Nieuws
De Patiëntenfederatie bestaat 30 jaar! Wat gebeurde er allemaal in die tijd? Ontdek het allemaal en ga hier door onze tijdlijn heen.
Kijk hier voor het actuele nieuws en de standpunten die Patiëntenfederatie Nederland daarover inneemt om zo met de leden de zorg beter te maken.
-
Het gesprek in het verpleeghuis tussen artsen en (naasten van) cliënten over de zorg die cliënten richting hun levenseinde willen krijgen, kan beter. Dat blijkt uit een onderzoek dat Patiëntenfederatie Nederland heeft gedaan onder vooral naasten van verpleeghuisbewoners. Uit het onderzoek naar deze ‘proactieve zorgplanning’ blijkt onder andere dat deze gesprekken vaker plaats kunnen vinden en dat in deze gesprekken nog niet alle relevante zaken altijd de revue passeren.
-
Steeds meer medische zorg, geestelijke gezondheidszorg, welzijn en inclusie zijn regionaal georganiseerd. Het onlangs afgesloten Integraal zorgakkoord (IZA) spreekt de ambitie uit om deze ontwikkeling te versterken en zorggebruikers en inwoners direct te betrekken bij de inrichting van het regionale zorg- en welzijnsbeleid. Dat laatste gebeurde tot nu toe nog te weinig. Daarom moeten er regionale knooppunten worden ingericht, die de mensen om wie het gaat alsnog een stem geven.
-
Minister Ernst Kuipers van VWS wil extra stappen maken om ervoor te zorgen dat er in 2025 goed gevulde en goed werkende PGO’s zijn voor iedereen. De Patiëntenfederatie is blij dat de minister extra stappen wil zetten. Met een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) krijgen mensen namelijk meer regie over hun eigen gezondheidsgegevens.
-
Voor een volwaardige stem van patiënten, cliënten en hun naasten is 70 miljoen euro nodig. Op de VWS-begroting van 100 miljard is dat minder dan één duizendste van het totaal. Voor ons is het onmisbaar! Met die boodschap boden de koepelorganisaties Patiëntenfederatie Nederland, MIND en Ieder(in) vandaag een manifest aan in en aan de Tweede Kamer.
-
Patiëntenfederatie Nederland, Verenso en V&VN zijn blij met de reactie van Zorginstituut Nederland op het recent ingediende nieuwe Kwaliteitskader Ouderenzorg. In die reactie liet Zorginstituut Nederland weten de partijen meer tijd te geven (tot 1 december 2023) om tot een concreter kwaliteitskader te komen.
-
Nederlandse patiënten-, cliënten- en gehandicaptenorganisaties hebben meer geld nodig om hun werkzaamheden in de toekomst op een goede manier te kunnen blijven uitvoeren. Dat stellen de koepelorganisaties Patiëntenfederatie Nederland, MIND en Ieder(in) in een oproep aan het Nederlandse kabinet: “Voor een volwaardige stem van patiënten, cliënten en hun naasten zijn deze organisaties onmisbaar.”
-
Het verlagen van het verplicht eigen risico en het afschaffen van het vrijwillig eigen risico zijn nodig om de zorg betaalbaar te houden. Bovendien kan zo het solidariteitsprincipe in de zorg behouden blijven. Dat betekent dat gezonde mensen betalen voor zieke mensen. Dit heeft de Patiëntenfederatie laten weten in een tweetal internetconsultaties voor wetten die voorliggen.
-
De Eerste Kamer heeft de Wegiz unaniem aangenomen. Dat betekent dat àls gegevens in de zorg worden uitgewisseld, dit elektronisch moet gebeuren en niet meer via fax of papier. Hierdoor kan de kwaliteit van gegevensuitwisseling en daarmee de kwaliteit van zorg structureel toenemen, zeker bij spoedsituaties.
-
Dianda Veldman stopt per 1 september 2023 als directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland. “Deze zomer word ik 65. Ik zet me dan inmiddels acht jaar met hart en ziel in voor betere zorg voor patiënten. Maar er is meer in het leven en daar wil ik ook tijd voor nemen. Door mijn eerdere ervaring als patiënt ben ik me dat belang des te meer gaan realiseren. Ik blijf zeker betrokken bij de zorg, maar op een lager pitje.”
-
Patiëntenfederatie Nederland en JongPit, organisatie voor jongeren met een chronische aandoening, gaan vanaf nu meer samenwerken. Dat is de uitkomst van een reeks verkennende gesprekken die in het afgelopen half jaar zijn gevoerd.
-
Doel van de Coalitie: In 2025 moet leefstijl onderdeel zijn van de reguliere zorg. Leefstijlinterventies kunnen dan goed ingezet worden om gezondheidsklachten, aandoeningen en ziekten te voorkomen. Zorgprofessionals, kennisinstellingen en patiëntvertegenwoordigers slaan hiervoor de handen ineen.
-
Patiëntenfederatie Nederland heeft nog onvoldoende vertrouwen in het ‘Kompas Samenwerken aan kwaliteit van bestaan. Thuis, in de wijk en in verpleeghuis.’ Dit kompas moet de kwaliteitskaders voor verpleeghuiszorg en wijkverpleging gaan vervangen.
-
“De toegankelijkheid van passende zorg voor ouderen staat onder grote druk. Wachtlijsten voor verpleeghuiszorg stijgen. Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen in acute situaties nergens terecht en de druk op mantelzorgers wordt onevenredig hoog,” zo schrijven de Patiëntenfederatie en MantelzorgNL in een brief aan de Kamer.
-
34% van de 12.374 deelnemers aan dit onderzoek ervaart de afgelopen jaren een grotendeels negatieve verandering in de bereikbaarheid van de huisarts. Die is moeilijker te bereiken en/of het duurt langer voordat je er terecht kunt.
-
Op 22 maart aanstaande debatteert de Tweede Kamer over het Geneesmiddelenbeleid in Nederland. Als Patiëntenfederatie zijn wij van mening dat patiënten in Nederland altijd moeten kunnen rekenen op passende medicijnen.
-
Waarom weten artsen wel wie het goed doen en patiënten niet? Deze cijfers maken de zorg beter voor de patiënt. En kunnen veel kosten in de zorg besparen.
-
Vandaag beginnen zorginstellingen in de drie noordelijke provincies een publiekscampagne over persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s). De campagne benadrukt de voordelen van een PGO ten opzichte van de meer bekende patiëntportalen.
-
Zet het perspectief van patiënten centraal bij duurzame zorg, bied patiënten goede informatie over groene keuzes en kies voor digitale zorg als dat kan. Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar het Kamerdebat over verduurzaming van de zorg: “De noodzaak om de zorg te verduurzamen wordt breed in de zorgsector gedeeld.”
-
Ongeveer 1 op de 6 permanente medicijngebruikers heeft geen tot nauwelijks contact met een zorgverlener over dat medicijngebruik, blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder krap 9.000 medicijngebruikers. De Patiëntenfederatie roept daarom voorschrijvers van medicijnen en apothekers op om alerter te zijn op het contact met medicijngebruikers.
-
Samen met de NFU, de NVZ en het KNGF pleit de Patiënfederatie ervoor om programma’s die patiënten fit maken voor een operatie – ook wel prehabilitatie genoemd - standaard te vergoeden. Volgens de partijen leidt prehabilitatie tot een sneller herstel van patiënten en bespaart het daarmee uiteindelijk zorgkosten.