Tips

Verpleeghuiszorg

Verpleeghuiszorg is verpleging, verzorging en/of begeleiding voor mensen die 24 uur per dag toezicht of zorg in de nabijheid nodig hebben. Verpleeghuiszorg wordt betaald uit de Wet Landurige Zorg (Wlz). Deze zorg wordt vaak geboden in verpleeghuizen. Maar ook thuis kunt u verpleeghuiszorg krijgen. Voor verpleeghuiszorg heeft u altijd een indicatie nodig.

Tips

Het is belangrijk dat de verpleeghuiszorg die u krijgt past bij hoe u wilt wonen en leven. Dat kan ook verpleeghuiszorg thuis zijn. Onze tips helpen u bij uw zoektocht.


Bepaal wat u belangrijk vindt.

Denk tijdig na over waar u wilt wonen en hoe u wilt leven. Mijnkwaliteitvanleven kan u hierbij helpen. Maak een lijstje met zaken die u belangrijk vindt en waar de zorg en woonomgeving aan moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • woonomgeving (eigen kamer, kamers voor echtparen, huiskamer, in de stad of op het platteland e.d.).
  • identiteit. Heeft u bijvoorbeeld een voorkeur voor een verpleeghuis met een bepaalde geloofsachtergrond, waar u bijvoorbeeld ook kerkdiensten kunt bijwonen?
  • activiteiten. Wat wilt u overdag graag (blijven) doen?
  • de sfeer en cultuur. Wat is uw leefstijl? Met welk soort mensen gaat u graag om?

Zo komt u tot een wensenlijst voor uw zoektocht.


Schakel een onafhankelijke cliëntondersteuner in.

Bij het vinden en regelen van verpleeghuiszorg hebben sommige mensen behoefte aan ondersteuning. Een onafhankelijk cliëntondersteuner is niet verbonden aan een zorgorganisatie. Hij/zij kan volledig uitgaan van uw wensen en behoefte. En u zo helpen om verpleeghuiszorg te vinden die bij u past.
Het zorgkantoor in uw regio weet waar u deze ondersteuner kunt bereiken en kan u ook helpen bij uw zoektocht.


Oriënteer u op de mogelijkheden

Op ZorgkaartNederland.nl staan ruim 2300 verpleeg- en verzorgingshuizen. Naast waarderingen van andere cliënten en/of hun naasten vindt u er per huis informatie over de kwaliteit, identiteit en voorzieningen. U kunt ook contact opnemen met het regionale zorgkantoor over de verpleeg/verzorgingshuizen in uw regio. Dan krijgt u bijvoorbeeld ook adressen van particuliere huizen.


Bezoek enkele verpleeghuizen 

U voelt pas of een verpleeghuis bij u past, als u er gaat kijken. Vraag of u een huiskamer kunt bezoeken en daar bijvoorbeeld even een kop koffie mag drinken. Dan kunt u de sfeer proeven.


Bespreek tijdig uw wensen

Ga tijdig in gesprek over wat u nodig heeft en uw wensen. Bijvoorbeeld als u bij een verpleeghuis gaat kijken maar ook bij of vlak na de opname.

 

 

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank