Tips

Medicatiebeoordeling

Als u verschillende medicijnen gebruikt, kunt u last van bijwerkingen krijgen. Het is daarom nuttig om uw medicijnen met uw huisarts en apotheker onder de loep te nemen. Dat kan met een medicatiebeoordeling.

Tips

1. Bereid het gesprek voor

Schrijf van tevoren op wat u wilt bespreken met uw huisarts of apotheker. Bijvoorbeeld: uw ervaringen met medicijnen, bijwerking en klachten. Het is handig om dit een aantal dagen bij te houden. Schrijf uw vragen alvast op. Bespreek uw ervaringen en vragen vooraf met iemand. Zo ziet u geen dingen over het hoofd.

2. Vertel welke medicijnen u gebruikt

Neem alle medicijnen (of de verpakkingen) mee naar het gesprek en geef van tevoren door wat u gebruikt. Ook medicijnen die u zelf koopt bij de drogist, apotheek of supermarkt, zoals pijnstillers (aspirine, paracetamol e.d.). Deze kunnen invloed hebben op uw andere medicijnen. Dat geldt ook voor alcohol. Laat dit opnemen in uw medicatieoverzicht.

3. Vraag of er iemand mee gaat

Vraag uw partner, vriend(in) of familielid om bij het gesprek te zijn. Hij of zij kan u helpen om al uw vragen te stellen en de informatie van de huisarts of apotheker helpen onthouden of opschrijven. Na het gesprek kunt u de adviezen samen nog eens rustig doornemen.

4. Vertel uw zorgen en verwachtingen

Twijfelt u aan het nut van een medicijn? Zou u liever minder medicijnen gebruiken? Of lukt het u niet om bepaalde pillen door te slikken? Vertel dit uw huisarts of apotheker. Vertel ook wat u van de medicijnen verwacht en of u medicijnen soms bewust niet slikt of dat u weleens wat meer pillen gebruikt. Ook als u uw medicijnen soms vergeet, moet u dat zeker vertellen. Want daar zijn handige oplossingen voor. 

5. Denk en beslis mee over veranderingen

Uw huisarts en apotheker kijken na het eerste gesprek of er aanpassingen nodig of mogelijk zijn in uw medicijnen. Ze houden daarbij rekening met uw wensen en klachten. In een tweede gesprek worden de adviezen met u besproken. Vertel of u de voorgestelde veranderingen ziet zitten. Alleen als u het met de adviezen eens bent, voeren uw huisarts en apotheker veranderingen door.

6. Neem bij twijfel of vragen contact op met de huisarts of apotheker

Heeft u na het gesprek nog vragen of twijfels? Of werkt een verandering in medicijnen toch niet zo goed? Neem dan altijd contact op met uw huisarts of apotheker. Wacht niet met het stellen van uw vragen tot de volgende medicijnbespreking. En pas nooit zonder overleg het gebruik van uw medicijnen aan.

> Kijk hier voor informatiekaarten met tips over de medicatiebeoordeling:

> Kijk hiervoor ook op de site van de KNMP

Ga naar 'Handig' >>

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank