Tips

Patiëntenrechten

Wanneer er met uw gezondheid iets aan de hand is, heeft u de hulp van een arts of een andere deskundige nodig. U vertrouwt zich toe aan zijn zorg. Zowel u als de hulpverlener hebben rechten en plichten. Het is belangrijk dat u deze kent.

Tips

1. Ken uw rechten als patiënt

Als u weet wat uw patiëntenrechten zijn, zult u uw dokter hier gemakkelijker naar vragen of op aanspreken. Zo kunt u altijd vragen of er ook andere behandelingen zijn. Uw dokter moet u hierover informeren. Ook heeft u recht op inzage in uw dossier. En dat zijn nog maar een paar rechten.

2. Bereid het gesprek met uw zorgverlener voor

Of u nu een second opinion wilt of twijfelt over de voorgestelde behandeling, het is soms lastig om dergelijke wensen te bespreken. Ook al heeft u hier gewoon recht op. Bereid daarom een gesprek over uw rechten goed voor. Schrijf op wat u wilt bereiken en waarom u dat belangrijk vindt.
Bedenk ook hoe u het gesprek gaat voeren. U kunt ook altijd iemand meenemen, zodat u zich gesteund voelt.

3. Vraag vriendelijk wat u wilt

Een vriendelijk verzoek werkt vaak beter dan het opeisen van uw recht. Ook bij de dokter. Dus bespreek eerst wat u graag wilt. Meestal zal uw dokter uw verzoek serieus nemen en u verder willen helpen. Hij weet ook wat uw rechten zijn. Als een vriendelijk verzoek niet werkt, kunt u uw dokter erop wijzen dat u bepaalde patiëntenrechten heeft. U kunt dat ook schriftelijk doen.

4. Vraag advies en ondersteuning

Verwacht u dat het lastig wordt om uw recht te halen, vraag dan advies en ondersteuning. Dat is verstandig als u bijvoorbeeld een klacht wilt indienen of als u een schadevergoeding wilt vragen. Maar ook als u twijfelt of uw arts wel openstaat voor uw verzoek, bijvoorbeeld om inzage in uw dossier, een second opinion of informatie over andere behandelingen. Het Nationale Zorgnummer kan u informatie en advies geven.

5. Besef dat u ook plichten heeft

Voor een goede medische behandeling is ook uw inzet nodig. Uw zorgverlener mag van u een bijdrage verwachten. Met andere woorden: u heeft ook plichten. Zo moet u uw dokter goed en volledig informeren over andere behandelingen en over alle medicijnen die u gebruikt.
Hij mag ook verwachten dat u meewerkt aan uw behandeling en zijn adviezen opvolgt.
Daarnaast bent u verplicht om voor de zorg te betalen. Dat doet u meestal via uw zorgverzekeringspremie.

Naar 'Handig'>>

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank