Ervaringen

Medische gegevens uitwisselen

Uw zorgverlener is verplicht om een medisch dossier van u aan te leggen en bij te houden. In Nederland houden artsen en apothekers steeds vaker digitaal een medisch dossier over u bij. Artsen kunnen dus ook steeds vaker medisch gegevens van patiënten elektronisch met elkaar uitwisselen. Maar zij mogen dit alleen doen als u hiervoor toestemming hebt gegeven.

Ervaringen

Onderzoek Machtigen in de zorg

In december 2018 is onderzoek gedaan naar machtigen in de zorg. Mensen kunnen (laten) vastleggen wie hun medische gegevens in kunnen zien en wie namens hen deelneemt aan medische besluitvorming, als zij dit zelf niet meer kunnen. In deze meldactie is gevraagd in hoeverre hier behoefte aan is en of men hier al ervaring mee heeft.

De meldactie is samen met Nictiz uitgevoerd. Zij willen graag inzicht in de mate waarin er behoefte is aan digitaal machtigen. Tevens zijn zij benieuwd of voorstanders van digitaal machtigen voorkeur hebben voor een bepaalde manier van vastleggen. Willen zij één persoon toestemming geven voor alle beslissingen rond de (medische) zorg wanneer zij dit zelf niet kunnen of willen zij juist vastleggen dat niemand anders behalve de betrokken zorgverlener voor hen mag beslissen.

Aan deze meldactie hebben ruim 11.000 personen uit het patiëntenpanel deelgenomen. 

> Bekijk hier de Patiëntenmonitor met de resultaten van dit onderzoek

> Lees hier de complete rapportage

'Handig als je onverwacht naar het ziekenhuis moet'

 'Mijn dochter is allergisch voor van alles'


'Ik heb er geen vertrouwen in'

'Echt belangrijk bij meerdere of chronische aandoeningen'

Meldactie Toestemming uitwisselen van medische gegevens

Deze meldactie van april 2014 ging over het uitwisselen van de medische gegevens. Uit de meldactie blijkt dat er weinig kennis is over het uitwisselen van medische gegevens. Veel deelnemers vinden het belangrijk dat hun medische gegevens uitgewisseld kunnen worden, maar er onduidelijkheid over welke gegevens dit dan precies zijn. Een groot deel van de deelnemers geeft al wel toestemming, maar ze weten (soms) niet goed waar ze toestemming voor geven.

Bekijk het volledige rapport van de meldactie.

Naar 'Tips' >>

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank