Leefstijl
Leefstijl implementeren in de zorg
Het is bekend dat verschillende leefstijlfactoren zoals bewegen, voeding, roken, alcohol en slaap invloed hebben op het verloop van veel ziekten. Het is dus belangrijk dat tijdens een gesprek met een zorgverlener, naast mogelijk medicatie of een ingreep, ook wordt gesproken over leefstijl. Om dit goede gesprek te kunnen voeren en passend advies of ondersteuning te kunnen krijgen, richt de Coalitie Leefstijl in de Zorg zich onder meer op het handelingsperspectief voor zowel zorgverlener als patiënt en op het versterken van de samenwerking tussen medisch en sociaal domein.
Uit onderzoek onder patiënten blijkt dat mensen verwachten dat de zorgprofessional leefstijl bespreekt als dit belangrijk is. En ook geven patiënten aan dat als een zorgprofessional leefstijl niet bespreekt, ze denken dat het niet belangrijk is. De Coalitie Leefstijl in de zorg wil dat leefstijl een vanzelfsprekend onderdeel wordt in de zorg.

De Coalitie Leefstijl in de zorg bestaat uit ruim 25 partijen, waaronder Patiëntenfederatie Nederland, die actief zijn in en om de zorg. Ze zijn actief in beleid op het terrein van wetenschap en innovatie of op een andere manier betrokken bij leefstijl in de zorg. De Coalitie ondersteunt hen bij het implementeren van leefstijl in de zorg. Dat doet zij door het geven van goede voorbeelden, het ontwikkelen van kennis en praktische publicaties en door implementatie mogelijk te maken via projecten, vouchers en coaching.
Vouchers
De Coalitie stimuleert implementatie door tot oktober 2025 vouchers van maximaal 25.000 euro uit te geven. Zorgorganisaties en zorgverleners kunnen een implementatievoucher aanvragen om in samenwerking met andere domeinen leefstijl in de zorg te starten, versnellen of verbreden in de regio.
Patiëntenorganisaties kunnen ontwikkelvouchers bij de Coalitie aanvragen om patiëntinformatie te creëren of te verbeteren en zo hun achterban te ondersteunen bij leefstijlveranderingen.
Coaching
Zorgverleners en zorgorganisaties kunnen gebruik maken van twee type coaching:
- Coaching voor domeinoverstijgende samenwerking
- Coaching op de inzet van gedragsveranderingstechnieken
Praktische publicaties
De teams binnen de Coalitie inventariseren, in samenwerking met patiëntenorganisaties en relevante veldpartijen, de kansen en knelpunten op het gebied van onderzoek, financiering, richtlijnen, onderwijs en patiënteninformatie.
Ter ondersteuning van zorgpartijen die leefstijl willen implementeren publiceert de Coalitie onderzoeken, kennisagenda’s, artikelen en handreikingen. Op deze manier voorkomen we versnippering en leren we van de ervaringen van elkaar.
Op de publicatiepagina staan bijvoorbeeld:
- Een onderzoek naar de implementatie van aanbevelingen over leefstijl in richtlijnen;
- Een inventarisatie van huidige verwijsplatformen en behoeften;
- Een whitepaper over de kracht van peersupport bij leefstijlverandering;
- Handreikingen voor het benutten van teachable moments rondom operaties, medicatie en wachtlijsten GGZ;
- Een handreiking voor het effectiever maken van online communicatie met gedragveranderingstechnieken;
Wil je meer weten?
Ga naar www.leefstijlcoalitie.nl en meld je aan voor de nieuwsbrief. Of neem contact op met programmamanager Yvonne Spies