Medicijnen: beschikbaarheid en goed gebruik
Medicijnen zorgen ervoor dat ziekteklachten verminderen, verdwijnen of worden voorkomen. Ongeveer 11 miljoen mensen in Nederland gebruiken regelmatig medicijnen. Er zijn duizenden soorten medicijnen in verschillende vormen zoals pillen, zalven, druppels en injecties. Iedereen moet tijdig kunnen beschikken over passende medicijnen. Daarnaast is goed gebruik van medicijnen belangrijk.
-
Nieuws
Afspraken over verantwoord wisselen medicijnen rond
11 april 2022
-
Onderzoek
-
pdf, 154 kB
De verschillende stappen die een patiënt zet om goed geholpen te worden.
Medicijnen in de openbare farmacie
In de openbare farmacie zijn extramurale geneesmiddelen verkrijgbaar. Dit zijn geneesmiddelen die op recept van een arts verkrijgbaar zijn bij de apotheek. Wij maken ons binnen de openbare farmacie sterk voor de beschikbaarheid en goed gebruik van medicijnen.
Beschikbaarheid medicijnen
Het is belangrijk dat patiënten hun medicijnen krijgen wanneer dat nodig is. Steeds vaker kan de apotheek bepaalde medicijnen niet leveren of pas na enige tijd. Dat leidt tot vervelende situaties. Patiënten moeten langer wachten en slaan soms noodgedwongen het innemen van hun medicijnen één of meerdere malen over. Dat kan gevolgen hebben voor hun kwaliteit van leven en voor de medicatietrouw.
Zulke tijdelijke uitval van medicijnen kan worden voorkomen door groothandels of fabrikanten te verplichten een zekere voorraad aan te houden van veel gebruikte medicijnen. Zo’n voorraad heet in de volksmond ‘een ijzeren voorraad’. Tijdelijke leveringsproblemen kunnen dan opgevangen worden zonder dat de patiënt daar last van heeft.
-
Dianda Veldman brengt het punt van het bewerkstelligen van een ijzeren medicijnvoorraad weer in tijdens de Meldpunt-uitzending van Omroep MAX. In deze uitzending pleit ze samen met Nicole Hunfeld van de KNMP ook voor - meer - medicijnproductie binnen Europa. Samen met het aanleggen van een goede ijzeren voorraad kunnen we er namelijk zo beter voor zorgen dat medicijnen beschikbaar zijn én blijven voor patiënten.
-
Stop de pillenchaos
In 2019 voerde de Patiëntenfederatie actie tegen de pillenchaos. Er werd aandacht gevraagd voor medicijnen die altijd beschikbaar moeten zijn. Deels via een ijzeren voorraad bij groothandels en fabrikanten, maar ook door leveringszekerheid in Europa. De overheid moet zorgen dat we voor grondstoffen niet langer afhankelijk zijn van één land of fabrikant. Europa heeft de technologie om deze monopoliepositie te doorbreken.
-
pdf, 494 kB
-
pdf, 244 kB
Mei 2019
-
pdf, 230 kB
Februari 2019
Wisselen van medicijnen
Ongeveer 1 miljoen patiënten krijgen per jaar een ander medicijn bij de apotheek dan dat de arts voorschrijft. Sommige patiënten overkomt dat zelfs verschillende keren in een jaar. Wisselen van medicijnen kan grote gevolgen hebben voor patiënten, zo blijkt uit onderzoek van veertien patiëntenorganisaties onder bijna tweeduizend patiënten. Ruim een derde voelt zich zieker na het overgaan op een ander merk. Bijna een kwart van de mensen moet hierdoor een extra medisch onderzoek ondergaan.
Melding 'Medische noodzaak'
De melding ‘medische noodzaak’ op het recept betekent niet altijd dat de patiënt ook daadwerkelijk het betreffende medicijn ontvangt. Een op de vier mensen bij wie de arts ‘medische noodzaak’ op het recept schrijft, krijgt dat specifieke middel toch niet mee bij de apotheek. Mensen die een ander middel krijgen dan hun eigen vaste middel, hebben daar soms vervelende bijwerkingen van. De Patiëntenfederatie wil dat als ‘medische noodzaak’ op het recept staat, de patiënt dit medicijn ook krijgt.
-
pdf, 330 kB
Juni 2018
-
Onderzoek
Goed gebruik medicijnen
Goed gebruik van medicijnen is belangrijk. Extra aandacht voor de juiste dosering is van groot belang. Zeker bij patiënten die meerdere aandoeningen hebben en verschillende medicijnen gebruiken.
Een belangrijke voorwaarde voor bevordering van therapietrouw en goed gebruik is regelmatig overleg tussen patiënt en zorgverlener over de medicijnen belangrijk.
De arts en apotheker moeten patiënten regelmatig uitnodigen voor zo’n gesprek. Afhankelijk van de patiënt en het medicijngebruik kunnen de arts en apotheker op verschillende manieren evalueren . Dat kan een korte of uitgebreide evaluatie zijn. De module medicatiebeoordeling is een uitgebreide evaluatie en is onderdeel van de richtlijn polyfarmacie bij ouderen. Deze is bedoeld voor 75-plussers die tien of meer medicijnen innemen.
Geneesmiddelen in ziekenhuiszorg
Geneesmiddelen die de patiënt in het ziekenhuis krijgt, noemen we ‘intramurale farmaceutische zorg’. Vaak bereidt de ziekenhuisapotheek de medicijnen en levert de verpleging of apotheekmedewerker deze aan de patiënt in het ziekenhuis.
Deze medicijnen en vooral de nieuwe innovatieve medicijnen vormen een steeds grotere uitgave voor ziekenhuizen. Steeds meer patiënten krijgen een behandeling met specialistische medicijnen waarvan een deel erg duur is. Langdurige en ingewikkelde onderhandelingen om de prijs te drukken, staan de tijdige beschikbaarheid van deze medicijnen weleens in de weg. Kostenbeheersing is belangrijk, maar tijdige beschikbaarheid van essentiële en passende medicijnen moet voorop staan.
Laaggeletterdheid en beperkte gezondheidsvaardigheden
Eén op de vier Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Dat betekent dat zij moeite hebben met het vinden, begrijpen, beoordelen en gebruiken van informatie over gezondheid. Een deel van deze groep is laaggeletterd. Het is belangrijk dat zorgverleners deze mensen herkennen en hun communicatie, informatiemateriaal en begeleiding zó aanpassen dat die beter aansluit bij de patiënt of cliënt.
-
Gezondheidsvaardigheden zijn vaardigheden van mensen om informatie over gezondheid te verkrijgen, te begrijpen, te beoordelen en te gebruiken bij het nemen van gezondheidsgerelateerde beslissingen.
Manifest Patiëntenplatform Gen- en Celtherapie
Patiëntorganisaties die betrokken zijn bij de processen rondom de introductie van gen- en celtherapie in de reguliere zorg bundelen hun krachten in het Patiëntenplatform Gen- en Celtherapie. Het platform wordt gevormd door Hematon, NFK, Spierziekten Nederland, VSOP en Patiëntenfederatie Nederland. Wij vergroten onze invloed in de besluitvorming door te profiteren van elkaars ervaring en gezamenlijk op te trekken in de belangenbehartiging. Op deze manier willen we de toegang van patiënten tot gen- en celtherapie in de reguliere zorg in Nederland versnellen en verbeteren.
-
pdf, 112 kB
Nieuw model patiëntenregisters
Patiëntenfederatie Nederland pleit al langere tijd voor een nieuw model van patiëntenregisters. Een patiëntenregister is een bestand waarin (medische) gegevens over patiënten worden bijgehouden. Bijvoorbeeld: leeftijd, medische indicatie, gevolgde behandeling en stadium van ontwikkeling van de ziekte. Patiëntenregisters kunnen bijvoorbeeld inzicht geven in:
- het aantal patiënten met een aandoening
- het ziektebeloop en verschillen daarin tussen patiënten
- effecten van een medicijn
- en de kwaliteit van de zorg in verschillende ziekenhuizen
In een patiëntenregister is het beheer van de patiëntgegevens goed geregeld. Zo’n nieuw model van registers dient niet langer het belang van één farmaceutisch bedrijf, maar de ontwikkeling en evaluatie van medicijnen bij een bepaalde aandoening. Het biedt gegevens over een langere periode en is toegankelijk voor verschillende gebruikers, onder wie patiënten(organisaties).
-
pdf, 113 kB
-
Patiëntenregisters bieden betere beoordelingsmogelijkheden over een langere periode met een grotere deelname. Zo achterhalen we per patiënt welk effect er wordt bereikt. Patiëntregisters dragen ook bij aan goed medicijngebruik. Bijvoorbeeld door dosisoptimalisatie en input te leveren aan start- en stopcriteria. Het is belangrijk dat in de governance van deze registers de rol van de patiëntvertegenwoordiging goed is geregeld. Patiëntenorganisaties kunnen er dan op toezien dat (ruwe) data beschikbaar komen voor onafhankelijk onderzoek.
Ervaringen
Je moet wel vertellen welke medicijnen je zelf koopt
Kamerbrieven en onderzoeken
-
pdf, 104 kB
-
pdf, 100 kB
mei 2022
-
pdf, 117 kB
Oktober 2019