Ziekenhuis kiezen

Ziekenhuis kiezen

“Ik wil naar het beste ziekenhuis", zeggen patiënten soms als zij naar het ziekenhuis moeten. Maar het beste ziekenhuis bestaat vaak niet. Meestal zijn er meerdere ziekenhuizen die dezelfde soort zorg leveren. Daarnaast vindt iedere patiënt andere dingen belangrijk. Lees hier hoe u ziekenhuis kiest dat bij u past.

 

Wat en hoe

Welk ziekenhuis of welke zelfstandige kliniek voor u geschikt is, is heel persoonlijk. Gelukkig heeft u wel een vinger in de pap wat betreft de keuze van een ziekenhuis: u heeft namelijk het recht om deze zelf te kiezen. Maar waar kunt u deze keuze dan op baseren? En hoe weet u of de kwaliteit van het ziekenhuis goed is?

Algemene verschillen tussen ziekenhuizen

  • Tussen ziekenhuizen is er verschil in aanbod en kwaliteit van zorg. Niet overal is evenveel ervaring en niet overal kunt u terecht voor alle bestaande behandelingen. Naast ziekenhuizen zijn er ook zelfstandige klinieken die medisch specialistische zorg verlenen. In Nederland kennen we de volgende soorten ziekenhuizen:
  • Algemene ziekenhuizen: de zorg vindt plaats binnen verschillende afdelingen en specialismen. Dit varieert van chirurgische verpleegafdeling tot kinderafdeling, van laboratorium tot intensive care. Hoe groter het ziekenhuis, hoe meer specialismen er aanwezig zijn.
  • Academische ziekenhuizen (Universitair Medische Centra): alle voorkomende specialistische functies zijn aanwezig. Naast het behandelen van patiënten wordt in academische ziekenhuizen ook onderzoek uitgevoerd en onderwijs gegeven. Over het algemeen behandelen academische ziekenhuizen complexere aandoeningen of patiënten.
  • Gespecialiseerde ziekenhuizen: zijn gespecialiseerd in bepaalde zorg of richten zich op een bepaalde categorie patiënten. Bijvoorbeeld kankercentra, oogziekenhuizen en kinderziekenhuizen.
  • Zelfstandige klinieken (ook wel ZBC’s genoemd): deze (privé)klinieken bieden medisch specialistische zorg. Ze zijn meestal gespecialiseerd, bijvoorbeeld in de behandeling van staar, spataderen of in  plastische chirurgie.

Ziekenhuis kiezen bij planbare zorg

In veel gevallen kunt u zelf kiezen naar welk ziekenhuis of welke zelfstandige kliniek u gaat. Bijvoorbeeld bij planbare zorg. Bij planbare zorg is de behandeling niet op korte termijn medisch noodzakelijk of spoedeisend. Dit is zorg waarvan u van te voren weet dat u het gaat ontvangen. U kunt zelf kiezen waar u dat wilt laten doen. Dit kunt u met uw huisarts bespreken. Voorbeelden van planbare zorg zijn een knieoperatie, staaroperatie of een maagverkleining bij overgewicht.

Soms kunt u niet zelf een keuze maken, bijvoorbeeld omdat u buiten bewustzijn bent of omdat er spoed is. In dat geval maakt de zorgverlener die u op dat moment behandelt de best mogelijke keuze.

Advies van uw huisarts

In principe bepaalt u dus zelf naar welk ziekenhuis u gaat. Vaak adviseert uw huisarts een ziekenhuis. Bijvoorbeeld op basis van uw woonplaats en de omliggende ziekenhuizen, de ernst van uw aandoening of de behandelmogelijkheden per ziekenhuis. U hoeft dit advies niet per se op te volgen, maar het kan u wel helpen bij het maken van een keuze.

Hoe kiest u een ziekenhuis?

Wanneer u een ziekenhuis wilt kiezen, bepaal dan eerst wat uw wensen zijn. Wat vindt u belangrijk? Wilt u een ziekenhuis dichtbij huis of vindt u de wachttijden het belangrijkst? Of kijkt u naar de ervaring van het ziekenhuis?  

Daarnaast is het verstandig om ziekenhuizen te vergelijken. Op ZorgkaartNederland vindt u waarderingen van anderen en aanvullende gegevens over ziekenhuizen.  U vindt hier ook keuzehulpen van veelvoorkomende aandoeningen die u kunnen helpen bij het kiezen voor een ziekenhuis. Kijk bij Tips voor meer informatie en een stappenplan voor het kiezen van een ziekenhuis.

 

 

keuzehulp banner marloes

 

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank