‘Met de informatie van het CIP krijgt de werknemer meer regie en een sterkere positie’

‘Een chronische ziekte kan veel impact hebben op je werk. Hoe zorg je er dan voor dat je aan het werk kan blijven en niet onnodig uitvalt als de ziekte op een of andere manier opspeelt? Welke informatie heb je nodig? Hoe bespreek je dit met de bedrijfsarts? Wat heb je nodig van de zorg én van je werkgever? Kortom: hoe kan je alles goed op de rit krijgen zodat je kan blijven werken en niet onnodig uitvalt als de ziekte op een of andere manier de kop op steekt? Het is belangrijk dat je de antwoorden op deze en nog vele andere vragen kunt vinden op één plek: het Centraal Informatiepunt Chronisch ziek en Werk (CIP).' Aan het woord is een beleidsadviseur bij de FNV.

FNV- bijdrage aan het CIP project

'Informatie over langdurig of chronisch ziek zijn en werk vind je nu op diverse websites van organisaties die zich bezighouden met begeleiding, preventie en behandeling. Alle thema’s die een chronische ziekte met zich meebrengen, moet je op één plek kunnen krijgen. Zo breng je iedereen die zich bezig houdt met preventie ook bij elkaar. Dat is voor de FNV een reden geweest om een bijdrage te leveren aan het project Centraal Informatiepunt Chronisch ziek en Werk (CIP).'

Bekijk hier hoe de FNV de informatie van het CIP deelt via hun site.

Info voor alle FNV-consulenten

'De FNV heeft een breed netwerk aan consulenten waar werknemers gebruik van maken. Binnen de woonplaats zijn er spreekuren waar leden en ook niet-leden hun vragen kunnen stellen. Leden kunnen ook gebruikmaken van de dienstverlening die het consulentennetwerk biedt. Zo zijn er consulenten op het gebied van sociale zekerheid. Deze consulenten kunnen via de site van FNV toegang krijgen tot de CIP pagina waar alle informatie bij elkaar staat.

Sterke positie

De bedrijfsarts heeft een belangrijke spilfunctie als het gaat om werk en (chronisch) ziekzijn. Werknemers ervaren de bedrijfsarts vaak als het verlengde van de werkgever. De FNV zou graag zien dat de bedrijfsarts een onafhankelijkere positie krijgt in de begeleiding van werknemers. Hun positie is in relatie tot de werkgever niet altijd even sterk. Op het moment dat je werknemers voorziet van inhoudelijke informatie, dan verbetert dat hun positie. En geeft hen meer regie in de gesprekken met de leidinggevende en bedrijfsarts.

Plezieriger werken

Iemand met diabetes bijvoorbeeld moet je geen nachtdiensten laten draaien. Dat is niet goed. Als je dit weet en hier informatie over hebt als werknemer, dan kun je met je bedrijfsarts bespreken hoe je dit duidelijk maakt naar je werkgever. En dat helpt je om plezieriger te werken en aan het werk te blijven. Want werk is niet alleen een belangrijke dag-invulling, het is ook belangrijk voor je sociale contacten. Het leidt tot beter welzijn en soms ook tot een betere omgang met je chronische ziekte.’

Kennisbank 'Werken met een chronische ziekte of aandoening'

Ook jouw organisatie kan deze info delen via je website, een app of via andere kanalen.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!