Volgens ons

Veranderingen in de langdurige zorg

In het thema landurige zorg leest u welke veranderingen er zijn doorgevoerd. Wat is bijvoorbeeld de Wet landurige zorg? En voor welke zorg moet u naar de gemeente? U leest het hier.

Volgens ons

Patiëntenfederatie Nederland vindt het belangrijk dat de veranderingen in de langdurige zorg goed en zorgvuldig worden ingevoerd. Zorgvuldigheid is belangrijker dan een snelle invoering. Minder zorg is bijvoorbeeld alleen maar mogelijk als er voldoende geschikte en betaalbare woningen voor ouderen zijn en goede voorzieningen in de buurt. Dat vraagt tijd en extra investeringen. Bovendien vraagt zo'n ingrijpende hervorming sterke regie en toezicht vanuit de rijksoverheid.

Knelpunten oplossen

De gevolgen van de veranderingen in de langdurige zorg volgen wij kritisch. Wij willen dat knelpunten snel en goed worden opgelost. De eerste signalen die wij opvangen liegen er niet om:

  • Mensen maken zich zorgen. Houden ze wel zorg? Ze zijn bang dat er geen vangnet is als zij zelf of hun naaste kwetsbaar worden. 'Wie zorgt er voor mijn dementerende partner, als ik het niet meer kan of er niet meer ben?' of 'Waar kan ik heen, als ik verder achteruit ga?'
  • De aandacht is gericht op bezuiniging en niet op verbetering en vernieuwing. De uitdaging is 'betere zorg voor minder'. Dat vraagt vernieuwing in woningen en voorzieningen (o.a. e-Health) en samenwerking en samenhang tussen zorg en welzijn. Nu dreigt kaalslag.
  • Ouderen en mantelzorgers weten totaal niet waar ze aan toe zijn. Houden ze wel zorg? Bij wie moeten ze aankloppen voor wat? Raken ze hun vertrouwde zorgverlener kwijt? De communicatie moet beter en gerichter. Mensen willen antwoorden op hun vragen.

Meer lezen

  • Wij vinden dat ouderen moeten kunnen rekenen op een passende woonomgeving met zorg en ondersteuning die bijdraagt aan kwaliteit van leven. Lees hiervoor deze brief aan de Tweede Kamer.

 

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank