Ervaringen

Samen beslissen

Een knieoperatie of niet meer voetballen? Doorbehandelen of stoppen? U hoeft echt niet meer alleen af te wachten wat uw arts beslist. Lees hier hoe u samen met uw arts beslist over uw behandeling.

Ervaringen

Bart Chabot over Samen Beslissen:Meldactie 'Samen Beslissen'

In augustus 2017 zijn de resultaten van de nieuwe meldactie Samen Beslissen gepubliceerd. Het betreft een vervolg op de eerdere meldactie uit 2013. Uit de meldactie blijkt dat de behoefte aan Samen Beslissen onverminderd hoog is. Van de bijna 8000 deelnemers heeft 94% de behoefte om samen te beslissen met hun zorgverlener. In de praktijk is er vaak geen sprake van Samen Beslissen. In de helft van de gevallen zijn niet meerdere mogelijkheden besproken en geven bijna 4 op de 10 deelnemers aan dat er beperkt of niet is gesproken over de persoonlijke situatie of voorkeur.
samen beslis factsheet 2017

> Bekijk hier het rapport van de meldactie 'Samen beslissen'

> Bekijk hier de resultatenkaart van de meldactie Samen Beslissen of klik op het plaatje

'Kwaliteit van leven, weegt het zwaarst'

Oud-schaatser Harm Kuipers legt uit wat volgens hem het belang is van 'Samen beslissen'. In maart 2010 kreeg hij te horen dat hij naar de lymfeklieren uitgezaaide prostaatkanker had. Daar kwam in november 2011 een ernstige vorm van slokdarmkanker bij. De dokter vertelde hem dat de slokdarm zou worden verwijderd. Andere mogelijkheden kreeg hij niet voorgelegd. Uiteindelijk maakte Harm Kuipers toch een andere afweging en koos hij niet voor de operatie. Dat zou te veel kwaliteit van leven kosten.

 

Ga naar Tips>>

Actueel

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank