Tips

Medische gegevens uitwisselen

Uw zorgverlener is verplicht om een medisch dossier van u aan te leggen en bij te houden. In Nederland houden artsen en apothekers steeds vaker digitaal een medisch dossier over u bij. Artsen kunnen dus ook steeds vaker medisch gegevens van patiënten elektronisch met elkaar uitwisselen. Maar zij mogen dit alleen doen als u hiervoor toestemming hebt gegeven.

Tips

1. Doen uw arts en apotheker mee?

Als u toestemming wilt geven voor het uitwisselen van uw medische gegevens, dan moet u eerst weten of uw zorgverlener is aangesloten op het Landelijk Schakelpunt (LSP). Als u toestemming wilt geven, moet u dus eerst weten of uw zorgverlener is aangesloten. Vraag dit daarom na bij uw zorgverlener.

2. Geef toestemming

Wilt u uw medische gegevens laten delen? Geef uw arts en apotheker persoonlijk toestemming tijdens een bezoek of via www.ikgeeftoestemming.nl.3. Vraag een afdruk of kopie

Vraag een kopie van uw medicijngegevens bij uw apotheek en een samenvatting van uw dossier bij uw huisarts. U weet dan precies welke medische informatie zorgverleners over u delen. U heeft hier recht op volgens de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Meer hierover vindt u bij het thema 'Inzage in uw medisch dossier'.

4. U kunt bepaalde informatie laten afschermen

Als u wilt dat bepaalde medische informatie niet zichtbaar is voor andere zorgverleners, dan kunt u uw huisarts of apotheker vragen om bepaalde gegevens uit uw dossier af te schermen. Andere zorgverleners kunnen deze gegevens niet inzien en zien niet dat er informatie is afgeschermd. Ook niet bij noodsituaties. Meer over het recht op afscherming van gegevens leest u in de brochure ‘Inzage in uw medisch dossier’.

5. Gegevens altijd bij de hand hebben?

Er zijn ook persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO's) waarmee u uw medische gegevens kunt uitwisselen. Een PGO is een app of website die door patiënten en (zorg)consumenten wordt gebruikt om allerlei gezondheidsgegevens te verzamelen, beheren en delen. Er is al een aantal PGO’s op de markt waarmee u aan de slag kunt. Een aantal hiervan vindt u op de DigitaleZorgGids. Deze PGO’s zijn allemaal nog in ontwikkeling. De echt uitgebreide PGO’s waarmee de zorggebruiker toegang heeft tot de eigen gezondheidsgegevens van verschillende zorgverleners en ze van daaruit veilig en vertrouwd kan verzamelen, delen en beheren, komen later dit jaar op de markt. MedMij werkt daar hard aan gewerkt. MedMij bouwt zelf geen PGO, maar ontwikkelt de spelregels waaraan persoonlijke gezondheidsomgevingen en de systemen van zorgverleners moeten voldoen. Ook voor het onderling uitwisselen van gegevens stelt MedMij de regels op.

Naar 'Handig' >>

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank