Persoonlijke gezondheidsomgeving

Persoonlijke gezondheidsomgeving

Een persoonlijke gezondheidsomgeving met al uw medisch gegevens, in Australië hebben patiënten het al. Ook in Nederland moet iedereen dat kunnen krijgen, vindt Patiëntenfederatie Nederland. Lees hier wat het is en welke voordelen het u biedt. 

Wat en hoe

Wat is een persoonlijke gezondheidsomgeving?

Apps en websites die door patiënten en (zorg)consumenten gebruikt worden om allerlei gezondheidsgegevens te verzamelen, beheren en delen worden een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) genoemd. Een PGO is een levenslang online hulpmiddel voor patiënten om grip te houden op hun eigen gezondheidsdata: van behandeling tot medicatie, onderzoeksuitslagen en inentingen.

Hoe onderscheidt u een PGO van een portaal van uw zorgverlener?

Ten eerste kunt u in uw PGO uw gezondheidsgegevens van verschillende zorgverleners verzamelen, dus zowel van uw diëtist als de cardioloog, apotheker of huisarts. U kunt deze gegevens niet alleen bekijken, maar ook beheren, delen en er informatie aan toevoegen. Bijvoorbeeld eigen meetgegevens zoals uw bloeddruk, gewicht of hartslag. Maar ook correspondentie met uw arts, zoals e-mails of brieven.

In een portaal kunt u alleen gegevens bekijken van de zorgverlener die het portaal beheert, bijvoorbeeld uw huisarts of het ziekenhuis waar u onder behandeling bent.

Ten tweede kunt u uw PGO zelf kiezen. Hoewel het digitale portaal van uw huisarts of trombosedienst dezelfde functies als een PGO kan hebben, is het verschil dat u zelf niet kunt kiezen welk portaal u wilt gebruiken en dit bij een PGO wel kan.

Daarnaast is uw PGO een levenslang hulpmiddel: ongeacht waar u onder behandeling bent of als u verhuist. U kunt uw gegevens en uw PGO altijd meenemen. U, of uw wettelijke vertegenwoordiger, bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen persoonlijke gezondheidsomgeving.

Waar kunt u een persoonlijke gezondheidsomgeving krijgen?

Er is al een aantal PGO’s op de markt waarmee u aan de slag kunt. Een aantal hiervan vindt u op de DigitaleZorgGids. Deze PGO’s zijn allemaal nog in ontwikkeling. Ze hebben functionaliteiten als online uw medicatieoverzicht bekijken, een e-consult houden of het invoeren van zelfmeetgegevens. De echt uitgebreide PGO’s waarmee de zorggebruiker toegang heeft tot de eigen gezondheidsgegevens van verschillende zorgverleners en ze van daaruit veilig en vertrouwd kan verzamelen, delen en beheren, komen later dit jaar op de markt.

MedMij werkt daar hard aan. MedMij bouwt zelf geen PGO maar ontwikkelt de spelregels waaraan persoonlijke gezondheidsomgevingen en de systemen van zorgverleners moeten voldoen. Ook voor het onderling uitwisselen van gegevens stelt MedMij de regels op.

De PGO's die op DigitaleZorgGids staan, zijn allemaal met MedMij in gesprek om te voldoen aan de kwalificatie-eisen zoals deze zijn opgesteld in het MedMij Afsprakenstelsel. MedMij praat met meer aanbieders die overwegen een persoonlijke gezondheidsomgeving in de markt te zetten. Vanaf 2019 is het mogelijk dat PGO’s zich laten toetsen om het MedMij-label te krijgen. Een aantal PGO's heeft het label al ontvangen. De verwachting is dat er meerdere MedMij-goedgekeurde PGO’s komen, zodat u kunt kiezen welke het beste bij uw wensen aansluit.

Als je jouw gezondheidsgegevens uitwisselt via MedMij betekent dit:

  • Je hebt zelf regie over je eigen gezondheidsgegevens en kan ze gedurende je hele leven blíjven gebruiken in jouw eigen persoonlijke gezondheidsomgeving.
  • Alleen jij bepaalt welke gegevens je in je PGO verzamelt en met wie je ze deelt.
  • Jouw gezondheidsgegevens zijn volgens strenge eisen beveiligd en tijdens de uitwisseling altijd versleuteld.
  • Je gegevens worden alleen bewaard in je eigen PGO en op de plek waar ze nu ook al staan, bij je zorgaanbieder. Je gegevens komen dus niet bij derden terecht.
  • Niet alleen jouw PGO heeft het MedMij-label; ook de zorgaanbieder waar je gegevens mee uitwisselt heeft het label.
  • Stichting MedMij voert de uitgebreide toetsing uit die nodig is om het MedMij-label te verkrijgen.
  • Stichting MedMij bestaat uit nationale organisaties van patiënten en zorgverleners.

Lees hier meer over MedMij

PGO Keuzehulp

Om nog beter inzichtelijk te maken welk PGO het beste bij u past, hebben wij samen met MedMij een PGO-keuzehulp ontwikkeld.

Voor wie is een persoonlijke gezondheidsomgeving?

In principe voor iedereen. Of u jong, oud, chronisch ziek of gezond bent. Met een persoonlijke gezondheidsomgeving houdt u grip op uw gezondheid. Een persoonlijke gezondheidsomgeving is niet verplicht. U kunt zelf bepalen of u dit digitale hulpmiddel wilt gebruiken.

Waarom is een persoonlijke gezondheidsomgeving handig voor u?

Een persoonlijke gezondheidsomgeving biedt u veel voordelen. De belangrijkste drie:

  1. U krijgt overzicht en inzicht. Met een persoonlijke gezondheidsomgeving krijgt u overzicht van het ziekteverloop en alle onderzoeken en behandelingen. En dat geeft u weer inzicht in uw gezondheid, diagnose en behandeling. U kunt onderzoeksuitslagen nog eens goed bekijken en vergelijken of nagaan hoe het een paar weken geleden met u ging. Zo komt u erachter welke medicijnen goed werken en welke niet. Of hoe uw dieet uitpakt.

  2. U houdt regie en controle. Patiënten lopen er regelmatig tegenaan dat zorgverleners onvoldoende informatie uitwisselen. Ze weten soms niet van elkaar welke onderzoeken en behandelingen zijn gedaan. En wat het resultaat was. Met een persoonlijke gezondheidsomgeving heeft u zelf de touwtjes in handen. U kunt artsen de informatie geven die zij nodig hebben. U kunt bijvoorbeeld laten zien dat een bepaald medicijn in het verleden niet werkte. Met de juiste informatie kan de arts gerichter te werk gaan, waardoor u sneller de juiste behandeling krijgt en fouten worden voorkomen.

  3. Gezonder met advies op maat. In een persoonlijke gezondheidsomgeving kunt u uw medische gegevens koppelen aan handige digitale programma’s, zoals een digitaal dagboek, een agenda of een app voor uw ziekte. U kunt ook uw zorgverleners op afstand laten meekijken. Via uw persoonlijke gezondheidsomgeving of uw zorgverlener krijgt u dan adviezen op maat over voeding, beweging, medicatie of uw dagindeling. U leert zo beter met uw ziekte om te gaan.

Naar 'Ervaringen'>>

 

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank