Volgens ons

Zorgverzekering kiezen

In november staat u weer voor de vraag: welke zorgverzekering kies ik? De keuze is er de laatste jaren niet gemakkelijker op geworden. Er komen steeds meer polissen en de vraag is dan: wat te kiezen? Wat past bij mij? Vind de weg met onze eerlijke en onafhankelijk informatie. Ons belang is dat u straks de juiste polis heeft.

Volgens ons

Het kiezen van een geschikte zorgverzekering blijkt lastig. Een op de vijf mensen heeft moeite een goede zorgverzekering te kiezen. Er zijn ontzettend veel polissen en de vraag is dan: wat te kiezen? Wat past bij mij?


Duidelijke en bruikbare informatie

Patientenfederatie vindt dat informatie over zorgverzekering en polissen duidelijk en bruikbaar moet zijn voor het kiezen van een passende zorgverzekering. In 2015 deden we samen met de Consumentenbond onderzoek onder consumenten naar welke informatie zij nodig hebben om een zorgverzekering te kunnen kiezen. Hieruit bleek dat er veel behoefte is aan heldere informatie over polissen en aan informatie die het mogelijk maakt om polissen met elkaar te vergelijken. Daarom ontwikkelden wij een voorstel voor verzekeraars: het Polisprofiel. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft op basis hiervan een ‘zorgverzekeringskaart basisverzekering’ ontwikkeld. De kaart was in het overstapseizoen 2016 – 2017 op de website van iedere zorgverzekeraar te vinden.

We zijn blij dat ons initiatief is opgepakt en dat alle zorgverzekeraars met dezelfde kaart werken. Dat is een stap in de goede richting. Onderzoek wijst uit dat consumenten de kaart waarderen, maar dat de bekendheid er van nog te wensen over laat. Komend seizoen moet er dus meer aandacht zijn voor de verspreiding en promotie van de kaart, zodat meer consumenten deze kunnen vinden. Vervolgens kan onderzocht worden of de kaart mensen helpt hun polis beter te begrijpen. Patiëntenfederatie vindt het daarnaast belangrijk dat mensen met de kaart in handen verschillende polissen makkelijker met elkaar kunnen vergelijken.

De door ZN aangekondigde ontwikkeling van een zorgverzekeringskaart voor aanvullende polissen juichen we toe. Maar ook bij deze kaart moet daarna onderzocht worden of het daadwerkelijk de meerwaarde oplevert die wij voor ogen hebben.


Bereikbare en betaalbare zorg

Patiëntenfederatie Nederland vindt dat mensen gemakkelijk toegang moeten hebben tot goede en betaalbare zorg en hulpmiddelen. We horen steeds vaker dat mensen zorg mijden omdat ze de kosten niet kunnen betalen. Chronisch zieken betalen bovenop het eigen risico en de zorgpremie vaak nog veel meer aan eigen bijdragen en hulpmiddelen. Aan die stapeling van zorgkosten moet een einde komen.

 

StraatbeeldKLa

 

Informatiekaart

Deze kaart helpt u bij uw keuze. U ziet en leest hoe Nora haar zorgverzekering kiest. Alle stappen worden duidelijk beschreven.

infokaart zorgv module


ZorgkaartNederland

zkn logoBekijk beoordelingen over zorgverzekeraars door consumenten op ZorgkaartNederland. Lees verder >>