Volgens ons

Zorgverzekering kiezen

In november staat u weer voor de vraag: welke zorgverzekering kies ik? De keuze is er de laatste jaren niet gemakkelijker op geworden. Er komen steeds meer polissen en de vraag is dan: wat te kiezen? Wat past bij mij? Vind de weg met onze eerlijke en onafhankelijk informatie. Ons belang is dat u straks de juiste polis heeft.

Volgens ons

Het kiezen van een geschikte zorgverzekering blijkt lastig. Een op de vijf mensen heeft moeite een goede zorgverzekering te kiezen. Er zijn veel polissen, het is ingewikkeld en mensen krijgen te weinig informatie om echt goed te kunnen kiezen.
Wij vinden dat de informatie over de zorgverzekering en de polissen duidelijk en bruikbaar moet zijn voor het kiezen van een passende zorgverzekering. Daarnaast vinden we dat de zorg en dus ook de zorgverzekering voor iedereen betaalbaar moet zijn.

Duidelijke en bruikbare informatie
Patiëntenfederatie Nederland strijdt samen met de Consumentenbond al langer voor duidelijke informatie over de zorgverzekering. In 2015 deden we onderzoek onder consumenten naar welke informatie zij nodig hebben om een zorgverzekering te kunnen kiezen. Hieruit bleek dat er veel behoefte is aan heldere informatie over polissen en aan informatie die het mogelijk maakt om polissen met elkaar te vergelijken. Daarom ontwikkelden wij een voorstel voor verzekeraars: het Polisprofiel. Zorgverzekeraars Nederland heeft op basis hiervan een ‘zorgverzekeringskaart basisverzekering’ ontwikkeld. De kaart is dit najaar voor het eerst op de website van iedere zorgverzekeraar te vinden.

We zijn blij dat ons initiatief is opgepakt en dat alle zorgverzekeraars met dezelfde kaart gaan werken. Dat is een stap in de goede richting. Maar of de kaart daadwerkelijk wat gaat opleveren, is nog onduidelijk. Wij willen dat u ook gemakkelijker polissen kunt vergelijken. Ook inhoudelijk zien we verbeterpunten. Om die goed in beeld te brengen vinden we dat de Zorgverzekeringskaart goed geëvalueerd moet worden. De verbeterpunten hieruit moeten gebruikt worden voor verdere ontwikkeling van de Zorgverzekeringskaart. Daarnaast willen we dat er ook een kaart komt voor de aanvullende verzekeringen.

Bereikbare en betaalbare zorg
Patiëntenfederatie Nederland vindt dat mensen gemakkelijk toegang moeten hebben tot goede en betaalbare zorg en hulpmiddelen. We horen steeds vaker dat mensen zorg mijden omdat ze de kosten niet kunnen betalen. Chronisch zieken betalen bovenop het eigen risico en de zorgpremie vaak nog veel meer aan eigen bijdragen en hulpmiddelen. Aan die stapeling van zorgkosten moet een einde komen.

‘Iedere maand betalen we 660 euro aan zorgkosten en dat is nog zonder het jaarlijks eigen risico van 385 euro per persoon. Dat betaal ik met mijn hoge dwarslaesie natuurlijk ook meteen! (medicijnen, katheters, enz.). We lopen zo financieel helemaal vast met het betalen van alle vaste lasten.’

StraatbeeldKLa

Informatiekaart

Deze kaart helpt u bij uw keuze. U ziet en leest hoe Nora haar zorgverzekering kiest. Alle stappen worden duidelijk beschreven.

infokaart zorgv module


ZorgkaartNederland

zkn logoBekijk beoordelingen over zorgverzekeraars door consumenten op ZorgkaartNederland. Lees verder >>