Wensen

Levenseinde

Tijdens onverwacht overlijden of in de fase voor het overlijden staan patiënten, naasten en zorgverleners voor verschillende ingrijpende keuzes. Een passende keuze kunnen maken, begint met informeren, nadenken en praten over het levenseinde. In dit dossier bundelen we informatie over het levenseinde. Ook verwijzen we naar hulpmiddelen om keuzes te maken en informatie te vinden.

Wensen

Uw wensen vastleggen in een wilsverklaring

Foto1

In een schriftelijke wilsverklaring kunt u aangeven wat uw wensen zijn rondom uw behandeling of levenseinde. Dit document wordt gebruikt als u zelf geen beslissingen meer kunt nemen.

Er zijn verschillende vormen van wilsverklaringen. Bijvoorbeeld een euthanasieverklaring, een niet-reanimerenpenning of een levenstestament. Maar u kunt ook zelf een wilsverklaring schrijven. Als het voor degene die moet beslissen maar duidelijk is wat uw wensen zijn, dat het uw wensen zijn en dat ze actueel zijn.

Het is belangrijk dat uw naasten en arts weten dat u een wilsverklaring heeft. Alleen dan kunnen zij ervoor zorgen dat uw wensen worden uitgevoerd. Bespreek een wilsverklaring altijd met uw arts. Ook als daar nog geen directe aanleiding voor is. Het is belangrijk dat de arts weet wat u wilt en het vastlegt in uw medisch dossier. Het is ook belangrijk dat u weet wat uw arts voor u kan betekenen. Een arts mag weigeren bepaalde handelingen uit te voeren. Zo is een arts nooit verplicht om aan een euthanasieverzoek te voldoen.

Voor een geldige wilsverklaring hoeft u niet naar de notaris. Als u met de notaris uw wensen vastlegt, zorg dan dat uw wensen ook bij uw arts bekend zijn. Verder zijn er verschillende wetten en regels waar u rekening mee moet houden. U leest daar meer over in het e-book ‘Wie beslist als u dit zelf niet kunt?’. Belangrijke informatie over euthanasie leest u op de website van de Rijksoverheid.

> Lees meer over wilsverklaring in ons e-book ‘Praten over uw levenseinde

> Lees meer over een schriftelijk euthanasieverzoek in ons e-book ‘Praten over uw levenseinde

 

 

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank