Patiëntcadeau

Patiëntcadeau / Kennercadeau

De Patiëntenfederatie koppelde in 2017 voor de actie Patiëntcadeau Kamerleden met een portefeuille zorg aan patiënten met een chronische aandoening. Door het uitwisselen van ervaringen, kunnen Kamerleden het beleid beter afstemmen op de wensen van de patiënten. In 2018 heeft dit een vervolg gekregen op lokaal niveau: actie Kennercadeau, waarbij wethouders worden gekoppeld aan een patiënt.

Wat en hoe

2018: Actie Kennercadeau

Wethouders van verschillende Nederlandse gemeenten hebben van Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in) een Kenner cadeau gekregen. De kenner, een ervaringsdeskundige die te maken heeft met zorg en welzijn in de eigen gemeente, kan over zijn ervaringen, problemen en oplossingen van gedachten wisselen met de wethouder. De eerste wethouders die aan een kenner zijn gekoppeld, hebben hun kenner ontmoet op 26 juni op het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Maastricht.

kennercadeau

Ieder(in) en Patiëntenfederatie borduren met deze actie voort op de succesvolle actie #Patiëntcadeau van de Patiëntenfederatie. Die actie, waarbij patiënten werden gekoppeld aan Kamerleden, liep medio 2018 ten einde. Maar omdat het zo’n groot succes was en ervaringsdeskundigheid ook lokaal van belang is, willen beide koepels in samenwerking met organisaties uit hun netwerk nu lokaal verder gaan. Ze bieden de wethouders een kenner aan van de gang van zaken in de gemeente.

Het gaat om te beginnen om wethouders en kenners uit negen gemeenten. Te weten: Zoetermeer, Kerkrade, Sint Anthonis, Zutphen, Arnhem, Kampen, Maastricht, Voorschoten en Zeist. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Patiëntenfederatie en Ieder(in) roepen andere gemeenten op dit voorbeeld te volgen. #Kennercadeau wordt ondersteund door de VNG en de Koepel adviesraden sociaal domein. Bij de actie wordt samengewerkt met een groot aantal organisaties van mensen met een beperking en chronisch zieken die lokaal of regionaal netwerken hebben van ervaringsdeskundigen. Lees meer >


2017: Actie Patiëntcadeau

Kamerleden bedenken wetten en regels waar veel mensen mee te maken hebben. Daarbij is het handig dat de Kamerleden in het oog houden wat de effecten van wetgeving op patiënten is. Daarom bedacht Patiëntenfederatie Nederland het Patiëntcadeau. We koppelden voor deze actie alle Kamerleden met een portefeuille zorg aan patiënten met een chronische aandoening. Deze patiënten zijn aangesloten bij verschillende lid-organisaties van Patiëntenfederatie Nederland. Denk daarbij aan het Longfonds en Nierpatiënten Vereniging Nederland.

Op woensdag 19 april was de aftrap van het Patiëntcadeau in Dudok, Den Haag. Zeven Kamerleden maakten kennis met ‘hun’ patiënten. Het ging om Lilian Marijnissen (SP), Corinne Ellemeet (GroenLinks), Mona Keijzer en Anne Kuik (CDA), Kees van der Staaij (SGP), Henk Nijboer (PvdA) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie). Na deze bijeenkomst hebben 50Plus en D66 ook kennisgemaakt met een patiënt. De Kamerleden kregen op de feestelijke bijeenkomst ook een levensgrote foto van hun patiënt voor op hun werkkamer. Ook bespraken de Kamerleden met hun patiënt op welke wijze ze contact zullen houden en hoe ze kunnen samenwerken.

PatientkadoPimGeerts2017DSC 8451kl

Komend jaar houden de Kamerleden en hun patiënten contact. Ze gaan ervaringen uitwisselen, wat helpt om het beleid beter af te stemmen op de wensen van de patiënten. Alle patiënten hebben hun eigen knelpunten waar ze de aandacht op willen vestigen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van ervaringsdeskundigheid in de zorg, bureaucreatie en de stapeling van zorgkosten voor chronisch zieken.

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank