Nieuws
Kijk hier voor het actuele nieuws en de standpunten die Patiëntenfederatie Nederland daarover inneemt om zo met de leden de zorg beter te maken.
-
Patiëntenfederatie Nederland pleit al langer voor meer transparantie over kwaliteit in de zorg. Kwaliteitsregistraties zijn een belangrijk hulpmiddel in het meten en continu verbeteren van kwaliteit in de medisch-specialistische zorg. De Tweede Kamer debatteert deze week over het Wetsvoorstel Kwaliteitsregistraties in de Zorg. Het voorstel regelt belangrijke wettelijke voorwaarden waaraan kwaliteitsregistraties voortaan moeten voldoen.
-
Patiëntenfederatie Nederland gaat zich de komende periode beraden op de manier waarop we in de toekomst samenwerken met andere partijen in de zorg om ZorgkaartNederland verder te ontwikkelen. Dit nadat KNMG en FMS vandaag besloten uit de adviesraad te stappen.
-
Tijdens een mini-symposium van Patiëntenfederatie Nederland in Utrecht hebben meerdere betrokken partijen gisteren een gezamenlijk statement ondertekend. Daarmee spreken zij zich uit voor betere toegang tot medicijnen. Ook roepen zij op tot concrete oplossingen om de impact van medicijntekorten voor patiënten te beperken.
-
Uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat 14% van de patiënten in 2024 zorg ontving van een zorgverlener zonder contract met hun zorgverzekeraar. Het merendeel (78%) kwam daar terecht na verwijzing van een huisarts of andere zorgverlener. 44% van deze groep wist dit niet voordat de zorg startte.
-
Jaarlijks worden ruim 27.000 ziekenhuisopnames veroorzaakt door medicatiefouten die vaak te voorkomen zijn. Patiëntenfederatie Nederland en MIND roepen de Tweede Kamer en de minister van VWS op om alles op alles te zetten om uitwisseling van medicatiegegevens tussen zorgverleners in Nederland beter en sneller mogelijk te maken.
-
Vanaf volgend jaar worden 18 complexe behandelingen bij kanker en vaatziekten alleen nog uitgevoerd in ziekenhuizen die deze ingrepen vaak doen. Dit is het resultaat van landelijke afspraken over minimale aantallen ingrepen per ziekenhuis, de zogenoemde volumenormen.
-
Recent hebben vijf ziekenhuizen succesvol een pilot afgerond waarbij radiologische beelden en verslagen landelijk beschikbaar worden gemaakt. Binnenkort wordt besloten of deze aanpak landelijk wordt uitgerold. Patiëntenfederatie Nederland juicht dit toe, omdat het de zorg voor patiënten aanzienlijk verbetert.
-
Uit een onderzoek van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) blijkt dat 95% van de medisch specialisten last heeft van een gebrekkige gegevensuitwisseling. 97% is van mening dat de problemen hieromtrent de veiligheid van patiënten in gevaar brengt. Patiëntenfederatie Nederland vindt de uitkomsten van het onderzoek van de FMS erg zorgwekkend.
-
Ziekenhuizen laten patiënten onnodig lang wachten op een operatie of behandeling door hen nauwelijks te informeren over kortere wachttijden op een andere plek of over de mogelijkheid van zorgbemiddeling. Dat concludeert Patiëntenfederatie Nederland na onderzoek onder bijna 10.000 patiënten.
-
Voor het eerst is er concrete informatie beschikbaar gekomen waaruit af te leiden is bij welk ziekenhuis patiënten relatief veel risico lopen op complicaties en bij welke niet. De informatie komt uit een onderzoek van Follow the Money, die uit een vertrouwelijke analyse van zorgverzekeraar VGZ conclusies trekt. In dat onderzoek heeft de verzekeraar de prestaties van ziekenhuizen die prostaten verwijderen in kaart gebracht, op basis van de declaraties van luiers.
-
Nieuws
Er zijn inmiddels voldoende vragenlijsten ingevuld. De vragenlijst is daarom niet langer beschikbaar. De resultaten van het onderzoek kun je hier binnenkort bekijken. Hartelijk dank als je aan ons onderzoek hebt meegedaan! We deden onderzoek naar de impact van wachttijden voor patiënten en hoe die hiermee omgaan. En wat hierbij de rol is van zorgaanbieders en verzekeraars.
-
Patiëntenfederatie Nederland is de campagne 'Kan het sneller? Soms wel.' gestart om meer bekendheid te geven aan de wachttijden-assistent op ZorgkaartNederland. Met deze tool kunnen patiënten eenvoudig zien waar ze het snelst terechtkunnen voor hun behandeling. Patiënten wachten soms maanden op een behandeling. Dit kan ernstige gevolgen hebben: klachten verergeren, mensen blijven langer met pijn of beperkingen zitten, en hun kwaliteit van leven neemt af.
-
Mag ik autorijden als ik dit medicijn gebruik? Ik ben zwanger, mag ik dit medicijn dan wel gebruiken? Handig als je het antwoord op deze en andere vragen over je medicijn in één oogopslag ziet. 50 nieuwe pictogrammen, die je vanaf nu tegen kunt komen, maken dit mogelijk. Samen met andere partijen werkten we mee aan de ontwikkeling van deze set.
-
In aanloop naar het Kamerdebat deze week uit Patiëntenfederatie Nederland haar grote zorgen over de toegankelijkheid en kwaliteit van de langdurige zorg in Nederland. De capaciteit staat onder druk, terwijl het zicht op de kwaliteit en veiligheid van zorg steeds verder afneemt.
-
Dit jaar lanceert Patiëntenfederatie Nederland de Patiëntenmonitor. De Patiëntenmonitor brengt de ontwikkelingen in kaart op thema’s die voor patiënten van groot belang zijn, zoals toegankelijkheid van huisartsenzorg, zorgkosten, patiëntveiligheid, medicijntekorten en wachttijden. Met de resultaten kunnen we gezamenlijk werken aan betere zorg voor iedereen.
-
De voorstellen van het kabinet om het verplicht eigen risico te verlagen naar 165 euro en om het eigen risico voor medisch-specialistische zorg te maximeren op 50 euro per behandeling zijn een stap in de goede richting. Maar voor de honderdduizenden Nederlanders met een chronische aandoening of beperking bieden deze maatregelen onvoldoende verlichting.
-
Patiëntenfederatie Nederland lanceert vandaag het Leernetwerk Digitale Zorg, een nieuw online kennis- en leernetwerk voor professionals in de zorg. Het platform is een initiatief van het programma Vliegwiel en heeft als doel om het aanbod van digitale zorg in Nederland op te schalen.
-
Onze collega Carine Besselink is één van de miljoenen Nederlanders die te maken heeft met het medicijntekort. Door haar donornier is zij heel erg afhankelijk van het medicijn prednison. Sinds afgelopen najaar is dat vaak moeilijk te verkrijgen, wat haar veel stress en onzekerheid bezorgt.
-
Veel mensen met een ziekte of aandoening worden regelmatig geconfronteerd met extra kosten die niet altijd zichtbaar zijn. Deze ‘verborgen kosten’, zoals parkeerkosten bij zorgaanbieders, extra reiskosten, hogere energierekeningen en kosten voor speciale diëten, kunnen een zware financiële druk op patiënten en hun naasten leggen
-
De betrouwbaarheid van de waarderingen die ZorgkaartNederland publiceert, verbetert snel. Dit komt vooral door de snelle toename van geverifieerd meten. In 2024 verwachten we uit te komen op in totaal meer dan 250.000 nieuwe waarderingen, waarvan 80% geverifieerd is. In 2023 was het percentage geverifieerde waarderingen nog 53%