Levenseinde

Levenseinde

Tijdens onverwacht overlijden of in de fase voor het overlijden staan patiënten, naasten en zorgverleners voor verschillende ingrijpende keuzes. Een passende keuze kunnen maken, begint met informeren, nadenken en praten over het levenseinde. In dit dossier bundelen we informatie over het levenseinde. Ook verwijzen we naar hulpmiddelen om keuzes te maken en informatie te vinden.

Wat en hoe

Over levenseinde

Jaarlijks overlijden er ruim 150.000 mensen in Nederland. Mensen sterven vaak na een periode van ziekte of slechtere gezondheid. Soms overlijden mensen plotseling en onverwacht. Tijdens dat moment of in de fase voor het overlijden staan patiënten, naasten en zorgverleners voor verschillende ingrijpende keuzes. In de praktijk is dat voor iedereen moeilijk. Een passende keuze kunnen maken begint met informeren, nadenken en praten over het levenseinde.

In dit dossier bundelen we informatie over het levenseinde en hoe u passende keuzes kunt maken. Ook verwijzen we naar hulpmiddelen om keuzes te maken en informatie te vinden.  

De meeste informatie is ook te vinden in onze e-books:

Wat kunt u van zorg rondom het levenseinde verwachten?

Als u hoort dat u niet meer beter wordt, kunt u palliatieve zorg krijgen. Dit is zorg die niet gericht is op genezing, maar op het verzachten en voorkomen van lijden. Dit kan medische, mentale, spirituele en praktische hulp zijn. Ook is er ondersteuning voor uw naasten mogelijk. Uw zorgverleners kunnen u daarbij helpen. Hoe lang palliatieve zorg duurt, verschilt per persoon. Soms dagen, soms weken, maar een jaar of langer kan ook.

E-book over palliatieve zorg
In Nederland zijn er afspraken gemaakt over goede palliatieve zorg. Over deze afspraken hebben wij een e-book gemaakt. Het e-book geeft antwoord op veelgestelde vragen over palliatieve zorg. Wat is palliatieve zorg? Waarom is het belangrijk? Wat kunt u verwachten? En het e-book beschrijft hoe palliatieve zorg in Nederland geregeld moet worden. Het e-book is bedoeld voor mensen die palliatieve zorg nodig hebben en hun naasten. Lees hier het e-book.

Website over palliatieve zorg
De Rijksoverheid heeft een website gemaakt over palliatieve zorg met informatie, tips en ervaringsverhalen. Bekijk hier de website.

 

E-book

Praat op tijd over uw levenseinde kl

Ons e-book ‘Praat op tijd over uw levenseinde’ helpt u te praten met de dokter over grenzen, wensen en verwachtingen rond uw levenseinde. Bekijk >>

E-book

Palliatieve zorg voor u en uw naasten kl

In Nederland zijn er afspraken gemaakt over goede palliatieve zorg. Over deze afspraken hebben wij een e-book gemaakt. Het e-book geeft antwoord op veelgestelde vragen over palliatieve zorg. Bekijk >>

Over palliatieve zorg

overpalliatievezorg

Als u heeft gehoord dat u ongeneeslijk ziek bent, dan kunt u rekenen op palliatieve zorg. Deze site helpt u daarbij, met tips, ervaringen van anderen en links naar websites van organisaties die u kunnen helpen. Bekijk >>