- Ga naar homepage leden Leden
- Onderwerpen
- Samen Beslissen
- Samen beslissen voor patiëntenorganisaties
Samen beslissen voor patiëntenorganisaties
Als patiëntenorganisatie ken je als geen ander de wensen en behoeften van de patiënt en kun je een zinvolle rol vervullen bij Samen Beslissen in de zorg. Maar hoe raak je bij de implementatie betrokken, zodat daarmee de zorg voor je achterban echt verbetert? En hoe kun je patiënten zo ondersteunen dat ze in de spreekkamer kunnen en durven meebeslissen? Want dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
We hebben samen met anderen materialen ontwikkeld die jou als medewerker, bestuurslid, lid of vrijwilliger bij een patiëntenorganisatie kunnen ondersteunen om Samen Beslissen beter onder de aandacht te brengen. Hierna volgt eerst een korte uitleg over Samen Beslissen en daarna geven we toelichting op diverse handige hulpmiddelen en ondersteuning voor patiëntenorganisaties.

Wat is Samen Beslissen?
Samen Beslissen betekent dat de patiënt samen met de zorgverlener beslist welke zorg of behandeling het beste bij de patiënt past. Hierin staan de medische mogelijkheden én de persoonlijke voorkeuren van de patiënt centraal.
Samen Beslissen bestaat uit 4 stappen

Waarom Samen Beslissen?
Voor patiënten heeft Samen Beslissen veel voordelen:

Meest gestelde vragen over Samen Beslissen
Op de pagina over Samen Beslissen voor patiënten lees je meer over Samen Beslissen en de meest gestelde vragen:
Materialen voor patiëntenorganisaties
1. Toolkit 'organiseren van bijeenkomsten over Samen Beslissen voor patiënten'
In deze toolkit tref je informatie en hulpmiddelen aan over hoe je een bijeenkomst voor patiënten kunt organiseren met als thema “Samen Beslissen”. Ben jij werkzaam bij patiëntenorganisatie? En wil jij patiënten (en naasten) versterken in Samen Beslissen?
- De toolkit is geschikt voor bijeenkomsten met patiënten van 18 jaar en ouder en naasten
- De bijeenkomsten zijn gericht op het delen van informatie en ervaringen
- Je kunt de toolkit gebruiken voor fysieke en digitale bijeenkomsten
2. E-learning 'Samen beslissen voor belangenbehartigers
Vertegenwoordigers van patiënten bij patiëntenorganisaties kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een betere invoering van Samen Beslissen. De basiskennis die je daarvoor nodig hebt staat in de e-learning Samen Beslissen voor belangenbehartigers. Onderzoek van Kantar toont aan dat patiënten niet altijd Samen Beslissen: van de deelnemende patiënten past 50% Samen Beslissen altijd of bijna altijd toe. Belangenbehartigers kunnen in dit proces dus zeker nog wat verbeteren.
In de kennismodule voor belangenbehartigers leer je over deze onderwerpen:
- Wat is Samen Beslissen
- Hulpmiddelen bij Samen beslissen
- Mogelijkheden van belangenbehartiging
De module is gratis toegankelijk en je kunt deze in je eigen tempo doorlopen.
3. KIDZ-projecten over Samen Beslissen
Patiëntenfederatie Nederland is nauw betrokken bij de zogenaamde KIDZ-projecten. KIDZ staat voor Kwaliteit, Inzicht en Doelmatigheid in de medisch specialistische Zorg.
KIDZ geeft subsidie voor projecten in de medisch-specialistische zorg. Patiëntenfederatie Nederland streeft naar een centrale rol van patiënten in de zorg in Nederland. Ervaringen en wensen van patiënten zijn onmisbaar bij het verbeteren van die zorg. Daarom moeten patiënten structureel invloed hebben op de kwaliteit ervan. Dat kan op allerlei manieren, onder meer door patiëntenorganisaties die het patiëntenperspectief inbrengen in projecten die de kwaliteit van de zorg moeten verbeteren.
Het subsidieprogramma KIDZ biedt financiële ondersteuning aan patiëntenorganisaties die zulke projecten uitvoeren.
4. Handleiding voor het maken van een keuzehulp
Een digitale keuzehulp voor behandeling is een online hulpmiddel dat patiënten informeert over verschillende behandelopties. Het helpt patiënten de voor- en nadelen en hun eigen wensen en voorkeuren op een rijtje te zetten. Bij een digitale keuzehulp doorloop je als patiënt een serie vragen of krijg je informatie over een beslissing die je moet nemen.
Het schrijven van een richtlijn(module) of de herziening daarvan kan een goed moment en aanleiding zijn om een keuzehulp te (laten) maken. De basis voor de medische inhoud of zorginhoudelijke aspecten van de keuzehulp is de richtlijn – of een module daaruit. Als keuzehulpen goed zijn ontwikkeld, bieden zij patiënten, hun naasten en zorgverleners veel houvast bij het kiezen van de juiste behandeling of zorg.