Nieuws
De Patiëntenfederatie bestaat 30 jaar! Wat gebeurde er allemaal in die tijd? Ontdek het allemaal en ga hier door onze tijdlijn heen.
Kijk hier voor het actuele nieuws en de standpunten die Patiëntenfederatie Nederland daarover inneemt om zo met de leden de zorg beter te maken.
-
Zorgverleners mogen medische gegevens niet zonder toestemming van de patiënt delen met andere zorgverleners. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) startte vorige week een publiekscampagne over het belang van het geven van toestemming. Met de campagne ‘Wij zorgen voor jou, zorg jij voor toestemming?’ informeert VWS Nederlanders over de keuzemogelijkheden en hoe zij toestemming kunnen geven voor het delen van hun medische gegevens.
-
Reactie Patiëntenfederatie Nederland op kwaliteitsverschil tussen ziekenhuizen bij prostaatoperaties
Zojuist werd via NOS bekend dat uit promotieonderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn tussen ziekenhuizen als het gaat om de kwaliteit van operaties bij het verwijderen van de prostaat bij kankerpatiënten. Zo blijkt uit het onderzoek van onderzoeker Maike Schepens dat bij het ziekenhuis dat het beste uit de meting bijna 20% van de patiënten incontinent wordt, tegenover maar liefst 85% bij het ziekenhuis dat het slechtste scoort.
-
Eens in de zoveel tijd ventileren huisartsen, specialisten of andere vertegenwoordigers van zorgaanbieders in de krant of op social media hun zorgen over het platform. Die zorgen willen wij graag wegnemen. Maar hun eenzijdige en soms ook onjuiste belichting van ons platform, verdient ook enige nuance en toelichting vanuit het perspectief van patiënten.
-
Vanaf 1 november kunnen zorggebruikers en zorgverleners terecht bij het informatiepunt voor persoonlijke gezondheidsomgevingen. Dit PGO-informatiepunt wordt verzorgd door Helpdesk Digitale Zorg en is een samenwerking tussen Patiëntenfederatie Nederland en Stichting MedMij. Het PGO-informatiepunt is telefonisch, per mail en via chat bereikbaar: 085 3034959 | pgo@helpdeskdigitalezorg.nl
-
Stapels formulieren in onbegrijpelijke taal, bewijs aanleveren dat je wel écht voor je naaste zorgt en organisaties die langs elkaar heen werken. Mantelzorgers die intensief zorgen voor een naaste zijn gemiddeld 4 uur per week bezig met regeltaken. Deze regelkolder moet stoppen, vindt MantelzorgNL. In aanloop naar de Dag van de Mantelzorg op vrijdag 10 november start daarom de petitie Stop de #regelkolder; maak mantelzorgers belangrijker dan regels.
-
Patiënten moeten veel meer inzicht krijgen in de kwaliteit van zorg van ziekenhuizen. Dat stelt Patiëntenfederatie Nederland in aanloop naar het Tweede Kamerdebat komende woensdag over ziekenhuiszorg. “Ziekenhuizen weten precies van zichzelf waar zij goed en minder goed in zijn. Voor patiënten – om wie de zorg nota bene draait – is die informatie nauwelijks beschikbaar,” aldus Arthur Schellekens, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland.
-
Waar kunnen patiënten in Nederland straks op rekenen als het Integraal Zorgakkoord (IZA) is uitgevoerd? Hoe ziet de zorg in Nederland er dan voor hen uit? Patiënten verdienen antwoorden op dit soort vragen, schrijft Patiëntenfederatie Nederland aan de Tweede Kamer. Woensdag wordt daar gedebatteerd over de voortgang van het IZA: “4 op de 5 patiënten maakt zich zorgen over de toekomst van hun zorg, blijkt uit ons onderzoek.
-
Bekijk hier een weergave van het lustrumevent dat we organiseerden op 27 september in Fort Voordorp in Groenekan. Tijdens het event waren er bijdragen van Hester Rippen (Stichting Kind en Ziekenhuis), Gerjoke Wilmink (Alzheimer Nederland), Marja Ho-Dac (Nierpatiënten Vereniging Nederland), Anke Vervoord (NFK), Edwin van der Meer (BovenIJ Ziekenhuis), Georgette Fijneman (Zilveren Kruis), Hendrien Witte (Osteoporose Vereniging), Ria Stegehuis (Espria) en minister Ernst Kuipers van VWS.
-
Hoe ziet de zorg in Nederland er in de toekomst uit voor patiënten? Volgens Patiëntenfederatie Nederland moeten patiënten weten waar ze straks aan toe zijn: “De zorg gaat veranderen voor patiënten. De Zorgbelofte is wat ons betreft het begin van een antwoord op de vraag hoe het er straks voor hen precies uit komt te zien,” aldus Arthur Schellekens, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland.
-
Meer dan 80% van de mensen die op dit moment zorg nodig heeft, maakt zich zorgen over hoe die zorg er over 10 jaar voor hen uitziet en geregeld is. Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland. Daarbij is gevraagd naar hoe patiënten die de afgelopen twee jaar zorg nodig hadden de huidige zorg beoordelen en hoe zij naar de toekomst daarvan kijken. Aan het onderzoek deden 11.534 respondenten mee.
-
Mensen met een kwetsbare gezondheid voor wie zorg thuis geen optie is, moeten in Nederland in de nabije en verre toekomst terecht blijven kunnen in het verpleeghuis. Die oproep doet Patiëntenfederatie Nederland in aanloop naar het debat aanstaande donderdag in de Tweede Kamer over de toekomst van de ouderenzorg. De Patiëntenfederatie staat achter de visie van het beleid om zoveel mogelijk zorg thuis en digitaal te doen, maar ziet ook dat dit voor een kwetsbare groep ouderen niet passend is.
-
Het levert heel veel op als mensen met een ziekte of beperking in staat worden gesteld om te kunnen blijven werken, niet in de laatste plaats voor henzelf. Maak het onderwerp werk daarom vaker bespreekbaar in de spreekkamer en handel in dat belang, stelt Patiëntenfederatie Nederland na onderzoek naar dit onderwerp. Iedere patiënt die binnen de zorg ondersteund wordt om door te kunnen blijven werken of snel weer inzetbaar is, is winst.
-
Gezondheidsgegevens van patiënten uit wetenschappelijk onderzoek naar een aandoening, nieuwe digitale toepassingen of het beter organiseren van de zorg zijn belangrijk. Dit wordt ook wel het secundair gebruik van gezondheidsgegevens genoemd. Patiënten zijn vaak bereid om aan hieraan mee te werken, maar geven niet automatisch toestemming voor het gebruik van hun data.
-
In aanloop naar de aanstaande verkiezingen in november roept de Patiëntenfederatie politieke partijen op om in hun verkiezingsprogramma te kiezen voor passende zorg voor patiënten. Dit is dé manier om de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg ondanks de toenemende vraag en beperkte capaciteit de komende jaren te garanderen. De zorg voor patiënten moet de komende jaren anders, maar niet minder.
-
Ruim 1 op de 5 mensen uit ons Zorgpanel heeft in 2022 zorg gemeden of uitgesteld omdat ze het niet kunnen betalen. Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie naar de (stapeling van) zorgkosten onder mensen die zorg nodig hebben. Aan het onderzoek deden 9.219 mensen mee.
-
Per 1 september a.s. is Arthur Schellekens (52) de nieuwe directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland. Hij neemt dan de taken over van Dianda Veldman (65). Arthur heeft ruime ervaring in politiek-bestuurlijke omgevingen, met het verenigingsmanagement en op het vlak van de belangenbehartiging.
-
De politiek moet ondanks de val van het kabinet de uitvoering van het Integraal Zorgakkoord (IZA) blijven steunen. Die oproep doen alle ondertekenaars en betrokken overheidspartijen bij het IZA vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
-
Om de kracht en de waarde van goede eerstelijnszorg te verbeteren, moet basismondzorg terugkeren in het basispakket. Daarvoor pleit Patiëntenfederatie Nederland in aanloop naar het debat in de Tweede Kamer deze week over de eerstelijnszorg.
-
Zorg dat in het belang van de kwaliteit van zorg professionals altijd inzicht hebben in medicatiegegevens van patiënten, tenzij een patiënt expliciet aangeeft dit niet te willen. Die oproep doen Patiëntenfederatie Nederland en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen samen met veel zorgpartijen aan de Tweede Kamer.
-
Het Nederlandse zorgstelsel moet passender, minder ingewikkeld en minder duur worden voor patiënten. Dat is de belangrijkste boodschap van Patiëntenfederatie Nederland aan de Tweede Kamer in aanloop naar het debat komende week over het zorgverzekeringsstelsel.