Ervaringen

Spoedzorg

Als u spoedzorg nodig heeft, gaat u dan direct naar het ziekenhuis of belt u eerst 112? Er heerst veel onduidelijkheid over. Hier leest u wat spoedzorg is, waar u terecht kunt voor spoedzorg en wat u moet doen bij spoedeisende gevallen.

Ervaringen

Meldactie Spoedzorg 2017

In 2017 hielden wij opnieuw een meldactie over de ervaring van mensen met spoedzorg. Hieruit bleek dat een op de vijf mensen die voor spoedzorg hulp zoekt, een verkeerd advies krijgt wat te doen. Of zelfs helemaal geen advies. Patiënten geven de SEH met een 7,7 de hoogste waardering. De huisarts krijgt een 7,6 maar de huisartsenpost slechts een 7,2. Voor alle drie de vormen van spoedzorg geldt dat er knelpunten zijn in de wacht- en doorlooptijden, bij gegevensuitwisseling, communicatie tussen zorgverleners, informatie en de aandacht voor de pijn die iemand heeft.

Analyse ZorgkaartNederland

De conclusies van de meldacties worden onderstreept door een analyse van ruim 1000 spontane meldingen van patienten op ZorgkaartNederland. Lange wachttijden, onheuse bejegening en foute diagnoses of behandeling. Spoedeisende hulp in ziekenhuizen laat nogal eens te wensen over.

Meldactie Spoedzorg 2012

In 2012 hielden wij een Meldactie over de ervaring van mensen met spoedzorg. Ruim 9000 deelnemers vulden een vragenlijst in. Veel mensen bleken een negatieve ervaring te hebben gehad met spoedzorg. Zo werd niet altijd de juiste diagnose gesteld en hadden veel mensen er andere verwachtingen van. De ervaringen met spoedzorg zijn vaker negatief als mensen vooraf niet goed wisten waar ze moesten zijn met hun spoedvraag. Een op de tien deelnemers is zelfs wel eens met een spoedvraag op de verkeerde plek terecht gekomen.

Naar Tips >>

 

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank