Persoonlijke gezondheidsomgeving

Persoonlijke gezondheidsomgeving

Een persoonlijke gezondheidsomgeving met al uw medisch gegevens, in Australië hebben patiënten het al. Ook in Nederland moet iedereen dat kunnen krijgen, vindt Patiëntenfederatie Nederland. Lees hier wat het is en welke voordelen het u biedt. 

Wat en hoe

Wat is een persoonlijke gezondheidsomgeving?

Een persoonlijke gezondheidsomgeving is een digitaal hulpmiddel voor de patiënt. In een persoonlijke gezondheidsomgeving verzamelt u zelf al uw medische gegevens die nu versnipperd bij verschillende dokters liggen: van diagnose tot inentingen en van onderzoeksuitslagen tot behandelingen. Zo krijgt u een volledig overzicht van uw eigen gezondheid.
De persoonlijke gezondheidsomgeving is van u. U heeft er altijd toegang tot en u bepaalt zelf welke informatie u aan welke arts en hulpverlener geeft. U kunt dus uw behandelend arts altijd de meest complete én actuele informatie geven. U hoeft dan niet telkens opnieuw uw hele medische verleden te vertellen.
Ook kunt u aan de persoonlijke gezondheidsomgeving informatie toevoegen die u belangrijk vindt. Zoals een dagboek van uw klachten, gegevens uit zelfmeetapparatuur (bijvoorbeeld een bloeddrukmeter) of correspondentie met uw arts. Denk bijvoorbeeld aan e-mails of brieven.
In dit filmpje ziet u hoe Stef omgaat met zijn persoonlijke gezondheidsomgeving (ook wel persoonlijk gezondheidsdossier – PGD – genoemd).


Waar kunt u een persoonlijke gezondheidsomgeving krijgen?

Er bestaat (nog) geen allesomvattend, algemeen persoonlijke gezondheidsomgeving die voor iedereen hetzelfde werkt. Zorgaanbieders ontwikkelen wel al persoonlijke gezondheidsomgevingen. Er zijn er dus verschillende op de markt. Wilt u er ook één? Vraag aan uw dokter of specialist of u een persoonlijke gezondheidsomgeving kunt krijgen. Of lees hier tips hoe u er zelf een maakt..

Om te zorgen dat persoonlijke gezondheidsomgevingen op dezelfde manier gaan werken en veilig informatie uit kunnen wisselen, ontwikkelen wij MedMij: een set aan eisen, standaarden en afspraken waar persoonlijke gezondheidsomgevingen aan moeten voldoen. Producten die straks voldoen aan MedMij kunnen informatie uitwisselen, zijn veilig, voor iedereen betaalbaar en toetsbaar op kwaliteit. MedMij staat straks voor een betrouwbare keuze. Lees hier meer over MedMij


Voor wie is een persoonlijke gezondheidsomgeving?

In principe voor iedereen. Of u jong, oud, chronisch ziek of gezond bent. Met een persoonlijke gezondheidsomgeving houdt u grip op uw gezondheid. Een persoonlijke gezondheidsomgeving is niet verplicht. U kunt zelf bepalen of u dit digitale hulpmiddel wilt gebruiken.

Waarom is een persoonlijke gezondheidsomgeving handig voor u?

Een persoonlijke gezondheidsomgeving biedt u veel voordelen. De belangrijkste drie:

  1. U krijgt overzicht en inzicht. Met een persoonlijke gezondheidsomgeving krijgt u overzicht van het ziekteverloop en alle onderzoeken en behandelingen. En dat geeft u weer inzicht in uw gezondheid, diagnose en behandeling. U kunt onderzoeksuitslagen nog eens goed bekijken en vergelijken of nagaan hoe het een paar weken geleden met u ging. Zo komt u erachter welke medicijnen goed werken en welke niet. Of hoe uw dieet uitpakt.

  2. U houdt regie en controle. Patiënten lopen er regelmatig tegenaan dat zorgverleners onvoldoende informatie uitwisselen. Ze weten soms niet van elkaar welke onderzoeken en behandelingen zijn gedaan. En wat het resultaat was. Met een persoonlijke gezondheidsomgeving heeft u zelf de touwtjes in handen. U kunt artsen de informatie geven die zij nodig hebben. U kunt bijvoorbeeld laten zien dat een bepaald medicijn in het verleden niet werkte. Met de juiste informatie kan de arts gerichter te werk gaan, waardoor u sneller de juiste behandeling krijgt en fouten worden voorkomen.

  3. Gezonder met advies op maat. In een persoonlijke gezondheidsomgeving kunt u uw medische gegevens koppelen aan handige digitale programma’s, zoals een digitaal dagboek, een agenda of een app voor uw ziekte. U kunt ook uw zorgverleners op afstand laten meekijken. Via uw persoonlijke gezondheidsomgeving of uw zorgverlener krijgt u dan adviezen op maat over voeding, beweging, medicatie of uw dagindeling. U leert zo beter met uw ziekte om te gaan.

Naar 'Ervaringen'>>

 

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank