Jessica: ‘Een arts die zijn best doet je te begrijpen, is erg belangrijk.’

Sinds ik een goede band met mijn arts heb, gaat het beter met mijn eczeem. Ik wilde niet chronisch ziek zijn. Ik wilde geen medicijnen. Ik wilde niet naar de dermatoloog. Dus verzette ik de afspraken. De assistente zei toen dat ik wel een keer moest komen. Met lood in mijn schoenen ben ik gegaan. Het duurde even voordat ik hem echt vertrouwde. Hij drong niet aan, maar liet mij mijn verhaal doen. Toen zag ik dat hij er is om mij te helpen en kon ik opener zijn.

vrouw met hond op schoot

De eerste eczeemaanval

De eerste eczeemaanval kwam met Kerst 2013. We zaten in een restaurant en ik kreeg extreme jeuk en branderig gevoel over mijn hele lijf. In januari besloot ik naar de huisarts te gaan. De arts onderzocht mijn huid via een biopt. Twee dagen later kwam de uitslag: eczeem. Om van de eczeemklachten af te komen, ben ik de derde dag direct met medicijnen begonnen.

Arts

Een arts die zijn best doet je te begrijpen, is erg belangrijk. Mijn moeder had ook last van eczeem, maar dan van drie andere vormen. Ze ging al voor diverse andere aandoeningen naar het ziekenhuis, en keek er tegenop nog meer artsen zien. Ze ging afspraken overslaan. Omdat ik het goed kon vinden met mijn dermatoloog, heb ik hem gevraagd of hij mijn moeder ook wilde behandelen. Dat wilde hij. Uiteindelijk was mijn moeder heel blij, want de behandeling hielp. Nu is mijn arts een jaar met sabbatical en moet ik het doen met plaatsvervangers. Dat vind ik niet leuk. Ik zou ontzettend blij zijn als hij weer terug is.”

Goede verstandhouding

Ik hecht veel waarde aan het advies van mijn arts. Als ik nu voor andere klachten medicijnen krijg, bel ik eerst de dermatoloog. Ik wil weten of er geen wisselwerking tussen de medicijnen komt. Als de dermatoloog zegt dat ik het medicijn kan gebruiken, ga ik het pas doen. Door deze goede verstandhouding gaat het goed met me. Ik heb veel minder last van mijn eczeem.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!