- Ga naar homepage professionals Professionals
- Nieuws
- Patiënten: bekijk aanhoudende klachten vaker in samenhang
Patiënten: bekijk aanhoudende klachten vaker in samenhang
Patiënten met meerdere aanhoudende lichamelijke klachten vinden dat hun klachten vaker in samenhang bekeken moeten worden. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder 8.877 mensen met aanhoudende lichamelijke klachten. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat 88% van deze groep meerdere klachten ervaart, maar dat slechts bij de helft door de huisarts of praktijkondersteuner gekeken wordt naar de samenhang tussen deze klachten.

Het onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland vond in samenwerking met het NHG plaats in het kader van een nieuwe richtlijn. De richtlijn moet huisartsen helpen bij hoe zij patiënten met aanhoudende lichamelijke klachten kunnen behandelen en ondersteunen. In het onderzoek betroffen aanhoudende klachten de klachten die langer dan drie maanden aanwezig waren in de afgelopen drie jaar.
Meer samenhang
Chronische pijn, ernstige vermoeidheid, darmproblemen, benauwdheid en spierklachten zijn voorbeelden van aanhoudende klachten die vaak voorkomen onder de groep deelnemers. Niet altijd is hier direct een oorzaak voor aan te wijzen. 68% van de deelnemers geeft aan dat de huisarts of praktijkondersteuner voor sommige (32%) of voor alle klachten (36%) een oorzaak of diagnose heeft gevonden. Bij 32% is er geen oorzaak of diagnose gevonden.
Eén van de redenen hiervoor is dat huisartsen of praktijkondersteuners deze klachten volgens deelnemers nog te vaak afzonderlijk bekijken, terwijl ze in de praktijk zelden op zichzelf staan. Klachten ontstaan als gevolg van elkaar of verergeren elkaar. Patiëntenfederatie Nederland pleit daarom voor meer samenwerking en samenhang in de aanpak van aanhoudende lichamelijke klachten. “Patiënten ervaren hun klachten vaak als één geheel, maar ervaren de zorg regelmatig als losse stukjes. Door zaken breder en in samenhang te bekijken, kunnen patiënten beter geholpen en begeleid worden,” zegt Arthur Schellekens, directeur-bestuurder van de Patiëntenfederatie.
Aanhoudende klachten hebben grote impact
Meer dan de helft van de deelnemers (56%) aan het onderzoek had al vijf jaar of langer klachten. De impact daarvan is groot: gemiddeld geven deelnemers een 6,7 voor de mate waarin hun klachten hen beperken in het dagelijks leven. (1= klachten beperken helemaal niet, 10=klachten beperken heel veel). Hoe langer de deelnemers aanhoudende lichamelijke klachten hebben, hoe meer hun klachten hen beperken in het dagelijks leven. Het is daarom belangrijk dat klachten meteen serieus worden genomen en dat er zo snel als mogelijk op zoek wordt gegaan naar een oorzaak en een behandeling.
Woorden doen ertoe
Over de termen die zorgverleners gebruiken om aanhoudende klachten aan te duiden zijn patiënten kritisch. Een term als ‘ALK’ (Aanhoudende Lichamelijke Klachten) – die nu vaak gebruikt wordt - voelt voor velen stigmatiserend of niet passend. ‘Chronische lichamelijke klachten (behorend bij de aandoening)’ wordt door de meeste deelnemers als een passendere term ervaren.
Behandelingen vaak niet effectief
Bij 38% van de deelnemers waar een behandeling of medicatie gestart is tegen de aanhoudende klacht(en), had die behandeling geen effect. Bij 11% van de deelnemers verergerden de klachten zelfs. Regelmatige evaluatie van de behandeling en een (pro-)actieve houding van de zorgverlener kunnen helpen om de behandelstrategie tijdig bij te stellen en negatieve bijwerkingen te voorkomen. Ook kunnen zorgverleners patiënten volgens de deelnemers beter begeleiden bij het evalueren van behandelingsresultaten en het effect van medicatie, therapieën of andere interventies: “Het is belangrijk om regelmatig te checken of behandelingen effectief zijn en bij te sturen waar nodig,” aldus Schellekens.
Aanhoudende lichamelijke klachten spelen een rol bij de achterban van veel patiëntenorganisaties. Een groot aantal patiëntenorganisaties zijn in een mooie samenwerking betrokken geweest bij het onderzoek en het opstellen en delen van de vragenlijst. Klik hieronder om het volledige onderzoek te lezen.