Ga naar main content
  • Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO)

Een persoonlijke gezondheidsomgeving gebruiken

Begin main content

PGO is de afkorting voor persoonlijke gezondheidsomgeving. Het is een app of website waarin je gratis en veilig een kopie van jouw medische gegevens van verschillende zorgverleners op één plek kunt ophalen. Bijvoorbeeld het advies van je huisarts, uitslagen van het ziekenhuis of een brief van je therapeut. Je kunt ook zelf gegevens toevoegen, zoals je bloeddruk of gewicht.

Bekijk de video: wat is een PGO?

Een PGO: ook iets voor jou?

Een PGO helpt je om al je gezondheidsgegevens overzichtelijk op één plek op te halen. Steeds meer zorgverleners maken een veilige gegevensuitwisseling met een PGO mogelijk. Bijna alle huisartsen zijn inmiddels aangesloten en veel ziekenhuizen, langdurige zorg en ggz-instellingen volgen. Een belangrijke stap op weg naar meer regie over je eigen gezondheid. Zo kun je bijvoorbeeld het advies van je huisarts nog eens teruglezen of met de informatie uit je PGO voorbereiden op een bezoek aan je arts.

Bekijk de video: waarom zou je een persoonlijke gezondheidsomgeving gebruiken?

Veelgestelde vragen

  • Jouw medische gegevens staan verspreid in de computers bij verschillende zorgverleners. Bijvoorbeeld bij je huisarts, het ziekenhuis en je therapeut. Met een PGO kun je bij steeds meer zorgverleners je gegevens ophalen. Op dit moment bij bijna elke huisarts in Nederland. En bij veel ziekenhuizen en ggz-instellingen. Het aantal zorgverleners waar je je medische gegevens kunt ophalen, neemt de komende jaren toe. Via DigiD maak je verbinding met jouw zorgverlener. Daarna haal je een kopie van je gegevens op een veilige manier naar jouw PGO.

    Bekijk welke gegevens je kunt ophalen

  • Iedereen van 16 jaar en ouder kan gratis een kopie van zijn medische gegevens in een PGO ophalen. Deze gegevens staan in de computer bij verschillende zorgverleners. Bijvoorbeeld bij het ziekenhuis, de huisarts of therapeut. Nog niet alle zorgverleners kunnen verbinden met een PGO. Dat lukt alleen bij een zorgverlener die het MedMij-label heeft. Wil je weten of jouw zorgorganisatie een MedMij-label heeft? Doe de check!

    Hoe werkt dat eigenlijk, het ophalen van medische gegevens?

    1. Klik in je PGO op de knop waar je je gegevens kunt ophalen. De tekst van deze knop kan per PGO anders zijn, bijvoorbeeld ‘Haal jouw medische gegevens op’.
    2. Zoek je zorgverlener op.
    3. Daarna maakt je PGO verbinding met je zorgverlener. Jouw PGO stuurt je door naar DigiD. Met DigiD controleert de computer van de zorgverlener of jij het echt zelf bent. Dit werkt alleen met de DigiD app.
    4. Nu haalt de PGO een kopie van je medische gegevens op.

    Meer weten?
    Bekijk de video 'Veilig ophalen medische gegevens in een PGO'. 

    Bekijk de video 'Uitvoeren van ID-check'.

  • Het uitwisselen van medische gegevens in een PGO is gratis. Voor aanvullende functies kan een PGO-aanbieder een (klein) bedrag vragen. Bijvoorbeeld voor een medicijnwekker. Of voedingsadvies. Dit staat altijd aangegeven.

  • Op pgo.nl staan meer vragen en antwoorden over PGO's. Bekijk of jouw vraag ertussen staat. 
    Naar de veelgestelde vragen

    Heb je nog andere vragen, wil je meer informatie of heb je hulp nodig? Het PGO-informatiepunt helpt je verder!
    Naar het PGO-informatiepunt 

Een PGO kiezen

Er zijn verschillende aanbieders van een PGO. Een PGO is gratis, evenals het ophalen van een kopie van jouw medische gegevens. Elke PGO is anders, jij kiest zelf welke het beste bij je past. Met de PGO-keuzehulp check je of het bij jouw zorgverlener mogelijk is om veilig een kopie van jouw medische gegevens in een PGO op te halen.  

Heb je vragen over PGO's? 

Het PGO-informatiepunt helpt!

Oefenen met een voorbeeld-PGO? Dat kan.

In de voorbeeld PGO oefen je met niet-bestaande gegevens van een niet-bestaande persoon. Je leert hoe je kunt inloggen, oefent met het ophalen van medische gegevens en het zelf toevoegen van medicijnen.

'Via mijn PGO kan ik de brieven tussen mijn specialisten en de huisarts op mijn eigen tempo teruglezen. Dat maakt dat ik beter ben voorbereid op vervolgafspraken'.

Jan

patient Jan over PGO's
Wil je meer informatie over PGO's?