijn inderdaad geestelijk verzorgers die werken vanuit een geloof (bijvoorbeeld Protestants, Islamitisch of Joods), maar dit hoeft niet. Via deze website vindt u een geestelijk verzorger bij u in de buurt.

Wmo loket of wijkteam van de gemeente
Heeft u praktische vragen over het regelen van ondersteuning bij u thuis? Dan kunt u terecht bij uw gemeente. Iedere gemeente organiseert de toegang tot ondersteuning op zijn eigen manier. Sommige gemeenten kiezen voor het Wmo loket. Veel gemeenten kiezen sociale wijkteams waar mensen terecht kunnen met hun hulpvraag. Wat het wijkteam precies doet, verschilt per gemeente.

Nationale Zorgnummer
Wilt u weten welke mogelijkheden er voor u zijn? Of tips hoe u een situatie aan kan pakken? Neem dan contact op met het Nationale Zorgnummer via telefoonnummer 0900 2356780 (€ 0,20 per gesprek) of e-mail.

 

 

pasplaats front 250px

Met dit boekje willen we u helpen na te denken over lastige keuzes in de zorg. Ons belangrijkste advies is: maak tijd en ruimte voor een zorgvuldige afweging. Vandaar: Pas op de plaats

U kunt de brochure hier downloaden (3,2MB pdf) >>

Bekijk ook de informatiekaart ‘De lastige keuze van Bart’ 

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank