Handig

Veranderingen in de langdurige zorg

In het thema landurige zorg leest u welke veranderingen er zijn doorgevoerd. Wat is bijvoorbeeld de Wet landurige zorg? En voor welke zorg moet u naar de gemeente? U leest het hier.

Handig

Mijnkwaliteitvanleven.nl

Patiëntenfederatie Nederland en het Nationaal Ouderenfonds gaan op grote schaal volgen hoe het gaat met mensen tijdens de herziening van de langdurige zorg. Dat gebeurt via een landelijke 'kwaliteitsmeter' op de website Mijnkwaliteitvanleven.nl. Aan de hand van een vragenlijst brengt u uw kwaliteit van leven in kaart.
Wilt u meedoen? Meld u dan aan op mijnkwaliteitvanleven.nl . Deelname is gratis.

Nationale Zorgnummer

Heeft u een vraag of klacht over langdurige zorg? Neem dan contact op met het Nationale Zorgnummer via telefoonnummer 0900 2356780 (€ 0,20 per gesprek) of e-mail.

Zo werkt de ouderenzorg

Hoeveel ouderen krijgen ondersteuning thuis? Wat geven we uit aan verpleeghuiszorg? Hoeveel 65-plussers zijn zélf mantelzorger? Welke wetten vergoeden het eerstelijnsverblijf of palliatief-terminale zorg? Wie verlenen zorg aan ouderen en welke partijen zijn actief in de ouderenzorg? In 'Zó werkt de ouderenzorg' vinden ouderen, mantelzorgers, zorgprofessionals (in spe), bestuurders, beleidsmakers, ambtenaren en belangenbehartigers het antwoord op deze en vele andere vragen.

HoeWerktHetHet boek 'Zó werkt de ouderenzorg' geeft – met korte teksten en heldere visualisaties – inzicht in het complexe speelveld. Van de tien vormen van ouderenzorg en welke wetten deze vergoeden, tot welke zorg ouderen krijgen en wat de ontwikkeling is op de arbeidsmarkt van bijvoorbeeld verzorgenden en verpleegkundigen.

> Bekijk hier het boek Zó werkt de ouderenzorg of klik op het plaatje.

Cliëntondersteuning Wet langdurige zorg (Wlz)

Alle mensen die recht hebben op langdurige zorg (met een Wlz‐indicatie) kunnen hulp krijgen van een cliëntondersteuner. Hij of zij ondersteunt u of uw naaste met al uw vragen rondom het regelen en de uitvoering van langdurige zorg.Voor cliëntondersteuning kunt u terecht bij uw zorgkantoor of de onafhankelijke cliëntondersteuners van MEE en Adviespunt Zorgbelang. U kunt zelf kiezen van wie u cliëntondersteuning wilt ontvangen en rechtstreeks contact opnemen met de betreffende organisatie. Bekijk hier de factsheet Clientondersteuning (pdf).

De Wet Langdurige Zorg (Wlz), Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo), Jeugdwet en de Zorgverzekeringswet zijn de vier wetten die sinds 2015 het Nederlandse zorgstelsel vormen. Het stelsel zorgt ervoor dat iedereen de zorg en ondersteuning kan krijgen die nodig is. Voor veel mensen is het echter niet altijd duidelijk waar en bij wie zij terecht kunnen als zij zorg en ondersteuning willen regelen.

> Met de brochure ‘De wetten zorg en ondersteuning sinds 2015 –eenvoudig verteld’ worden zij wegwijs gemaakt.

Zorgkantoor

Op de website van uw zorgkantoor vindt u nadere informatie en een telefoonnummer voor cliëntondersteuning.

MEE

Voor meer informatie over onafhankelijke cliëntondersteuning door MEE zie www.mee.nl of bel : 0900 ‐ 999 88 88. Voor dit informatienummer betaalt u alleen uw gebruikelijke belkosten.

Adviespunt Zorgbelang

Voor meer informatie over onafhankelijke cliëntondersteuning door Adviespunt Zorgbelang zie www.adviespuntzorgbelang.nl. Of bel 0900 – 243 81 81. Voor dit informatienummer betaalt u alleen uw gebruikelijke belkosten.

Cliëntenraad

In de Wlz hebben de zorgkantoren een belangrijke rol in de inkoop van zorg. De rol van de cliëntenraad is daardoor nog altijd heel belangrijk. Een cliëntenraad kan signalen en verbetersuggesties doorgeven aan het zorgkantoor zodat de afspraken die het zorgkantoor met de zorgaanbieder maakt, zo goed mogelijk aansluit bij de wensen van de cliënten. De zorgkantoren hebben een brochure gemaakt die cliënten en cliëntenraden uitlegt hoe het inkoopproces in zijn werk gaat zodat zij hun rol in dit proces zo goed mogelijk kunnen vervullen.

Naar 'Volgens NPCF'>>

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank