Artikelen

Vliegwiel voor digitale innovatie in de zorg

Onze gezamenlijke ambitie is om zorginnovaties in twee jaar tijd op te schalen. Dit doen we door gezamenlijk met partijen uit het veld te werken aan landelijke dekking. We kiezen hierbij voor twee toepassingsgebieden: Telebegeleiding bij ernstig hartfalen en Digitale keuzehulpen.

  • Home

E-healthweek

Dianda ehealthweek2Van 21 t/m 26 januari 2019 vond voor de derde keer de e-healthweek plaats: een campagne voor het vergroten van kennis en vaardigheden op het gebied van digitale ondersteuning in de zorg. Het Vliegwiel organiseerde samen met haar partners verschillende activiteiten tijdens de e-healthweek. Tijdens de Openingsmanifestatie op 21 januari 2019 in Louwman Museum in Den Haag presenteerde Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie, de voortgang en bereikte resultaten van het Vliegwiel. Zorgaanbieders konden laagdrempelig op bezoek gaan bij voorlopers, om te zien hoe zij gebruik maken van digitale innovatie op het gebied van contractering, telebegeleiding Hartfalen en Digitale keuzehulpen. Een terugblik: 

 

22 januari: Interactieve sessie: digitale keuzehulpen geïntegreerd aanbieden vanuit het EPD

In het RadboudUMC vertelde orthopedisch chirurg Sebastiaan van de Groes, in samenwerking met Winq.online en het Vliegwiel over de ervaring met implementatie van een keuzehulp op het gebied van knieartrose. Ook werd er een kijkje genomen hoe de keuzehulpen in het Radboudumc geïntegreerd worden aangeboden vanuit het EPD. Het Radboudumc is samen met Amsterdam UMC één van de eerste ziekenhuizen in Nederland die keuzehulpen geïntegreerd aanbiedt vanuit het EPD.

ehealthweek radboudumc1

  

23 januari: Masterclass Contractinnovatie

Op 23 januari gaven Pim Ketelaar (VitaValley), Eline Deusing (ZilverenKruis) en Mieke Klerkx (het Vliegwiel) een masterclass over contractinnovatie. In de masterclass zijn een aantal handige instrumenten aan bod gekomen om met contractinnovatie aan de slag te gaan. Zo presenteerde Vita Valley hier het vernieuwde Stappenplan Contractering en gaf Eline Deusing, beleidsontwikkelaar zorginkoop bij Zilveren Kruis, een presentatie over de contractinnovatie van Zilveren Kruis door bundelbekostiging bij hartfalen. Voor de kwaliteitscriteria en andere relevante documenten volg bijgevoegde link naar de website naar het Vliegwiel.  

We sloten af met een knelpuntenlab, waarbij “The whole system in the room”, met enthousiaste, goede bijdragen kwam tot inspiratie om mee te nemen in de eigen zorgcontractering en organisatie daarvan.

ehealthweek patientenfederatie1
 

23 januari: Interactieve sessie: Samen beslissen en hoe digitale keuzehulpen daarbij kunnen helpen

Uroloog Paul Kil en een verpleegkundig specialist uit het ETZ vertelden samen met Regina The van Zorgkeuzelab over hun ervaringen met implementatie van Samen Beslissen en keuzehulpen. Er werden meerdere casussen gedeeld en er werd een kijkje genomen in de spreekkamer, zodat de deelnemers konden zien hoe het in de praktijk in zijn werk gaat. 

 ehealthweek etz1
 

23 januari: Interactieve sessie: Digitale Keuzehulpen

In het OLVG gaf Michiel Hageman (Patiënt+) een interactieve sessie waar de probleemstelling en uitdagingen rondom Samen Beslissen werden besproken. Er werd onder andere gesproken over de keuzehulp als hulpmiddel voor Samen Beslissen en er werden ervaringen uit de praktijk gedeeld. 

 ehealthweek olvg1
 

24 januari: Interactieve sessie: Telebegeleiding hartfalen

Tijdens de ehealthmarkt in het MST vertelden een hartfalenverpleegkundige en cardioloog over hun werkwijze bij telemonitoring bij hartfalen. Ze vertelden over hoe dit al jarenlang een succesvol onderdeel is van hun reguliere zorgaanbod. 

 ehealthweek MST1

22- 24 januari: E-health in het JBZ

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's- Hertogenbosch presenteerde deze dagen e-health toepassingen in het JBZ. Dit zijn onder andere Thuismonitoring bij hartfalen en COPD (Focus Cura), Mijn JBZ, het online patiëntendossier van het JBZ en een aantal andere toepassingen.