Tips

Psychosociale zorg

Door ziek-zijn kunt u zich bang of somber voelen. Of u kunt problemen krijgen op uw werk of in uw relatie. Het is belangrijk dat u deze problemen bespreekt met uw zorgverlener. Naast de zorg voor uw ziekte moet er aandacht zijn voor de invloed van de ziekte op uw leven. Dit noemen we psychosociale zorg.

Tips

U bent ziek en krijgt daardoor emotionele en sociale problemen. Wat kunt u doen? Hieronder krijgt u tips.

 1. Neem uw klachten serieus
  Het hebben van een (chronische) ziekte, beperking of ondergaan van een behandeling heeft niet alleen invloed op uw lichaam. Het heeft ook invloed op u als persoon en uw omgeving. Een ziekte kan zorgen voor angsten, somberheid en spanning. Vaak gaan deze gevoelens samen met problemen in uw dagelijks leven. Bijvoorbeeld op uw werk, in uw relaties of in uw omgeving.
  Emotionele en sociale problemen zijn natuurlijk. Het zijn veelvoorkomende reacties op ziek zijn. Het is niet raar.

 2. Praat erover met uw naasten
  Soms helpt het om over uw problemen te praten met naasten. Zij kunnen u steunen en met u meedenken.

 3. Praat erover met uw zorgverlener
  Het is belangrijk om erover te praten met uw zorgverlener. De zorgverlener kan u steun en advies geven. Bovendien is het belangrijk dat uw zorgverlener van uw klachten af weet. Hij of zij kan dan in de gaten houden wat het verband is met uw lichamelijke klachten.

 4. Zoek steun via lotgenotencontact
  Patiëntenorganisaties organiseren vaak lotgenotencontact. Het kan steun bieden om over uw problemen te praten met mensen die dezelfde ervaring hebben. Bij de Patiëntenfederatie Nederland zijn ongeveer 160 patiëntenorganisaties aangesloten.

 5. Zoek met uw zorgverlener passende hulp of ondersteuning
  Blijven uw emotionele en sociale problemen aanhouden? Of heeft u meer steun nodig om te leren omgaan met uw problemen? Vraag dan om hulp bij uw zorgverlener. Samen met uw zorgverlener kunt u bespreken welke hulp bij u past. U kunt bijvoorbeeld terecht bij een psycholoog, maatschappelijk werker, geestelijk verzorger, POH-GGZ of verpleegkundige.

 

 

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank