Ga naar main content
  • ZorgkaartNederland

Statement Patiëntenfederatie Nederland over misbruik ZorgkaartNederland

02 mei 2025
Begin main content

Hieronder volgt een statement van Patiëntenfederatie Nederland over een artikel dat vandaag op Zorgvisie is gepubliceerd over misbruik dat is geconstateerd op ZorgkaartNederland. Het misbruik betrof het (laten) plaatsen van positieve (nep)reviews door een zorgaanbieder, via een schimmig bedrijfje. 

ZorgkaartNederland is meer dan 15 jaar geleden opgezet om patiënten te helpen bij het vinden van passende zorg in een ingewikkeld zorglandschap. De meer dan 1,5 miljoen gedeelde ervaringen, wachttijden en keuzehulpen bieden patiënten hulp bij het maken van keuzes die grote impact hebben op hun gezondheid en leven. Voor veel mensen is Zorgkaart daarmee een hulpmiddel om grip te krijgen op hun zorg in een wereld waar nog steeds maar heel weinig informatie beschikbaar is over uitkomsten van zorg en werkwijzen. De maandelijks 1 miljoen bezoekers bewijzen hoe groot de behoefte hieraan is.

Om die reden investeren wij al jaren in het zo betrouwbaar en veilig mogelijk maken van het platform voor patiënten en zorgaanbieders. ZorgkaartNederland combineert technische detectie, handmatige moderatie, steekproeven en patroonherkenning. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om in kort tijdsbestek met hetzelfde telefoonnummer of e-mailadres meerdere waarderingen over één zorgverlener te plaatsen. 

In 2024 zijn met onze checks ruim 15.000 reviews afgekeurd. Bovendien is het aantal ervaringen dat via geverifieerde metingen wordt verzameld de afgelopen jaren fors toegenomen. Bij geverifieerd meten is er met 100% zekerheid een behandelrelatie tussen arts en patënt. In 2024 betrof het 80% van alle waarderingen. Daarmee is ook de betrouwbaarheid van het platform verder versterkt.

De overige 20% van de waarderingen komen 'los' binnen. Met zoveel mogelijks checks en controle-mechanismen proberen we ook die waarderingen zo betrouwbaar mogelijk te laten zijn, bijvoorbeeld met onze sms- en e-mailauthenticatie en onze gedragscode.

Het 100% waterdicht maken van dat systeem blijft echter een utopie. Als je echt kwaad wil, ontstaat er altijd een mogelijkheid dit systeem te omzeilen. Zorgkaart is daarin geen uitzondering op andere systemen in ons land. Dat er zorgaanbieders zijn die dit moedwillig doen door daar bedrijfjes dik voor te betalen, beschouwen wij als pure kwaadwillendheid. En tegen echte kwaadwillendheid valt uiteindelijk maar weinig te doen. Het plaatsen van valse beoordelingen is niet alleen onethisch, het is inmiddels ook wettelijk verboden (Digital Services Act). Tegelijkertijd bewijst dat je veel geld nodig hebt om het systeem te ondermijnen ook dat het systeem voor een groot gedeelte werkt. De door de zorgaanbieder geplaatste nepreviews zijn inmiddels verwijderd door onze redactie. 

Wie patiënten bewust misleidt – en dat ook nog doet met het premiegeld van diezelfde patiënten – schaadt niet alleen het vertrouwen in ZorgkaartNederland, maar vooral het vertrouwen van mensen in de zorg als geheel. Zorgaanbieders die zich hieraan schuldig maken, moeten zich serieus afvragen of zij wel het juiste vak hebben gekozen. 

Wij blijven onze controles en analysemethoden verder aanscherpen. Daarnaast blijven we inzetten op handhaving, opsporing van misbruik en het actief benaderen van zorgaanbieders bij signalen van fraude. We roepen ook de zorgsector zelf op om deze praktijken niet te tolereren en mogelijke misleiding bij ons te melden, zodat we dit kunnen onderzoeken en indien nodig de waarderingen kunnen verwijderen. Waar nodig zullen wij misbruik ook melden bij de ACM en betrokken brancheorganisatie.

Tot slot blijven we inzetten op het verhogen van het percentage geverifieerde waarderingen. We kunnen dit echter niet zonder de medewerking van de zorgaanbieders zelf. In sommige branches gaat dat heel goed, maar er zijn ook branches in de zorg waar die percentages ver achter blijven. Graag zien wij dat zij samen met ons die handschoen oppakken. In het belang van betrouwbare keuze-informatie voor patiënten, maar ook in het belang van een veilig platform voor zorgaanbieders. 

Patiëntenfederatie Nederland