Ga naar main content
  • Leefstijl en preventie

Leefstijl in de zorg

Begin main content

Leefstijlaanbod verbeteren of ontwikkelen

Het leven en de gezondheid van mensen met een ziekte of aandoening kan sterk verbeteren als het lukt meer te bewegen en te slapen, goed te eten en drinken, niet te roken en stress te verminderen. Patiënten geven aan dat ze het belangrijk vinden om betrouwbare informatie te krijgen over wat ze zelf kunnen doen om gezonder te leven. Steeds meer patiëntenorganisaties bieden informatie en ondersteuning aan bij leefstijlverandering. Door het ontwikkelen van praktische publicaties en implementatie mogelijk te maken via implementatieprojecten, vouchers en coaching ondersteunt de Coalitie patiëntenorganisaties hun leefstijlaanbod te verbeteren of ontwikkelen.

De Coalitie Leefstijl in de Zorg bestaat uit een verzameling partijen, waaronder Patiëntenfederatie Nederland, die actief zijn in en om de zorg. In beleid op het terrein van wetenschap en innovatie of op een andere manier betrokken bij leefstijl in de zorg. De Coalitie ondersteunt hen bij het implementeren van leefstijl in de zorg. 
 

Ontwikkelvouchers

Patiëntenorganisaties kunnen ontwikkelvouchers bij de Coalitie aanvragen om patiëntinformatie te creëren of te verbeteren en zo hun achterban te ondersteunen bij  leefstijlveranderingen. De Coalitie Leefstijl in de Zorg biedt patiëntenorganisaties vouchers tot maximaal 25.000 euro om hun leefstijlaanbod (door) te ontwikkelen. 

Coaching

Patiëntenorganisaties kunnen 5 uur coaching aanvragen op de inzet van gedragveranderingstechnieken. Met gedragsveranderingstechnieken kunnen mensen gestimuleerd en ondersteund worden bij het realiseren van een gezondere leefstijl. 
Coaching op de inzet van gedragsveranderingstechnieken.

Praktische publicaties

De teams binnen de Coalitie inventariseren, in samenwerking met patiëntenorganisaties en relevante veldpartijen, de kansen en knelpunten op het gebied van onderzoek, financiering, richtlijnen, onderwijs en patiënteninformatie. Ter ondersteuning van zorgpartijen die leefstijl willen implementeren publiceert de Coalitie onderzoeken, kennisagenda’s, artikelen en handreikingen. Op deze manier voorkomen we versnippering en leren we van de ervaringen van elkaar. Bijvoorbeeld: 

Op de publicatiepagina staan bijvoorbeeld: 

  • Een onderzoek naar de implementatie van aanbevelingen over leefstijl in richtlijnen;
  • Een inventarisatie van huidige verwijsplatformen en behoeften;
  • Een whitepaper over de kracht van peersupport bij leefstijlverandering;
  • Handreikingen voor het benutten van teachable moments;
  • Een handreiking voor het effectiever maken van online communicatie met gedragveranderingstechnieken; 

Wil je meer weten?
Ga naar www.leefstijlcoalitie.nl en meld je aan voor de nieuwsbrief. Of neem contact op met programmamanager Yvonne Spies