Volgens ons

Zorgverzekering

Wat voor soort verzekeringen zijn er? Welke zorgkosten worden vergoed en wanneer moet u zelf (bij)betalen? Dit themadossier geeft daar informatie over. Ook verwijzen we naar hulpmiddelen om een keuze voor een nieuwe zorgverzekering te maken en andere informatie te vinden.

Volgens ons

Het kiezen van een geschikte zorgverzekering blijkt lastig. Een op de vijf mensen heeft moeite een goede zorgverzekering te kiezen. Er zijn ontzettend veel verzekeringen en de vraag is dan: wat te kiezen? Wat past bij mij?

Iets meer dan de helft van de mensen onderzoekt dan ook niet of er een beter passende zorgverzekering is te krijgen, dan de verzekering die de eigen zorgverzekering aanbiedt. 42 procent zegt tevreden te zijn met de verzekering. Anderen gaven aan dat ze bang zijn dat ze niet worden geaccepteerd voor een (aanvullende) verzekering bij een andere verzekeraar. Voor de basispolis geldt een acceptatieplicht. Voor de aanvullende polis hanteert bijna iedere verzekeraar geen toelatingsprocedure. Lees hier het volledige bericht >>

Eigen risico moet omlaag

Wij vinden dat een hoog eigen risico is strijd is met de solidariteit. Het regelen van deze verlaging gaat ons niet snel genoeg. Volgens onze directeur Dianda Veldman betalen chronisch zieken en gehandicapten elk jaar het volledige eigen risico. “Dan ben je in januari al 385 euro kwijt. Dat is niet vol te houden. Wij vinden een bedrag van 175 euro te verdedigen en roepen politiek en zorgverzekeraars op dat snel met ons te regelen.” Lees hier het volledige bericht >> 


Bereikbare en betaalbare zorg

Wij vinden dat mensen gemakkelijk toegang moeten hebben tot goede en betaalbare zorg en hulpmiddelen. We horen steeds vaker dat mensen zorg mijden omdat ze de kosten niet kunnen betalen. Chronisch zieken betalen bovenop het eigen risico en de zorgpremie vaak nog veel meer aan eigen bijdragen en hulpmiddelen. Aan die stapeling van zorgkosten moet een einde komen.


Duidelijke en bruikbare informatie

Wij vinden dat informatie over zorgverzekering en verzekeringen duidelijk en bruikbaar moet zijn voor het kiezen van een passende zorgverzekering. In 2015 deden we samen met de Consumentenbond onderzoek onder consumenten naar welke informatie zij nodig hebben om een zorgverzekering te kunnen kiezen. Hieruit bleek dat er veel behoefte is aan heldere informatie over verzekeringen en aan informatie die het mogelijk maakt om verzekeringen met elkaar te vergelijken. Daarom ontwikkelden wij een voorstel voor verzekeraars: het Verzekeringprofiel. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft op basis hiervan een ‘zorgverzekeringskaart basisverzekering’ ontwikkeld. De kaart was in het overstapseizoen 2016 – 2017 op de website van iedere zorgverzekeraar te vinden.

We zijn blij dat ons initiatief is opgepakt en dat alle zorgverzekeraars met dezelfde kaart werken. Dat is een stap in de goede richting. Onderzoek wijst uit dat consumenten de kaart waarderen, maar dat de bekendheid er van nog te wensen over laat. Komend seizoen moet er dus meer aandacht zijn voor de verspreiding en promotie van de kaart, zodat meer consumenten deze kunnen vinden. Vervolgens kan onderzocht worden of de kaart mensen helpt hun verzekering beter te begrijpen.

De Zorgverzekeringskaarten zijn gemaakt om op eenvoudige wijze productinformatie te geven. Patiëntenfederatie en de Consumentenbond hadden graag gezien dat de kaart mensen ook zou helpen om zorgverzekeringen gemakkelijk te vergelijken. De uitbreiding van de Zorgverzekeringskaart met kaarten voor aanvullende verzekeringen juichen we toe.

 

StraatbeeldKLa

 

Kennisbank

5 meest bekeken items over zorgverzekeringen

Ga voor meer items naar onze kennisbank >>

Informatiegids

keuzegidsOnze vernieuwde informatiegids helpt u begrijpen hoe zorgverzekeringen werken. 

Informatiekaart

infokaart zorgv module

Deze kaart helpt u bij uw keuze. U ziet en leest hoe Nora haar zorgverzekering kiest. Alle stappen worden duidelijk beschreven.

 

Kennisbank

U kunt direct in onze kennisbank zoeken naar veelgestelde vragen over Zorgverzekeringen