- Ga naar homepage professionals Professionals
- Nieuws
- Vergoeding eerste twintig fysiobehandelingen essentieel voor patiënten met chronische aandoening
Vergoeding eerste twintig fysiobehandelingen essentieel voor patiënten met chronische aandoening
Patiëntenfederatie Nederland spreekt haar steun uit voor een essentieel punt uit een vandaag gepubliceerd advies van het Zorginstituut om de eerste twintig behandelingen fysio- en oefentherapie voor mensen met een aandoening op de chronische lijst op te nemen in het basispakket. Volgens de federatie is dit een belangrijke en noodzakelijke stap richting betere en betaalbare zorg voor patiënten. Het advies biedt echter nog geen uitkomst voor alle Nederlanders die fysio- en oefentherapie nodig hebben.

Fysiotherapie wordt gemeden met nare gevolgen
Fysiotherapie en oefentherapie zijn voor veel mensen met een chronische ziekte essentieel om klachten te verminderen, mobiel te blijven en kwaliteit van leven te behouden. Helaas wordt deze vorm van zorg vaak niet vergoed, waardoor het regelmatig gemeden wordt vanwege de kosten. Uit recent onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder meer dan 10.000 Nederlanders blijkt dat 13% van de Nederlanders in 2024 noodzakelijke zorg heeft gemeden vanwege financiële redenen. Van deze groep liet maar liefst 42% fysiotherapie uit kostenoverwegingen aan zich voorbijgaan.
De gevolgen hiervan zijn groot, zo blijkt uit het onderzoek:
- 73% van de mensen die fysiotherapie gemeden heeft in 2024 geeft aan dat het hun kwaliteit van leven heeft verslechterd.
- Maar liefst 92% moest hierdoor met meer pijn of klachten leven.
- 55% kon hierdoor minder goed werken of hobby’s uitoefenen.
- 52% had hierdoor meer hulp nodig van anderen, zoals mantelzorgers.
Meer blijft nodig
De hoge kosten van fysiotherapie hebben daarmee een negatieve invloed op de kwaliteit van leven van duizenden patiënten in Nederland, en daarmee op de hele maatschappij. Patiëntenfederatie Nederland vindt het daarom essentieel dat fysiotherapie toegankelijker wordt, zeker voor mensen met een chronische aandoening. De vergoeding van de eerste twintig behandelingen bij indicaties op de chronische lijst is daarbij een belangrijke stap.
In dat licht wijst de federatie op een belangrijk gemis in het advies van het Zorginstituut: mensen die fysiotherapie nodig hebben voor aandoeningen die niet op de chronische lijst staan, blijven in dit advies buiten beeld. Voor deze groep patiënten biedt het advies daarom weinig perspectief. De nood om fysio- en oefentherapie toegankelijker te maken voor patiënten blijft hiermee hoog en wij zullen ons hiervoor blijven inzetten.
De Patiëntenfederatie roept de politiek op het advies van het Zorginstituut over de eerste twintig behandelingen over te nemen, snel werk te maken van de invoering ervan en naar mogelijkheden te blijven zoeken om de toegankelijkheid te verbeteren voor alle Nederlanders die van deze zorg afhankelijk zijn voor hun kwaliteit van leven.