Talida Doedens

sr. Adviseur Patiëntbelang

Mijn hart ligt bij het verbeteren van de zorg vanuit mensperspectief. Er liggen grote uitdagingen in de zorg: de vraag naar zorg neemt toe, het aantal chronisch zieken neemt toe, gezondheidsvaardigheden, sociaal economische verschillen, krapte op de arbeidsmarkt, duurzaamheid, een verschuiving van focus op ziekte naar gezondheid en zelfredzaamheid. Daarom vind ik het zo waardevol om samen met mijn collega’s de belangen te behartigen van mensen met een aandoening.

Van steeds meer ziekten is duidelijk dat leefstijl een belangrijke rol kan spelen in de behandeling en/of het herstel. Niet alleen diabetes type 2, waar 1,2 miljoen Nederlanders mee te maken hebben, ook hart- en vaatziekten (1,7 miljoen mensen) en obesitas zijn voorbeelden. Maar ook in de behandeling van kanker, maag-, darm-, en leveraandoeningen en dementie. Je leefstijl veranderen is niet zo makkelijk. Daar is hulp bij nodig. Reden te meer om leefstijl standaard, en waar nodig vergoed, onderdeel van de behandeling te maken. Leefstijlinterventies verdienen een gelijkwaardige plaats in de curatieve zorg, naast bijvoorbeeld medicatie en medische ingrepen.  De coalitie Leefstijl in de Zorg zet zich in om leefstijl onderdeel te maken van reguliere zorg. We doen dit samen met Patiëntenfederatie Nederland, TNO, Vereniging arts en leefstijl en NFO.

Voor de coalitie zet ik me, namens de Patiëntenfederatie Nederland, in als regisseur van team richtlijnen. Dit team onderzoekt en bepaalt hoe er via (modules voor) nieuwe en bestaande richtlijnen op het gebied van leefstijl meer handelingsperspectief ontstaat voor zorgprofessionals. Natuurlijk gaat het niet alleen om richtlijnen en werk ik in de coalitie nauw samen met de andere teamregisseurs zodat bijvoorbeeld ook zorgverleners de tools en ruimte krijgen om leefstijl te integreren in hun behandeling en patiënten de juiste informatie kunnen vinden. Dit allemaal om patiënten te helpen om hun leefstijl aan te passen en zij zich uiteindelijk meer mens en minder patiënt voelen.

Wil je meer weten? Mail me dan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!