Nieuws
Kijk hier voor het actuele nieuws en de standpunten die Patiëntenfederatie Nederland daarover inneemt om zo met de leden de zorg beter te maken.
-
Patiënten ervaren nog regelmatig dat er dingen misgaan in ziekenhuizen, blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie. 25% van de mensen die de afgelopen twee jaar een ziekenhuis of kliniek bezocht meemaakte dat er (bijna) iets mis ging. Dat percentage is hoger dan in 2021, toen uit ons onderzoek bleek dat 21% van de respondenten ervaarde dat er (bijna) iets fout ging.
-
Ondanks een aantal goede plannen en ambities van het kabinet, heeft Patiëntenfederatie Nederland nog veel vragen en enkele zorgen over het vrijdag gepresenteerde regeerprogramma van Kabinet Schoof.
-
Patiëntenfederatie Nederland heeft deze week twee nieuwe leden mogen verwelkomen. De Algemene Ledenvergadering van de Patiëntenfederatie heeft het aspirant-lidmaatschap verleend aan Schisis Nederland en de Hellp Stichting. Het lidmaatschap van Stichting Dupuytren Nederland is door de ALv omgezet naar een regulier lidmaatschap.
-
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat met ingang van 1 september de informatieplicht voor zorgaanbieders aanscherpen. Zorgaanbieders moeten voor de start van de behandeling patiënten er actief op gaan wijzen als zij geen contract hebben met de verzekeraar van de patiënt. Patiëntenfederatie Nederland is tevreden met deze aanscherping.
-
Cliënten die wijkverpleging krijgen zijn daar over het algemeen tevreden over. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder 600 cliënten die wijkverpleging krijgen en hun naasten uit het Zorgpanel. Tegelijkertijd kunnen en moeten er volgens ons nog veel zaken beter in de wijkverpleging, zoals het bespreekbaar maken van de inzet van digitale hulpmiddelen, een betere inzet van cliëntportalen en inzicht in een actueel overzicht van de beschikbaarheid van wijkverpleging.
-
Bijna 9 op de 10 patiënten die aan thuismonitoring doen zijn daar erg positief over. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 1700 patiënten die aan thuismonitoring doen. Bij thuismonitoring meten patiënten met een ziekte of aandoening zelf hun waardes en kijkt de zorgverlener op afstand mee.
-
Patiëntenfederatie Nederland wil graag met de nieuwe bewindslieden in gesprek en samenwerken om in de komende regeerperiode een aantal belangrijke zaken voor patiënten te verbeteren. Dat schrijft onze directeur-bestuurder Arthur Schellekens deze week in een brief aan het ministerie van VWS. In de brief stipt Patiëntenfederatie Nederland een aantal thema’s aan die voor patiënten de komende tijd verbeterd moeten worden.
-
Omdat mensen dat zelf niet zo snel doen stellen ze het op prijs als zorgverleners het initiatief nemen voor gesprekken over hun laatste levensfase en de mogelijke rol van de zorgverlening daarin. Dat gebeurt nu te weinig. Daardoor lopen patiënten belangrijke informatie mis over verschillende beschikbare vormen van zorg, ondersteuning en begeleiding.
-
De Patiëntenfederatie heeft besloten het nieuwe Kwaliteitskompas dat de huidige kwaliteitskaders Verpleeghuiszorg en Wijkverpleging moet gaan vervangen niet te steunen. We zien ten opzichte van die huidige kaders teveel verslechteringen voor (kwetsbare) mensen met een zorgvraag.
-
Vanaf 1 juli 2024 moeten alle huisartspraktijken de medicatieafspraak vanuit het huisartseninformatiesysteem (HIS) beschikbaar stellen aan de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) van de patiënt, wanneer deze daarom vraagt. De medicatieafspraak legt vast welk geneesmiddel is voorgeschreven, inclusief de dosering en de start- en eventueel de stopdatum.
-
Vandaag heeft het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van het RIVM bekend gemaakt dat er een ernstige bijwerking is vastgesteld bij het liesbreukmatje Rebound HRD® (Hernia Repair Device). Patiëntenfederatie Nederland is geschrokken van deze berichtgeving en roept patiënten die hier zorgen over hebben op contact op te nemen met hun huisarts en/of specialist.
-
Mensen met een beperking of chronische aandoening hebben steeds vaker te maken met een stapeling van zorg- en meerkosten. Met als grote gevolg dat ze noodzakelijke zorg vaker mijden, meer pijn hebben, ernstigere klachten ontwikkelen en minder meedoen in de samenleving. Patiëntenfederatie Nederland pleit al langer voor een duurzame aanpak.
-
Patiënten willen dat er informatie beschikbaar komt over de verschillen in kwaliteit tussen behandelingen van zorgaanbieders. Uit ons onderzoek blijkt dat 95% van de 11.000 deelnemers inzicht wil hebben in de kwaliteit die zorgaanbieders leveren, vooral bij risicovolle of complexe behandelingen. Veel van deze informatie is echter niet inzichtelijk voor patiënten.
-
Volgens de Patiëntenfederatie is het van groot belang dat onder andere de toegang tot huisartsenzorg en het toezicht daarop verbetert. Daarnaast moeten de financiële drempels voor mondzorg en fysiotherapie omlaag. Er komen op dit moment onnodig veel patiënten in de complexe, impactvolle en dure tweedelijnszorg terecht die ook in de eerstelijnszorg geholpen kunnen worden.
-
Meer dan de helft (53%) van de medicijngebruikers in Nederland heeft het afgelopen halfjaar last gehad van medicijntekorten en het probleem neemt toe. Dat blijkt uit een peiling van Patiëntenfederatie Nederland onder meer dan 7000 patiënten uit haar achterban. Patiëntenfederatie Nederland is erg geschrokken van deze resultaten.
-
Patiëntenfederatie Nederland is positief over de aandacht voor de betaalbaarheid van en de toegang tot zorg voor patiënten in het hoofdlijnenakkoord. De beoogde forse verlaging van het eigen risico is een eerste goede stap om stapeling van zorgkosten voor patiënten tegen te gaan, maar meer blijft nodig.
-
Als je in het ziekenhuis terechtkomt, kan de arts daar niet zien welke medicijnen je gebruikt. Dat zorgt voor veel problemen en maakt dat patiënten niet de optimale zorg kunnen krijgen. Het overdragen van medicatiegegevens in de hele keten van zorgverleners is nog niet geregeld. In het programma ‘Samen voor medicatieoverdracht’ hebben alle sectoren in de zorg afgesproken om er voor te zorgen dat daar verandering in komt.
-
Directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland Arthur Schellekens heeft in een speciale editie van het Zorgvisie-magazine een column geschreven over passende zorg. Volgens Arthur Schellekens is er in de Nederlandse zorg aan ambities geen gebrek, maar is er nog veel meer nodig om tot echt passende zorg voor patiënten te komen en onnodige zorg te voorkomen.
-
Wachttijden in de zorg zijn erg vervelend voor patiënten. Klachten kunnen hierdoor verergeren en patiënten worden langer belemmerd in hun dagelijkse (kwaliteit van) leven. Patiënten hebben daarom veel baat bij overzichtelijke wachttijdinformatie om op die manier sneller bij een passende zorgverlener terecht te komen. De Patiëntenfederatie heeft daarvoor de Wachttijden-assistent geïntroduceerd op ZorgkaartNederland.
-
De kans op risicoselectie in de wijkverpleging door zorgaanbieders neemt toe. Die waarschuwing geeft Patiëntenfederatie Nederland af in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar het debat van morgen over wijkverpleging. De belangenbehartiger baseert de waarschuwing op toenemende signalen uit de achterban dat dit op dit moment al gebeurt.