Tips

Ziekenhuis kiezen

“Ik wil naar het beste ziekenhuis", zeggen patiënten soms als zij naar het ziekenhuis moeten. Maar het beste ziekenhuis bestaat vaak niet. Meestal zijn er meerdere ziekenhuizen die dezelfde soort zorg leveren. Daarnaast vindt iedere patiënt andere dingen belangrijk. Lees hier hoe u ziekenhuis kiest dat bij u past.

 

Tips

Hoe kiest u een ziekenhuis dat past bij uw wensen? Deze stappen helpen u in uw zoektocht.

1. Bepaal wat u belangrijk vindt

Bij een moeilijke operatie vindt u misschien de ervaring van het ziekenhuis belangrijk. Hoe vaak doen zij de operatie? Bij een eenvoudige operatie kan wachttijd een rol spelen. En als u vaak naar de dokter moet, wilt u waarschijnlijk niet te ver reizen. Zet voor u zelf op een rijtje welke eisen u stelt aan een arts en een ziekenhuis.

2. Bespreek met uw huisarts wat voor u telt

Geef bij uw huisarts aan dat u wilt meedenken over de beste specialist en het beste ziekenhuis voor u. Bespreek uw wensen. Voordat uw huisarts u doorverwijst, besluit u zo samen welke specialist goed bij u past.

3. Zoek naar betrouwbare informatie

Zoek naar informatie passend bij uw wensen. Op de website van het ziekenhuis vindt u de actuele wachttijden. Op ZorgkaartNederland vindt u aanvullende gegevens: zoals welke kwaliteitskeurmerken het ziekenhuis heeft en de sterftecijfers per ziekenhuis.

4. Raadpleeg keuzehulpen

U vindt op ZorgkaartNederland voor verschillende aandoeningen ook keuzehulpen. Een keuzehulp combineert wensen van patiënten met informatie over het zorgaanbod van ziekenhuizen en zelfstandige klinieken. Op basis van uw woonplaats, reisafstand en criteria die voor u belangrijk zijn, krijgt u een duidelijk overzicht van alle ziekenhuizen en klinieken die aan uw wensen voldoen. Zo weet  u weet wat u kunt verwachten. En wat de verschillen tussen ziekenhuizen zijn. Vervolgens kunt u het zorgaanbod en de waarderingscijfers van ziekenhuizen met elkaar vergelijken.

5. Lees ervaringen van anderen

Door objectieve informatie te combineren met ervaringen van patiënten, krijgt u een completer beeld. Waarderingen van patiënten vindt u op ZorgkaartNederland. Kijk of hun ervaringen aansluiten bij de punten die u belangrijk vindt. Bij positieve reacties gaat u misschien met meer vertrouwen naar het ziekenhuis. Vallen de reacties tegen? Bespreek dan met mensen uit uw omgeving en uw huisarts wat verstandig is om te doen.

6. Informeer bij uw zorgverzekeraar

U heeft het recht om zelf een arts of ziekenhuis te kiezen. Maar zorgverzekeraars sluiten contracten met ziekenhuizen en zelfstandige klinieken en maken hierin steeds vaker keuzes. Zo kan het voorkomen dat u een ziekenhuis heeft gevonden, maar dat uw zorgverzekeraar geen contract daarmee heeft. Dan moet u waarschijnlijk bijbetalen of een ander ziekenhuis kiezen. Kijk in uw polis of informeer bij uw zorgverzekeraar.

7. Maak zo mogelijk eerst kennis

Het is belangrijk dat u zich op uw gemak voelt bij uw arts of in het ziekenhuis. Zeker als u er vaak naar toe moet. Of als u lang in het ziekenhuis moet blijven. Bespreek in het eerste gesprek altijd zaken, die u belangrijk vindt. Stel de vragen die u heeft opgeschreven en schrijf de antwoorden op. Na de afspraak kunt u dan alles nog even rustig nalezen.

keuzehulp banner marloes

 

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank