Handig

Medische gegevens uitwisselen

Uw zorgverlener is verplicht om een medisch dossier van u aan te leggen en bij te houden. In Nederland houden artsen en apothekers steeds vaker digitaal een medisch dossier over u bij. Artsen kunnen dus ook steeds vaker medisch gegevens van patiënten elektronisch met elkaar uitwisselen. Maar zij mogen dit alleen doen als u hiervoor toestemming hebt gegeven.

Handig

Nationale Zorgnummer

Heeft u een vraag of klacht over het uitwisselen van medische gegevens? Neem dan contact op met het Nationale Zorgnummer via telefoonnummer 0900 2356780 (€ 0,20 cent per gesprek) of e-mail.

Vereniging van Zorgaanbieders Voor Zorgcommunicatie (VZVZ)

U kunt bij het VZVZ Informatiepunt voor patiënten terecht:
• Als u vragen heeft over het LSP.
• Voor het aanvragen van een inzage-overzicht. In dit overzicht kunt u zien wie uw gegevens beschikbaar stellen en wie uw gegevens hebben opgevraagd via het LSP.
• Als u uw toestemming wilt intrekken.

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het VZVZ Informatiepunt:
• Online via het contactformulier.
• Per e-mail: .
• Telefonisch: 070 317 34 56 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur).
• Schriftelijk: VZVZ Informatiepunt, Postbus 159, 2260 AD Leidschendam.

Zorgbelangorganisaties

Een zorgbelangorganisatie geeft informatie, advies en zo nodig bijstand in het realiseren van uw rechten. Ze kunnen u helpen met het opstel¬len van een brief, samen met u een gesprek voorbereiden of eventueel zelfs meegaan naar een gesprek met een zorgverlener.

www.zorgbelang-nederland.nl of neem contact op met een afdeling Informatie en Klachtenopvang in uw regio via 0900 - 243 70 70 (€ 0,10 per minuut). Daar kunt u terecht met uw vragen en/of klachten over de gezondheidszorg.

Autoriteit Persoonsgegevens

Vragen en klachten over het niet krijgen van inzage in uw gegevens kunt u voorleggen aan CBP. Postbus 93374 2509 AJ Den Haag via www.autoriteitpersoonsgegevens.nl.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

Voor informatie over wet- en regelgeving kunt u contact opnemen met het ministerie van VWS via www.rijksoverheid.nl. De Rijksoverheid is op werkdagen van 8.00 tot 20.00 uur ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 1400 (lokaal tarief) of ga naar het contactformulier op de site om uw vraag te stellen.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN)

Informatie over zorgverzekeringspolissen kunt u opvragen bij uw eigen verzekeraar of bij de koepelorganisatie ZN. Postbus 520, 3700 AM Zeist via www.zn.nl > Consu¬menteninfo of telefoonnummer 030 698 89 11.

Nationaal ICT Instituut in de Zorg (NICTIZ)

Informatie over de toekomst van de ICT in de zorg kunt u krijgen bij NICTIZ.
Postbus 262, 2260 AG Leidschendam via de site www.nictiz.nl of telefoonnummer 070 - 317 34 50.

Naar 'Volgens Ons' >>

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank