Patiënten en cliënten dulden geen uitstel Wet Zorg en Dwang

Acht organisaties van patiënten en cliënten doen een dringend beroep op minister Hugo de Jonge om de Wet Zorg en Dwang per 1 januari 2020 in te voeren. In een brief aan de minister schrijven ze dat de wet veel beter bij cliënten en patiënten past dan de huidige Wet BOPZ.

Beide wetten regelen vrijheidsbeperking van mensen die zorg krijgen. Maar de Wet Zorg en Dwang doet dat vanuit het perspectief van de vrijheid van de mensen, terwijl de BOPZ uitgaat van beperking van vrijheden.

De brief is gestuurd omdat de minister overweegt de wet uit te stellen. Daar hebben zorginstellingen om gevraagd. Zij vrezen bureaucratische rompslomp als gevolg van de nieuwe wet.

De acht organisaties, Alzheimer Nederland, Iederin, Het LSR, Kansplus, KBO-PCOB, LFB, LOC Waardevolle zorg en Patiëntenfederatie Nederland, vinden uitstel niet in het belang van hun achterban.
Uit de brief: “Wij - als gezamenlijke cliënten- en patiëntenorganisaties - zien de Wet Zorg en Dwang als een essentiële bouwsteen om de gewenste cultuurverandering in de zorg tot stand te brengen. Er wordt al heel lang over deze wet gepraat. Uitstel van de wet lost niets op. Een cultuuromslag vergt tijd en is niet in één keer gerealiseerd. Maar die omslag komt alleen tot stand als we zo snel mogelijk beginnen.“

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!