Tips

Samen beslissen

Een knieoperatie of niet meer voetballen? Doorbehandelen of stoppen? U hoeft echt niet meer alleen af te wachten wat uw arts beslist. Lees hier hoe u samen met uw arts beslist over uw behandeling.

Tips

1. Vraag uw dokter om informatie

Stel al uw vragen aan uw dokter; over uw ziekte, de oorzaak, het verloop en de behandeling. Maak hier zo nodig een tweede afspraak voor. We adviseren u om in ieder geval altijd de volgende drie vragen te stellen:

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie?

> Kijk voor meer informatie op 3goedevragen.nl

> Kijk ook eens op Begineengoedgesprek.nl


2. Verzamel extra informatie

Zoek informatie over uw ziekte en behandelmogelijkheden op internet. Betrouwbare informatie is te vinden op www.zorgkaartnederland.nl en www.thuisarts.nl. Ook patiëntenorganisaties en organisaties als de Hartstichting en KWF kankerbestrijding hebben goede informatie. Kijk niet alleen naar de kans op (snelle) genezing, maar ook naar de risico’s en het effect van een behandeling op de kwaliteit van uw leven. Vraag het bijvoorbeeld aan andere patiënten. Zij kunnen u vertellen wat de invloed van een behandeling op hun leven is. Vraag goed door wat de behandeling voor hen betekent.

3. Vraag bedenktijd

Meestal hoeft u niet direct te worden behandeld en heeft u een bedenktijd. Bedenk wat u wilt bereiken en wat voor u belangrijk is. Nadenken over wat bij u past kan grote waarde hebben voor uw kwaliteit van leven. Het helpt u een behandeling te kiezen waar u zich goed bij voelt. Gesprekken met uw partner, vrienden en familieleden kunnen u helpen om helder te krijgen wat u zelf wilt. U kunt ook een second opinion vragen bij een andere arts.

4. Kies samen met uw arts

Bespreek uw doelen met uw arts en ga samen na welke behandeling daarbij past. Vertel welke behandeling u aanspreekt en waarom. Of waar u nog over twijfelt. Natuurlijk mag u ook een duidelijk advies van uw dokter vragen en dat volgen. Het is maar net waar u zich prettig bij voelt. Zo komt u samen met uw dokter tot de juiste beslissing.

Nationale Zorgnummer

Heeft u een vraag of klacht over Samen beslissen? Neem dan contact op met het Nationale Zorgnummer via telefoonnummer 0900 2356780 (€ 0,20 per gesprek) of e-mail.

3 Goede Vragen

Bij de dokter voor behandeling of onderzoek? U heeft altijd meerdere mogelijkheden. Wat past het beste bij u? Stel drie goede vragen en beslis samen. Zie voor meer informatie: www.3goedevragen.nl


Thuisarts

Thuisarts.nl is bedoeld voor mensen die informatie zoeken over gezondheid en ziekten. Het is een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

 

Ga naar Handig>>

Actueel

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank