Tips

Persoonlijke gezondheidsomgeving

Een persoonlijke gezondheidsomgeving met al uw medisch gegevens, in Australië hebben patiënten het al. Ook in Nederland moet iedereen dat kunnen krijgen, vindt Patiëntenfederatie Nederland. Lees hier wat het is en welke voordelen het u biedt. 

Tips

Iedereen kan in 2020 een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) hebben. Samen met andere partijen in de zorg werkt Patiëntenfederatie Nederland hier hard aan via het MedMij. Tot 2020 kunt u ook zelf aan de slag met een eigen persoonlijke gezondheidsomgeving. Zes tips.

1. Vraag uw medische gegevens op

Uw dossier, onderzoeksuitslagen en röntgenfoto’s. Dit zijn de eerste bouwstenen voor uw persoonlijke gezondheidsomgeving. U heeft altijd recht op inzage in uw medische gegevens. Uw arts is verplicht om (digitale) kopieën te geven als u daarom vraagt. U kunt ook een aanvraagformulier invullen of een brief sturen. Let op: soms moet u betalen voor een kopie van uw medisch dossier. Vraag dit van tevoren na.

2. Kies belangrijke gegevens

Neem uw medische dossiers door en kijk welke gegevens actueel zijn. Neem in ieder geval de volgende gegevens op in uw PGO:

 • Overzicht van diagnoses, onderzoeken en behandelingen.
 • Overzicht van uw medicijnen met merknamen, namen van werkzame stoffen en dosering. Geef ook aan wie de medicijnen heeft voorgeschreven en hoe u ze gebruikt en hoe u het gebruik ervaart.
 • Overzicht met algemene informatie over uw zorgverleners, zoals:
  • Naam.
  • Specialisme.
  • Waarvoor zij u behandelen.
  • Naam van de zorginstelling waarvoor zij werken.

Begrijpt u iets niet, vraag dan uw dokter om uitleg. Of vraag waar u informatie kunt vinden. Een informatieve website is Thuisarts.nl.

3. Bewaar uw persoonlijke gezondheidsomgeving digitaal

U kunt uw gezondheidsgegevens uitprinten en in een map verzamelen. Maar er zijn ook digitale mogelijkheden om uw gegevens op te slaan. DigitaleZorgGids heeft een lijst van PGO's die u nu zelfstandig kunt gebruiken. Ook maakt DigitaleZorgGids inzichtelijk welke PGO's aan MedMij voldoen.

> Op zoek naar een persoonlijke gezondheidsomgeving? Start hier de PGO-keuzehulp

4. Deel informatie met uw naasten

Bij een ernstige ziekte of een onverwachte situatie hebt u vaak niet meer zelf de touwtjes in handen. Daarom is het verstandig om belangrijke informatie uit uw persoonlijke gezondheidsomgeving met uw naasten te delen. Dan kunnen zij opletten dat u geen behandeling of medicatie krijgt waarop u in het verleden verkeerd hebt gereageerd.

U kiest zelf welke informatie u met uw naasten deelt. Als u dat wilt, kunt u bepaalde informatie voor uzelf houden.

5. Gebruik uw persoonlijke gezondheidsomgeving actief

U profiteert pas echt van een persoonlijke gezondheidsomgeving als u het actief gebruikt. Zo kunt u bijhouden hoe u uw medicijnen gebruikt en wat het resultaat is. Dat geldt ook voor een dieet of andere veranderingen in uw leefstijl. Veel chronische patiënten houden ook pijnscores bij.

Met deze informatie kunt u het gesprek met uw zorgverlener goed voorbereiden. U kunt hem/haar van tevoren ook informatie uit uw dossier mailen. Vraag na of dat goed beveiligd kan.

6. Gebruik uw gegevens voor een gezonde leefstijl

In een persoonlijke gezondheidsomgeving kunt u bijhouden wat u eet, hoeveel u beweegt en hoe u zich voelt. U kunt er ook apps (programma’s voor de smartphone) aan koppelen die u bijvoorbeeld helpen om te stoppen met roken of om meer te bewegen. Op basis van uw medische gegevens en dagboek krijgt u dan regelmatig een persoonlijk advies via uw computer of smartphone.

Naar 'Handig' >>

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank