Maak prijs ziekenhuisbehandeling snel openbaar

De kosten van een behandeling in een ziekenhuis moeten snel zichtbaar worden op de websites van zorgverzekeraars. Uiterlijk eind maart 2019 moeten die gegevens zichtbaar zijn voor patiënten, zonder dat ze daarvoor moeten inloggen op die sites. Dat stelt Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer. Die praat later deze maand over medische specialistische zorg.

Volgens de Patiëntenfederatie betalen veel patiënten een deel van een ziekenhuisbehandeling zelf, omdat die doorgaans van het eigen risico afgaat. Dan is het niet meer dan logisch dat patiënten, voor ze een behandeling ondergaan en een ziekenhuis uitkiezen, kunnen zien wat welke behandeling hen kost.

Naast de prijs van een behandeling moet ook snel betrouwbare informatie beschikbaar komen over de kwaliteit van de behandelingen in een ziekenhuis. Goed kiezen kan immers alleen als een patiënt inzicht heeft in prijs en kwaliteit, aldus de strekking van de brief. De Patiëntenfederatie vraagt de Tweede Kamer er bij de minister op aan te dringen dat hij dit snel gaat regelen.

> Lees hier de brief aan de Tweede Kamer

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!