Emotionele en sociale klachten bij ziekte

Psychosociale zorg

Door ziek-zijn kunt u zich bang of somber voelen. Of u kunt problemen krijgen op uw werk of in uw relatie. Het is belangrijk dat u deze problemen bespreekt met uw zorgverlener. Naast de zorg voor uw ziekte moet er aandacht zijn voor de invloed van de ziekte op uw leven. Dit noemen we psychosociale zorg.

Wat en hoe

Psychosociale klachten

Als u een (chronische) ziekte of beperking heeft, of u moet een behandeling volgen, heeft dat niet alleen invloed op uw lichaam. Het ziek-zijn heeft ook invloed op u als persoon en op uw omgeving, de mensen om u heen. Door de ziekte of beperking kunt u zich bang, somber of gespannen voelen. Vaak komen deze gevoelens tegelijk voor met problemen in uw dagelijks leven. Bijvoorbeeld problemen op uw werk, in uw relaties of in uw omgeving.

Uw ziekte is dan de oorzaak en de emotionele en sociale problemen zijn het gevolg. Dit noemen we psychosociale klachten. Als u geen hulp krijgt, kunnen de klachten erger worden. De klachten kunnen ook uw lichamelijk herstel of behandeling in de weg staan.

Psychosociale zorg

Psychosociale zorg is een verzamelterm voor psychosociale ondersteuning en psychische hulp.

Psychosociale ondersteuning is vooral gericht op emotionele en praktische ondersteuning bij (relatief) eenvoudige emotionele en sociale problemen. De ondersteuning heeft als doel u te helpen om u aan te passen aan een nieuwe situatie en een nieuw evenwicht te vinden. Dat moet leiden tot behoud van kwaliteit van leven. Voor deze ondersteuning kunt u bijvoorbeeld naar een praktijkondersteuner bij de huisarts, een maatschappelijk werker of een geestelijk verzorger.

Psychische hulp is vooral gericht op het diagnosticeren en behandelen van psychische problemen en stoornissen. De behandeling richt zich op het veranderen van gedrag, emoties en cognities. Voor hulp kunt u bijvoorbeeld terecht bij een GZ-psycholoog of psychiater.

Hoe vaak komt het voor?

Niet iedereen zal emotionele en sociale problemen krijgen als gevolg van ziekte. Toch zijn dit natuurlijke en veelvoorkomende reacties op ziek zijn en komt het regelmatig voor. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat deze problemen voorkomen bij tussen 8 en 30 van de 100 mensen (respectievelijk 8% en 30%).

Uit onderzoek van de Patiëntenfederatie blijkt dat het voor veel mensen niet gebruikelijk is om deze klachten te bespreken met een zorgverlener. Daarnaast geven zorgverleners bij meer dan de helft van de deelnemers geen informatie over het mogelijk ontstaan van emotionele en sociale problemen door ziekte.

 

 

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank