Patiënteninformatie bij richtlijnen

"Gebruik ik de patiënteninformatietool of thuisarts.nl?"

Bij iedere richtlijn hoort patiënteninformatie. In het verleden werd deze informatie vaak niet ontwikkeld of liet de vorm te wensen over. Een folder in ingewikkelde taal op de website van zorgverleners was niet ongewoon. De Patiëntenfederatie heeft daarom samen met haar leden nagedacht over een manier waarop de informatie op een gestructureerde en begrijpelijke manier toegankelijk kan worden voor patiënten. Hierbij zijn twee sporen gevolgd.

Patiënteninformatie met behulp van de patiënteninformatietool
De Patiëntenfederatie heeft samen met leden de patienteninformatietool ontwikkeld. Hiermee kunnen patiëntenorganisaties en richtlijnwerkgroep op een gestandaardiseerde manier informatie bij richtlijnen ontwikkelen. Inmiddels is er door patiëntenorganisaties bij zo’n 25 richtlijnen patienteninformatie ontwikkeld bij richtlijnen. Bekijk de tools eens, via de onderstaande link.

Patiënteninformatie op www.thuisarts.nl
Daarnaast heeft de Patiëntenfederatie afspraken gemaakt met de Federatie van Medisch Specialisten (FMS) en het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) over patiënteninformatie bij richtlijnen.

De belangrijkste afspraak: bij alle nieuwe of herziene richtlijnen moet patiënteninformatie ontwikkeld worden op www.thuisarts.nl. Deze afspraak gaat over medische specialistische richtlijnen, oftewel over de zorg in het ziekenhuis. Thuisarts is een goed bezochte website voor huisartsen en patiënten over klachten waarmee je naar de huisarts gaat. Nu vind je er dus ook steeds meer informatie over klachten waarmee je naar het ziekenhuis verwezen wordt. En over de onderzoeken en behandelingen die in het ziekenhuis plaatsvinden.

Onderaan elke thuisarts-tekst zie je op welke richtlijn(en) de informatie gebaseerd is en welke (patiënten)organisaties hieraan meegewerkt hebben.

Belangrijk voor jou als patiëntenorganisatie:
> Bij iedere nieuwe of herziene medische specialistische richtlijn moet er patiënteninformatie op thuisarts.nl ontwikkeld worden.
> Voor alle andere patiënteninformatie bij richtlijnen is er de patiënteninformatietool.

Voor meer informatie, neem contact op met Klaartje Spijkers, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!