Patiëntveiligheid
Veiligheid in de zorg betekent dat de patiënt geen onnodige risico's loopt tijdens een behandeling. Deze risico’s kunnen leiden tot bijvoorbeeld het stellen van een foute diagnose of het toedienen van verkeerde medicijnen. Patiëntveiligheid gaat iedereen aan die betrokken is bij de zorg. Zorgverleners moeten regels naleven en handelen volgens de standaarden. De patiënt kan ook een belangrijke rol spelen in het voorkomen van ongevallen en vergissingen tijdens het zorgproces.
Tijd voor verbinding
Samen met FMS, NFU, NVZ, ZKN en V&VN willen we in vier jaar komen tot een aanmerkelijke en betekenisvolle daling van de potentieel vermijdbare schade en sterfte in de ziekenhuiszorg. De afwezigheid van potentieel vermijdbare schade blijft het ultieme doel. Tegelijkertijd zal dat binnen de complexe omstandigheden van de ziekenhuiszorg lastig te realiseren zijn. De eerste stappen om te komen tot een daling van de vermijdbare schade en sterfte zijn 10 jaar geleden ingezet met het VMS-programma.
De volgende stap, vanuit een andere aanpak en denkrichting, wordt gezet met het programma ‘Tijd voor Verbinding’.
-
pdf, 180 kB
In het programma leren ziekenhuizen en klinieken, artsen en verpleegkundigen van elkaar en starten in ziekenhuizen en klinieken projecten om de patiëntveiligheid te verbeteren. Het is belangrijk dat bij de plannen en projecten voldoende inbreng is vanuit patiënten: immers, om hen gaat het.
-
Doel van het programma is een bottom-up beweging op gang te brengen van en tussen zorgprofessionals, instellingen voor medisch specialistische zorg en patiënten om de zorg gerelateerde schade verder terug te dringen en gezamenlijk te werken aan patiëntveiligheid met specifieke aandacht voor de thema’s.
Informatiekaarten
De informatiekaarten geven tips en adviezen aan patiënten over veilige zorg. Deze kaarten met de kenmerkende tekeningen van Gerrit de Jager zijn inmiddels te vinden in honderden ziekenhuizen, huisartspraktijken, apotheken en gezondheidscentra. De onderwerpen zijn divers: bijvoorbeeld tips om het verspreiden van ziektes te voorkomen, samen te beslissen met een arts of om meer regie te voeren over een behandeling.
-
De kaarten zijn bedoeld om door zorgverleners onder de aandacht van hun patiënten te brengen. Je kunt hier de meest gebruikte kaarten bekijken en downloaden.
-
De filmpjes met ondertiteling en zonder geluid zijn gebaseerd op de informatiekaarten over veilige zorg. Ze zijn gemaakt voor wachtkamers in bijvoorbeeld ziekenhuizen en bij huisartsen maar ook kunnen ze in apotheken draaien. De filmpjes zijn tevens geschikt om te verspreiden via (social) media.
Ervaringen
Zeg duidelijk wat jouw klachten zijn tegen de huisarts
Het is belangrijk dat je apotheek alle informatie heeft van je geneesmiddelengebruik
Zet voor je bezoek aan de fysiotherapeut je klachten op een rij
Neem iemand mee naar je gesprek. Twee mensen horen meer dan een
Nieuws
-
Nieuws
Er gaat nog teveel mis in de zorg
30 oktober 2018
Wie in Nederland met zorg te maken krijgt, is doorgaans in goede handen. Maar niet altijd, zo blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie
-
Nieuws
Kamerbrieven en onderzoeken
-
pdf, 129 kB
April 2018
-
pdf, 352 kB
-
Onderzoek