Verplicht verhuizen

In mei 2014 startten Patiëntenfederatie Nederland, het Nationaal Ouderenfonds en ouderenkoepel CSO een meldpunt naar gedwongen verhuizingen. Er kwamen 577 meldingen binnen van mensen die ervaring hadden met gedwongen verhuizingen uit zorginstellingen of zich hier ernstige zorgen over maakten.

In de komende vijf jaar zullen naar verwachting in totaal zo'n 800 van de 2000 verpleeg- en verzorgingstehuizen verdwijnen, berekende bureau Berenschot. Duizenden ouderen moeten verhuizen.

Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF: "We krijgen al signalen van ouderen die niet weten waar ze aan toe zijn, en die bang zijn uit hun vertrouwde omgeving weg te moeten. Het is van groot belang dat we weten wat er speelt zodat er iets aan gedaan kan worden."

Jan Romme, directeur van het Nationaal Ouderenfonds: "We willen weten wat de impact voor ouderen is en hoe ze begeleid worden. Van wie krijgen ze informatie, waar kunnen ze terecht met hun vragen, welke zorgen hebben ze en waar lopen ze tegenaan."

Hadewych Cliteur, directeur van de koepel CSO, hoopt dat zo veel mogelijk mensen hun ervaring melden. "Het is ook goed om in beeld te krijgen hoe de informatievoorziening verloopt voor bijvoorbeeld migrantenouderen. Krijgen ook zij antwoord op hun vragen, en is er voorlichting op maat?"

Mensen konden hun ervaringen melden via 0900 60 80 100 (2c/min) van de OuderenOmbudsman (een dienst van het Nationaal Ouderenfonds) of via de NPCF-Zorglijn 030 29 16 777.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!